İzmir'in vergi rekortmenleri belli oldu

İzmir’in 2012 yılı vergi rekortmeni Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas olurken, kurumlar vergisinde ilk sırayı Philip Morris aldı. Bu yılın sürpriz rekortmenleri CMS Grubu’nun sahibi Ösen Ailesi'nden geldi.

İlk 10 rekortmen listesinde Ösen Ailesi'nden dört kişi yer aldı. İzmir Vergi Dairesi Başkan Vekili Ferhat Alemdar, İzmir’in 2012 yılı vergi rekortmenlerini açıkladı. Konak Vergi Dairesi Başkanlığı’ndaki basın toplantısında konuşan Alemdar, gelir vergisi mükelleflerinde yüzde 11.61’lik artış olduğunu ve yıllık gelir vergisi beyanlarında yüzde 5.66’lık artış olduğunu dikkat çekti. 2012 yılında beyan edilen toplam gelir vergisinin matrahının 2 milyar 832 milyon 459 bin TL olduğunu belirten Alemdar, şöyle devam etti:

"Tahakkuk eden gelir vergisi toplamı ise 705 milyon 389 bin 932 TL’dir. 2012 yılı gelir vergisi rekortmenlerinde ilk sırayı Lucien Arkas’ın almaktadır. Aynı zamanda kendisi Türkiye 2012 yılı vergi rekortmenleri sıralamasında 25. olmuştur. Arkas 14 milyon 720 bin 560 TL ile gelir beyanı ve 5 milyon 142 bin 906 TL vergi tahakkukunda bulunmuştur. 8 milyon 626 bin 121 TL gelir beyanı ve 3 milyon 12 bin 252 TL vergi tahakkuku ile Nail Özkardeş ikinci sırayı almıştır. Üçüncü sırada ise 5 milyon 970 TL gelir beyanı ve 2 milyon 80 bin TL vergi tahakkuku Bernard Lucien Arkas yer aldı. Dördüncü sırada yer alan Muharrem Pehlivanoğlu ise 5 milyon 553 bin TL gelir beyanı ve 1 milyon 934 bin TL vergi tahakkuku yaptı. Beşinci sırada yer alan vergi rekortmeni isminin açıklamasını istememiştir. Vergi rekortmenlerinde 6, 7, 8 ve 9 sırayı CMS sahipleri olan Bertuğ Ösen, Cavidan Ösen, Berat Ösen ve Büşra Ösen aldı. Ali Pehlivanoğlu ise listeye 10 sıradan girdi.

KİRADA 4 REKORTMENİN İSMİ AÇIKLANMADI

Kira geliri beyanları ile ilgili yeni sistemin mükelleflere kolaylık sağladığını belirten Alemdar, kira gelirlerini beyanında yüzde 11,88 artış söz konusu olduğunu söyledi. Alemdar, 2012 yılına ait gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) yönünden beyanname vererek 738 bin TL ile en fazla vergi veren mükellef isminin açıklanmasını istemediğini söyledi. Alemdar diğer isimleri ise şu şekilde olduğunu açıkladı: "Kira geliri rekortmenleri listesi 2, 3 ve 4 isim 617 bi TL Ali Dönmez Boyalı, 592 bin TL ile Rami Berki ve 471 bin TL ile Nazmi Filibeli’den oluştu. 5 sırada yer kira rekortmeni isminin açıklanmasını istemedi. 6 ve 7 sıralarda ise Mehmet Münir Uslusoy 458 bin TL ve Halim Alanyalı 426 bin TL ile yer aldı. 8 ve 9 sırasında yer alan rekortmenler isimlerin açıklanmasını istemedi. Mustafa Çolakoğlu 382 bin TL ile 10’nuncu oldu." Geçtiğimiz yıllarda kira şampiyonu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ise listede yer almaması dikkat çekti.

PHILIP MORRIS BU SENEDE LİDER

Alemdar, Kurumlar vergisi rekortmenleri listesinde ise 164 milyon 560 TL vergi tahakkuk eden Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütün San. ve Tic. AŞ ilk sırada yer aldığını açıkladı. Alemdar, "Philsa'yı 37 milyon 19 bin TL tahakkuk ile MSC Gemi Acenteliği A.Ş. ve 35 milyon 283 bin TL JTI Tütün Ürünleri, 31 milyon279 bin TL ile Gediz Elektrik Dağıtım, 22 milyon 524 bin ile Marport Liman İşletmeleri ve San. Tic. A.Ş. ve 20 milyon 995 bin TL JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. kurumlar vergisi mükellefleri izledi. Listede yer alan diğer kurumlar ise Pınar Süt Mamulleri Sanayi A.Ş., Akdeniz Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve İmbat Madencilik Enerji Turizm San. Ve Tic. A.Ş’den oluştu" diye konuştu.

YAVUZ, ALİAĞA’DA LİDER

İlçelerin gelir vergisi şampiyonları ilişkin bilgi veren Alemdar, "Socar Grubu Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Aliağa’nın vergi rekortmenidir. Yavuz, ilk 100 listesine 36. sıradan girmiştir. Kemalpaşa’da Erhan Uyar, Çeşme’de Mehmet Büncü, Ödemiş’te Şamil Girgin, Menemen’de Cemal Olgun, Menderes’te Ramazan Emiroğlu, Urla’da Özer Altın, Tire’de Ali Ateş, Bergama’da Erdoğan Mersin, Bayındır’da Yüksel Çopuroğlu, Kiraz’da Hasan Çetinkaya, Torbalı’da Ersin İşkur, Seferihisar’da Nazan Sözen Kılıç, Dikili’de Serdar Ayvat, Foça’da İskender Celep, Kınık’ta Nevzat Aksu, Beydağ’da Refik Aktepe, Karaburun’da Sinan Kaygısı vergi rekortmeni oldu" dedi. İzmir Vergi Dairesi Başkan Vekili Alemdar bazı meslek gruplarına dair vergi rekortmenlerini de açıkladı. Avukatlarda Hasan Bumin Anal, yeminli mali müşavirlerde Turan Öztürk şampiyon olurken, doktorlarda birinci olan isminin açıklanmasını istemedi.