Koza Altın'ın vergi gururu

Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın açıkladığı Kurumlar Vergisi  sıralamasında Koza Altın, 2012 yılında Devlet Hakkı ile birlikte ödediği 184.213.106,01 TL vergi ile Türkiye sıralamasında 21’inci Ankara sıralamasında 10’uncu sırada yerini aldı.

2011 yılında 99 milyon 883 bin TL vergi ödeyen Koza Altın İşletmeleri, 2012’de ödediği vergi miktarını 122 milyon 801 bin TL’ye çıkardı. Devlet hakkıyla birlikte  184 milyon 213 bin TL’ye yükselen vergi ödemesi ile geçtiğimiz yıla göre 6 basamak sıçrayarak, Türkiye sıralamasında 21’inci sıraya yükseldi.

Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, altın madenciliğindeki mevcut en iyi teknolojiyi kullanarak ve en yüksek çevresel performansı sergileyerek, yöre insanıyla karşılıklı güven içinde ve onların değerlerine saygı göstererek şeffaf ve kalıcı altın madenciliği yaptıklarını, bu faaliyetler esnasında ekonomik kalkınma ile birlikte sosyal kalkınmayı da sağlayarak, tüm çalışmalarını çevre koruma ile bütünleştirdiklerini ifade etti.

Öğüt, bu çalışmalar doğrultusunda yürütülen faaliyetler ile Türkiye ekonomisine ciddi bir katma değer sağlandığını Koza Altın'ın ülkemizin önemli bir ekonomik yapı taşı olduğunu dile getirdi. Öğüt açıklamalarını; “Giderek artan iş hacmimiz, yeni projelerimiz ve deneyimimiz ile her geçen yıl bir adım daha ileri gitmek; ekonomik ve sosyal anlamda Türkiye ekonomisinin lokomotif şirketlerinden biri olarak, Türk halkı için yaratabildiğimiz katkının devamlılığını sağlamak ve her geçen yıl çevre, ekonomik kalkınma ve sosyal sorumluluk anlamında katettiğimiz yolu görmek bizim için en büyük ödüldür, gururluyuz. 2013 yılında da Koza Altın İşletmeleri Ülkemizin gurur kaynağı olarak faaliyetlerine devam edecektir.” şeklinde tamamladı.

Hem üretim hem de kaynak ve rezerv bakımından dünya çapında gelişme kaydeden Koza Altın İşletmeleri, faaliyete başladığı ilk günden bu yana sermayesini, personel istihdamını, işletme sayısını hızla arttırmaktadır. Madencilik yaparken uyguladığı çevre teknolojisi ve performansı; Avrupa Komisyonu tarafından AB üyesi ülkelere örnek gösterilerek; Türk Madenciliğinin Avrupa ve Dünyadaki haklı gururu olmaktadır. Koza Altın İşletmeleri, sahip olduğu rezervler ve toplam kaynaklarda 2012 yılında rekor bir artış göstermiştir. Koza Altın 31.12.2012 tarihi itibariyle sahip olduğu toplam kaynak (resource) ve rezerv (reserve) miktarlarına ilişkin olarak uluslararası bir kuruluş olan SRK Consulting USA tarafından denetlenmiştir. Uluslararası JORC standardına göre, 2012 yılı içerisinde yapılan  sondaj ve diğer jeolojik çalışmaların sonucunda alınan numunelerin analizleri incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde; 31.12.2012 tarihi itibariyle Koza Altın’ın kaynakları 12,6 milyon onsa, rezervleri ise 3,7 milyon onsa ulaşmıştır.