Kerry'den Esed açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Esed rejiminin barış görüşmelerine iyi niyetle yanaşmaması durumunda ABD ile Arap ve Avrupalı müttefiklerinin “ülkelerinin özgürlüğü için verdikleri savaşta” Suriyeli muhaliflere sağladıkları desteği arttıracaklarını söyledi.

Suriye’nin Dostları toplantısına katılmak üzere Ürdün’e gelen Kerry, başkent Amman’da Ürdünlü mevkidaşı Nasser Judeh ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında konuştu. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e ülkede barışın sağlanması için bir adım atması çağrısında bulunan Kerry, Suriye’deki soruna politik bir çözüm bulunamamasının sonucunun Suriyeli muhaliflere daha fazla yardım sağlanması olacağını söylerken, asıl hedeflerinin hükümet ile muhalifleri siyasi bir çözüm üzerinde anlaşabilmeleri için bir araya getirmek olduğunu ifade etti.

Kerry, Cenevre II yapılmadığı ve Suriye sorununa barışçıl bir çözüm bulabilmek amacıyla bir araya gelinmediği takdirde ülkedeki katliamın devam edeceği ve dünyanın bunu durdurabilmek için herhangi yapıcı bir çözüm üretemeyeceği konusunda uyarıda bulunarak, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Kendi halkı üzerinde kimyasal silahlar kullanan, üniversite öğrencilerine, kadın ve çocuklara havan toplarıyla, füzelerle ve tanklarla saldıran bir kişinin gelecekte bir ülkeyi yönetebileceğine aklı başında hiçbir insan tarafından güvenilmeyeceğini vurgulayan Kerry, Esed’in gitmesinin anlaşmaların odağında bulunduğuna işaret etti. Kerry, bu anlaşmalar ışığında Esed’in kalıp kalmamasına Suriye halkının karar vermesi gerektiğini söyledi.