EÜ öğrencilerinden anlamlı hareket

Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Ebelik Bölümü 2. Sınıf öğrencileri, “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi kapsamında Kiraz’ın Ovacık köyünde bulunan ilkokulu baştan aşağı yeniledi.

Öğrenciler Semiha Sarıcı, Cansu Ayhan, Melek Dinçer, Selin Yılmaz, Zelihan Keskin, Ayşe Çelik, Ezgi Hamizoğlu ve Sibel Caymaz Proje sorumlu öğretim üyesi Doç.Dr. Hafize Öztürk Can ile birlikte imza attıkları sosyal sorumluluk projesi ile okulun eksiklerini gidererek, çevre düzenlemesini gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz cumartesi günü Kiraz’a 15 kilometre uzaklıktaki Ovacık köyüne gelen öğrenciler burada yapılan açılış törenine katıldı. Ovacık köyü halkı öğrencilere sevgi gösterilerinde bulundu. Ovacık İlkokulu öğretmeni Çiğdem Dirhemsiz’in de katıldığı açılışla okul yenilenen haliyle hizmet vermeye başladı.

NELER YAPILDI?

Çalışmalar hakkında bilgi veren öğrencilerden Semiha Sarıcı, ders kapsamında çalışmalarına öncelikle okulun tespit edilmesi ile başladıklarını, bunun için okulun gereksinimlerini ön planda tuttuklarını ve okul öğrencileri ve öğretmenin daha sağlıklı koşullarda eğitim ve öğretim süreçlerini devam ettirmeleri gerektiğinden yola çıktıklarını söyledi.

Ovacık İlkokulu ve gereksinimlerini tespit ettikten sonra yoğun bir kaynak arama girişiminde bulunan öğrenciler bu konuda İzmir esnafıyla işbirliği içinde olduklarını ve hiçbir taleplerinin geri çevrilmediğini söyleyen Sarıcı, İzmir Valiliği’nin izni ile öğrencilerin ders yaptıkları sınıfın duvarlarının ve akan tavanının boyanması, yerlerin ve öğrenci masalarının verniklenmesi, pencere demirlerinin boyanması, öğrenci ve öğretmen masalarına örtülerin dikilmesini sağladıklarını kaydetti. Ayrıca, öğrencilerin yağışlı havalarda ve boş zamanlarında oyun oynayabilecekleri bir oyun odası oluşturulduğunu kaydeden Sarıcı “Oyun odasının boyanması, çocuklar için aktivite masasının yaptırılması, çocukların yaşlarına uygun çeşitli oyun ve oyuncaklarla donatılarak uygun hale getirilmesi gibi maliyeti yüksek olan birçok değişiklik de yapıldı. Bunlara ek olarak, okul bahçesine getirilen 26 adet büyük boy fidan ise teker teker bahçeye dikilerek, her birine bir öğrencinin ismi verildi. Böylece fidanların yetiştirilmesi sorumluluğu da ilkokul öğrencilerine verilerek çevre bilinci oluşturulması sağlandı. Tüm bu çalışmalar sırasında Ovacık Köyü’ne ulaşımın güç olmasının ve üç saatlik bir yolculuğun olmasından dolayı da öğrenciler olarak proje çalışmaları sırasında üç gün boyunca köyde kalıp son düzenlemeleri yaptık. Böylelikle de köy yaşamına tanık olurken üniversite-toplum işbirliğini sağlanmasına katkıda bulunmaya çalıştık” dedi.

Cansu Ayhan adlı öğrenci de yaptığı açıklamada, “Biz ders kapsamında ‘Nasıl bir proje yapabiliriz’ diye düşündüğümüzde ilk olarak çocuklara hizmet etmemiz gerektiğini düşündük, çünkü çocuklara yapılan hizmetin geleceğe yatırım olduğunu biliyoruz. Onlar yeni sınıfları, oyun odaları ve bahçeleriyle daha sağlıklı ve daha mutlu oldukları bir eğitim ortamında yetişecekler’ diye konuştu. Böylelikle de öğrencilerin daha sağlıklı koşullarda eğitim ve öğretim süreçlerini devam ettirmelerine katkıda bulunmaktan büyük sevinç duyduğunu belirtmişlerdir” diye konuştu. Proje sorumlu öğretim üyesi Doç. Dr. Hafize Öztürk Can ise, bu ve benzeri projeler ile üniversite-toplum işbirliğinin sağlandığını, üniversite gençliğinin toplumun gereksinimlerine duyarlı olduklarını göstermede önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Ege Bölgesinin en büyük ve en eski üniversitesi Ege Üniversitesi’nin bölgenin en ücra köşelerine bile ulaşmaya çalıştığını gösteren önemli bir çalışma olduğunu ifade eden Can, ilkokul çağındaki öğrencilere örnek üniversite öğrencisi davranışı göstererek, öğrencilerin ufuklarında üniversite eğitimini canlandırmalarına da katkısı olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.