Cennet böyle karardı

İzmir ile Manisa arasındaki Sabuncubeli Mevkii'nde dün çıkan yangının kara bilançosu duman dağıldıktan sonra daha iyi ortaya çıktı.

Havadan inceleme yapan Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, "Büyük bir afet yaşadık. Eğer bu yangın mayıs değil ağustos ayında çıksa, Spil Dağı diye bir şey kalmaz, yangın İzmir’e ulaşırdı" dedi. Yanan alan 200 hektar olarak açıklandı. Dün öğle den sonra şiddetli lodosla birlikte Sabuncubeli’nde başlayan yangın nemin de düşük olması nedeniyle bir anda yayıldı. Şiddetli rüzgarda ilk saatlerde hava araçları da müdahale edemeyince yangın kontrolden çıktı. Akşam saatlerinde rüzgarın hızını kaybetmesi ile helikopter ve uçaklar müdahale etti ve yangın kontrol altına alındı. Ormancılar sabaha kadar bölgede soğutma çalışmalarını davam etti.

İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da bir helikopterle havadan inceleme yaptı. Aydın, yangında bir felaketten dönüldüğünü belirtirken, meteorolojinin kendilerini bir gün önce olumsuz hava koşulları nedeniyle uyardığını söyledi. Aydın, şöyle dedi:

"Rüzgar, saatte 85 kilometre hızla esiyordu. Sıcaklık 35 derece, nem ise tehlike sınırının çok daha altında yüzde 12’ye düştü. Hemen ekipleri tehlikeli bölgelerde konuşlandırdık. Yangın sırasında rüzgar bir hortum gibiydi. Manisa bölgesinde geçen yıl en son yangın 29 Ekim’de yaşamıştık. Yine 29 Mayıs’ta başladı. 29 tarihi Manisa’ya uğurlu gelmiyor. Saat 13.55’de Alo 177 hattına ihbar geldi. Zaten bekliyorduk. Çeşme’den Selçuk’a kadar 10’a yakın yangın çıktı. Bunlara müdahale edip söndürdük. Ardından Manisa yangını başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle uçak ve helikopterlere su atamadı. Aydın Denizli, Uşak’tan arazözler yardıma geldi. Daha sonra 4 helikopter 1 uçak 1 keşif uçağıyla müdahale ettik. Yıllaca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmış tecrübeli pilotlar bile helikopterleri şiddetli rüzgar nedeniyle zor havada tuttular. Karadan da arkadaşlarımız yangını söndürmek için canla başla çalıştı. Daha sonra yangın Manisa İzmir yoluna yayıldı. Bu bölgede siteler, yaylalar çiftlik evleri ve hayvanlar vardı. Evleri boşalttık. Böyle bir afette can kaybı olmadan yangını söndürmek bir başarı.

" Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, halkı ateş konusunda uyararak, şöyle konuştu:

"Ateşle bahçe, tarla temizliği piknik yapmasınlar. Bu yıl bilim adamlarının daha sıcak bir yaz uyarısı var. Eğer bu yangın mayıs değil, Ağustos ayında çıksaydı Spil dağı ormanları diye bir şey kalmaz, yangın İzmir’e ulaşırdı. Yangındaki başarımızla binlerce hektarın kül olmasının önüne geçtik. Yanan orman 1960 yıllarda kurulmuş. Yeniden bu bölgelere yangına dayanıklı ağaçlar dikeceğiz." Dün yangından etkilenen alanın 300 hektar olduğu açıklanırken Bölge Müdürü Aydın, bugünkü tespitlere göre yanan alanın 200 hektar olduğunu, içinde zirai araziler ve meyve bahçeleri da bulunduğunu bildirdi. Aydın, “Jandarma yangınla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Fakat çıkış noktası olarak Karakoca Köyü’nde kiraz bahçesinden başladığı görülüyor” dedi.