24 saat 10. Yıl Marşı çalsınlar

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında basın açıklaması yaparak, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

7. Manisa Yuntdağlılar Kültür Turizm ve Sanat Festivali'nde "10. Yıl Marşı ile bu toplantıya başlamak yerine, Mehter Marşı'yla başlasak daha anlamlı olurdu" şeklindeki konuşmasını değerlendiren Arınç, "CHP'ye bir teklifim var: CHP Genel Merkezi'nden 24 saat aralıksız 10. Yıl Marşı'nı çalsınlar. Bunun Türkiye gündemine oturmasından da şaşkınlık içerisindeyim. İstiklal Marşı dedin mi ayağa fırlarız. O güzel marşı söyleriz. Her şey yerli yerinde olmalı" dedi.

"CHP'Yİ GÖTÜRENLERLE AYNI KİŞİLER

Gazetecilerin Reyhanlı saldırısındaki istihbarat bilgilerine ilişkin bir soruya Bülent Arınç şöyle yanıt verdi: "Sayın Başbakanımızın Amerika ziyareti nedeniyle, Reyhanlı'ya hemen gidememiş olmamasını ne yazık ki Ana Muhalefet Partisi, vıcık vıcık, affedersiniz hala eleştirmeye devam ediyor. Reyhanlı saldırısıyla ilgili yakalananlar, tutuklananlar, serbest bırakılanlar var. Olay henüz soruşturma aşamasında. İstihbarat iddialarını, Başbakanlık Teftiş Kurulu araştırıyor.

Sayın Başbakanımızın CHP heyetini Suriye'ye götürenlerle, saldırıyı gerçekleştirenlerin aynı kişiler olduğuna dair geçtiğimiz günlerde il başkanları toplantısında bir açıklaması oldu. Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz'ın evet bu doğrudur. Bizi oraya götürenler, aslında Türkiye'den Suriye'ye gitmek isteyenlere yardım eden bir turizm görevi yapan kişilerdir. Biz onların kim olduğunu bilemezdik şeklindeki açıklamaları da dolaylı bir ikrarı içinde taşımaktadır. Ancak bu olay yani bu kişilerin hangi olayla bağlantısı olduğu konusu, Reyhanlı saldırısı ile değil, daha çok Apaydın Kampı'na düzenlenecek bir saldırının önlenmesi ve olayın faillerinin yakalanması ile ilgilidir. Bununla ilgili soruşturma devam etmektedir. Bu saldırıyı planlayanların içerisinde, CHP heyetini, Esad ile buluşmaya götüren kişilerin olduğu da bilinmektedir. Ancak soruşturmanın gizliliği esastır."

REYHANLI SALDIRISI

Reyhanlı saldırısının Esad yönetimi ile ilgili olup olmadığına ve Başbakanın Gazze ziyaretine ilişkin bir soruyu Arınç, "Önce Mayıs olarak düşünüldü. Ancak Mayıs ayının yoğun programı içinde, buna imkan bulunamadı. Kısmet olursa, Haziran ayı içerisinde buna imkan aranıyor. Henüz günü belli değil. Toplantımızın gündeminde de değildi. Reyhanlı saldırısına ilişkin soruşturma aşaması devam ediyor. Şu anki ifadeler doğrultusunda, Türkiye içinde ve Türkiye dışında bu işin planlayıcıları tedarikçileri var. Soruşturma aşamasının bitmesini beklemek gerekiyor" diye yanıtladı.

MAVİ MARMARA TAZMİNATI

Mavi Marmara tazminatı ile ilgili bir soruya Arınç, "Bu konu henüz bitmedi. Çalışmalar devam ediyor. Bazı konularda anlaşma sağlanmıştı tazminat konusunda. Bir iki konuda henüz netlik yok. Üçüncü bir toplantı konusunda yer ve tarih belli değil. Belki bu üçüncü toplantıya gerek de kalmayabilir. İsrail özür dilemiştir. Tazminat, Filistin ve Gazze'ye uygulanan ambargo ve ablukaların kaldırılması konuları var. Bunların üçü de eş zamanlıdır. Sayın Başbakan Gazze ziyaretinde belki de gelinen noktayı görebilecektir" dedi.

"DÜNYA YIKILSA AKLIMA GELMEZDİ"

7. Manisa Yuntdağlılar Kültür, Turizm ve Sanat Festivali'nde "10. Yıl Marşı ile bu toplantıya başlamak yerine, Mehter Marşı ile başlasak daha anlamlı olurdu" şeklindeki konuşmasını da değerlendiren Arınç, "Birilerinin söylediklerine cevap olmasın da; benim o toplantıda yaptığım, konuşma üzerine CHP'nin tepkisini normal karşılıyorum. Ama MHP'den buna bir tepki verileceği dünya yıkılsa aklıma gelmezdi. Demek ki konuşacak bir şey bulamamış çok sayın profesörümüz, bugün de bu konuya girmiş. İki milletvekili arkadaşımız vardı orada. Ben onların hukukunu da korumak istedim. Bir tanesi de Özgür Özen. Yaptığıma da pişman etti beni ama. Ben ne yapayım, ben milletvekilini saygın biri olarak görüyorum. Sunucu kızımız bazı milletvekilleri, ve kurumlarını isimlerini tek tek okudu. Buna tepki gösterdim. Burada iki tane milletvekili var. Onlara bir hoş geldiniz bile demiyorsunuz, gelmeyenlerin telgraflarını okuyorsunuz. Mehter bizim Turgutlu'nun Mehter'i. Turgutlu'da tam 7 tane Mehter var. Baktım ki güneşin altında bekliyorlar. Çağırdım yanıma. Programın sonunda çıkacaklarını öğrendim. Biz adamları kenara çekerken, 10. Yıl Marşı çalınmasın mı? Allahım aklımı koru dedim. Bu Mehter burada bekliyorken önce onlar çalıp yerine otursa iyi olmaz mı dedim. Bu marşı ne kadar beğeniyorsa CHP'ye bir teklifim var: CHP Genel Merkezi'nden 24 saat aralıksız 10. Yıl Marşı'nı çalsınlar. Veya Meclis'te grup toplantılarında çalsınlar. Bunun Türkiye gündemine oturmasından da şaşkınlık içerisindeyim. İstiklal Marşı dedin mi ayağa fırlarız. O güzel Marşı söyleriz. Her şey yerli yerinde olmalı" diye konuştu.