Gecenin bilançosu

 

 İZMİR SAVAŞ ALANI GİBİ
İzmir'de, Gezi Parkı olaylarına tepki göstermek için toplanan ve dün akşam saatlerinden itibaren süren eylem gündüz de devam etti. Gündoğdu Meydanı'nda dağılan topluluk, saat 06.30'da Basmane Meydanı'nda yeniden biraraya geldi. AK Parti Konak İlçe Teşkilatı binasına birkez daha yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Taş ve şişe atan topluluk çevreye zarar verirken, sabahki olaylarda da çok sayıda gözaltı işlemi uygulandı. Atılan taşların isabet ettiği ismi öğrenilemeyen bir polis müdürü de yaralandı.
Gündüz kentin soklarında yapılan kontrollerde şehrin savaş alanından farksız bir hal aldığı görüldü. Zarar tespit işlemi yapıldıktan sonra tüm gece süren eylemin faturasının da ortaya çıkacağı belirtildi.
- İZMİR'de, dün akşam saatlerinde Taksim Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini prostesto etmek için biraraya gelen yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş yaptı, slogan attı. Grubun bir kısmı dağılırken, AK Parti Konak İlçe teşkilatı binasına yürümek isteyen geri kalan diğer grup engellenince kenti savaş alanına çevirdi.
Çeşitli Sosyal paylaşım sitelerinden örgütlenen yaklaşık 10 bin kişi, Taksim Gezi Park'ı olaylarına tepki göstermek için dün saat 19.00 sıralarında, Alsancak İskelesi'nde biraraya geldi. "Her yer Taksim her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Satılmış medya istemiyoruz" ve "Hükümet İstifa" sloganları atan eylemciler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne yürüyüşe geçti. Yaklaşık bir saat süren protesto Gündoğdu Meydanı'nda son buldu.
AK PARTİ İLÇE BİNASI ÖNÜNDE OLAY ÇIKTI
Bir kısım eylemci buradan ayrılırken diğer bir kısım eylemci de çimenlerin üzerine oturup beklemeye başladı. Herhangi bir olayın çıkmadığı protestonun ardından bir süre meydanda oturan bu grup daha sonra Basmane'deki Ak Parti Konak İlçe Teşkilatı binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis eşliğinde yürüyen guruba önce müdahale edilmedi. İlçe teşkilatının önüne gelen topluluk burada da bir süre oturma eylemi yaptı. Ardından grup, binasının önüne yürümek istedi. Polis barikatını geçmeye çalışan gruba gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi. Püskürtülen grup ikiye ayrılarak yaklaşık 20 metre geriye çekildi. 
GAZ KULLANMADIĞI İÇİN POLİSE TEŞEKKÜR 
Basmane Otobüs Durakları'nın bulunduğu güzergahtaki yol ile Doktor Refik Saydam Bulvarı, gruplar tarafından kapatıldı. Doktor Refik Saydam Bulvarı'nı iki saat boyunca trafiğe kapatan grup, polise herhangi bir saldırıda bulunmayınca topluluğa basın açıklaması için izin verildi. Basmane Meydanı'na doğru yürüyen bu grup, araç trafiğine kapanan meydanda basın açıklamasını okudu. Ardından yaklaşık 30 dakika dans edip şarkılar söyleyen protestocular dağıldı. Buradaki protestocuların polis ekiplerine gaz kullanmadığı için teşekkür etmesi de dikkat çekti. 
ÇOK SAYIDA GÖZALTI OLDU
Basmane Otobüs Durakları'nın bulunduğu noktada yolu kapatan diğer grup ise polise taş, sopa, cam, bira şişesi ile saldırıda bulundu. Devrilip ateşe verilen çöp konteynırları ve çevreden toplanan eşyalarla polis ekiplerine karşı yolda barikatlar oluşturdu. Gruptakiler ellerine geçirdikleri maddeleri hedef gözetmeksizin polisin üzerine attı. Yaklaşık 3 saat boyunca burada protestolarını sürdüren kalabalık, yoğun müdahale karşısında Şair Eşref Bulvarı üzerinden kaçmaya başladı. Gediz Üniversitesi'nin Çankaya Yerleşkesi binasının camlarını kıran ardından Şair Eşref Bulvarı üzerindeki Mc Donald binasını da taş yağmuruna tutan eylemciler, Talatpaşa üzerindeki Sevinç Pastanesi'nin önündeki yolu kapattı. Saat 23.30'den itibaren başlayan bekleyiş burada 02.00'ye kadar sürdü. İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın bölgeye gelmesinin ardından Çevik Kuvvet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler toplumsal müdahale araçları TOMA'lar ile eylemcilerin üzerine gitti. Geri püskürtülen eylemciler arasında yakalanan çok sayıda kişi gözaltına alındı.
SABAHA KADAR DAĞITILAMADI 
Kıbrıs Şehitleri Caddesi başta olmak üzere eylemciler çevredeki sokak ve bulvarlara kaçtı. Buradan polis ekiplerine taş atmayı sürdüren eylemciler saat 04.00 olmasına karşın dağıtılamadı. Polis ekiplerinin tazyikli su ve gaz silahı ile müdahaleleri sonuçsuz kalınca eylemcilerle görüşüldü. Görüşme sonrası güzargahta bulunan resmi ekipler geri çekildi, bölgeden uzaklaştı. Olay yerinde uzaktan sadece eylemcileri sivil ekipler takip etti. Yaklaşık 45 dakika burada bekleyen grup ardından çevreye dağıldı. İlk belirlemelere göre olaylarda 4'ü polis olmak üzere 5 kişi yaralandığı öğrenildi. Olaylar sırasında çok sayıda işyerinn camının kırıldığı özelliköle bankaların ATM'leri de olmak üzere camlarına zarar verildiği ve sprey boyayla sloganlar yazıldığı görüldü.
Bu arada Buca, Karşıyaka ve Bornova Kredi Yurtlar Kurumu Kız Erkek Öğrenci Yurdu yerleşkesinde de protesto gösterileri yapıldığı görüldü. 
****
AFYONKARAHİSAR
Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmemesi için yapılan eyleme Afyonkarahisar'da bir grup destek verdi. Gece yarısı Anıtpark'ta toplanan gruba sabaha karşı müdahale eden polis, aralarında CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün de bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.
****
POLİSLER KALDIRIMLARDA UYUDU
HalkalıI Atakent'te oturan vatandaşlar Taksim Gezi Parkı'nda yapılan eyleme destek için gösteri düzenlendi. Gece geç saatlere kadar devam eden eylem olaysız son buldu. 
****
Dün saat 05.00 sıralarında polis Taksim Gezi Parkı'ndaki katılımcılara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Ara vermeden görev yapan  Çevik Kuvvet polislerinin bu sabah Harbiye'de yollara ve kaldırıma yan yana yatarak uyuması dikkat çekti.
****
Acıbadem'den yola çıkan grup, Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek Taksim'e doğru yürüdü. Gruba Barbaros Bulvarı'nda polis müdahale etti. Müdahale sırasında eylemcilerin elinden düşürdüğü Türk bayrağını bir Çevik Kuvvet polisinin yerden alarak dakikalarca elinde tutması dikkat çekti.
****
-MANİSA, KAYSERİ, ESKİŞEHİR, KÜTAHYA, KÜTAHYA, AYDIN, MARMARİS-
 Kayseri'nin Talas İlçesi'nde, İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemine destek veren 6'sı erkek, 3'ü kadın 9 kişi, 'Çevre gürültüsüne yol açtıkları' gerekçesiyle gözaltına alındı.
****
Manisa'da İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede çıktı.
****
Aydın'ın  Nazilli İlçesi'nde, Taksim Gezi Parkı'ndaki eyleme destek için toplanan üniversite öğrencileri, protesto gösterisinde bulundu. Yaklaşık 2 saat süren ve 750'ye yakın öğrencinin katıldığı eylem, olaysız son buldu.
****
 Kütahya'da çoğunluğu Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi yaklaşık 1000 kişi Taksim Gazi Parkı eylemcilerine destek vermek için yürüyüş yaptı. Sabaha kadar süren protesto gösterilerinde polis 36 kişiyi gözaltına aldı.
İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek amacıyla saat 22.00 sıralarında Zafer Meydanı'nda toplananlar çeşitli sloganlar attı. Grup daha sonra cadde ve sokaklarda protesto gösterilerini sürdürdü. Saat 06.00'ya kadar süren gösterilerde polis zaman zaman kalabalığa biber gazlı müdahalede bulundu.
****
****
Eskişehir'de, Taksim Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek için toplanan yüzlerce kişi sabah saat 06.00'ya kadar protestolarını sürdürdü. Polisin biber gazlı müdahalesiyle dağılan göstericilerden 50'ye yakını gözaltına alındı.
****
-ANKARA-
Ankara'da Meclis çevresinde devam eden olaylara polis ekipleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericilerin yola atarak ateşe verdikleri çöp konteynırları ve barikatlardaki küçük çaplı yangınlar, TOMA'larla söndürüldü. Yaşanan kovalamacı sırasında bir otele sığınan eylemciler, kendilerini takip ederek içeri giren çevik kuvvet ekipleri tarafından gözaltına alındı. Müdahalenin ardından göstericiler ara sokaklara kaçtı. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor. 
Bu arada elinde sallama diye tabir edilen bıçaklı bir kişi, göstericilere tepki göstermek için Meclis civarına geldi. Elindeki kesici alet bulunan bu kişi polis tarafından gözaltına alındı. 
Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, olayların yaşandığı Meclis önüne gelerek incelemelerde bulundu. Olaylarla ilgili çok sayıda kişinin gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. 
****
ABD’DEN TEPKİ: ENDİŞE DUYUYORUZ
ABD Dışişleri Bakanlığı Taksim’de yaşanan olaylardan endişe duyduğunu açıkladı. 
Basın brifinginde gazetecilerin sorularını cevaplayan ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, yaralı sayısından ve yaşananlardan dolayı endişe duyduklarını ifade etti. Psaki, Türkiye’nin uzun vadeli istikrar, güvenlik ve refahının, ancak ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü gibi temel özgürlüklerin korunmasıyla mümkün olduğunu belirterek, "Bu insanlar da bunu yapmaktadır. Bu özgürlükler sağlıklı bir demokrasi için hayati önem taşımaktadır. Tabii bu arada Af Örgütü’nün raporlarını gördük. Olayla ilgili olarak halen bilgi toplamaktayız" dedi. ABD Dışişleri Sözcüsü, halkın halen meydanlarda toplanmaya devam ettiği ve bu konuda kendilerinin bir tavsiyesi olup olmadığının sorulması üzerine de, "Bu olayda da olduğu gibi kesinlikle barışçı olan bütün gösterileri destekliyoruz" cevabını verdi. 
AKUT BAŞKANI NASUH MAHRUKİ YARALANDI
 Taksim Meydanı ve çevresinde başlayan olaylar Harbiye Cumhuriyet Caddesi'ne sıçramıştı. Çıkan olaylarda aktivist Nasuh Mahruki de bacağından yaralandı. Mahruki için olay yerine ambulans çağırıldı. Mahruki ambulansla hastaneye kaldırıldı.
BİR DESTEK DE MANUEL FERNANDES'TEN
Beşiktaş'ın başarılı orta saha oyuncusu Manuel Fernandes, resmi Twitter adresinden gönlünün eylemcilerle birlikte olduğunu söyledi. Fernades #occupygezi #direngeziparki TAG'ına "Kalbim sizinle" anlamına gelen "my heart is with you" yazdı.
CENEVRE VE MADRİD'TEN DESTEK
Cenevre'de faaliyet gösteren Türk sivil halk örgütleri biraraya gelerek, Cenevre Birleşmiş Milletler parkında Gezi Parkı eylemcilerine destek gösterisi yaptılar. 

 İZMİR SAVAŞ ALANI GİBİ

İzmir'de, Gezi Parkı olaylarına tepki göstermek için toplanan ve dün akşam saatlerinden itibaren süren eylem gündüz de devam etti. Gündoğdu Meydanı'nda dağılan topluluk, saat 06.30'da Basmane Meydanı'nda yeniden biraraya geldi. AK Parti Konak İlçe Teşkilatı binasına birkez daha yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Taş ve şişe atan topluluk çevreye zarar verirken, sabahki olaylarda da çok sayıda gözaltı işlemi uygulandı. Atılan taşların isabet ettiği ismi öğrenilemeyen bir polis müdürü de yaralandı.Gündüz kentin soklarında yapılan kontrollerde şehrin savaş alanından farksız bir hal aldığı görüldü. Zarar tespit işlemi yapıldıktan sonra tüm gece süren eylemin faturasının da ortaya çıkacağı belirtildi.-

Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesini prostesto etmek için biraraya gelen yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş yaptı, slogan attı. Grubun bir kısmı dağılırken, AK Parti Konak İlçe teşkilatı binasına yürümek isteyen geri kalan diğer grup engellenince kenti savaş alanına çevirdi.
Çeşitli Sosyal paylaşım sitelerinden örgütlenen yaklaşık 10 bin kişi, Taksim Gezi Park'ı olaylarına tepki göstermek için dün saat 19.00 sıralarında, Alsancak İskelesi'nde biraraya geldi. "Her yer Taksim her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Satılmış medya istemiyoruz" ve "Hükümet İstifa" sloganları atan eylemciler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne yürüyüşe geçti. Yaklaşık bir saat süren protesto Gündoğdu Meydanı'nda son buldu.

AK PARTİ İLÇE BİNASI ÖNÜNDE OLAY ÇIKTI

Bir kısım eylemci buradan ayrılırken diğer bir kısım eylemci de çimenlerin üzerine oturup beklemeye başladı. Herhangi bir olayın çıkmadığı protestonun ardından bir süre meydanda oturan bu grup daha sonra Basmane'deki Ak Parti Konak İlçe Teşkilatı binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis eşliğinde yürüyen guruba önce müdahale edilmedi. İlçe teşkilatının önüne gelen topluluk burada da bir süre oturma eylemi yaptı. Ardından grup, binasının önüne yürümek istedi. Polis barikatını geçmeye çalışan gruba gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi. Püskürtülen grup ikiye ayrılarak yaklaşık 20 metre geriye çekildi. 

GAZ KULLANMADIĞI İÇİN POLİSE TEŞEKKÜR

 
Basmane Otobüs Durakları'nın bulunduğu güzergahtaki yol ile Doktor Refik Saydam Bulvarı, gruplar tarafından kapatıldı. Doktor Refik Saydam Bulvarı'nı iki saat boyunca trafiğe kapatan grup, polise herhangi bir saldırıda bulunmayınca topluluğa basın açıklaması için izin verildi. Basmane Meydanı'na doğru yürüyen bu grup, araç trafiğine kapanan meydanda basın açıklamasını okudu. Ardından yaklaşık 30 dakika dans edip şarkılar söyleyen protestocular dağıldı. Buradaki protestocuların polis ekiplerine gaz kullanmadığı için teşekkür etmesi de dikkat çekti. 

ÇOK SAYIDA GÖZALTI OLDU


Basmane Otobüs Durakları'nın bulunduğu noktada yolu kapatan diğer grup ise polise taş, sopa, cam, bira şişesi ile saldırıda bulundu. Devrilip ateşe verilen çöp konteynırları ve çevreden toplanan eşyalarla polis ekiplerine karşı yolda barikatlar oluşturdu. Gruptakiler ellerine geçirdikleri maddeleri hedef gözetmeksizin polisin üzerine attı. Yaklaşık 3 saat boyunca burada protestolarını sürdüren kalabalık, yoğun müdahale karşısında Şair Eşref Bulvarı üzerinden kaçmaya başladı. Gediz Üniversitesi'nin Çankaya Yerleşkesi binasının camlarını kıran ardından Şair Eşref Bulvarı üzerindeki Mc Donald binasını da taş yağmuruna tutan eylemciler, Talatpaşa üzerindeki Sevinç Pastanesi'nin önündeki yolu kapattı. Saat 23.30'den itibaren başlayan bekleyiş burada 02.00'ye kadar sürdü. İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay'ın bölgeye gelmesinin ardından Çevik Kuvvet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler toplumsal müdahale araçları TOMA'lar ile eylemcilerin üzerine gitti. Geri püskürtülen eylemciler arasında yakalanan çok sayıda kişi gözaltına alındı.

SABAHA KADAR DAĞITILAMADI

 
Kıbrıs Şehitleri Caddesi başta olmak üzere eylemciler çevredeki sokak ve bulvarlara kaçtı. Buradan polis ekiplerine taş atmayı sürdüren eylemciler saat 04.00 olmasına karşın dağıtılamadı. Polis ekiplerinin tazyikli su ve gaz silahı ile müdahaleleri sonuçsuz kalınca eylemcilerle görüşüldü. Görüşme sonrası güzargahta bulunan resmi ekipler geri çekildi, bölgeden uzaklaştı. Olay yerinde uzaktan sadece eylemcileri sivil ekipler takip etti. Yaklaşık 45 dakika burada bekleyen grup ardından çevreye dağıldı. İlk belirlemelere göre olaylarda 4'ü polis olmak üzere 5 kişi yaralandığı öğrenildi. Olaylar sırasında çok sayıda işyerinn camının kırıldığı özelliköle bankaların ATM'leri de olmak üzere camlarına zarar verildiği ve sprey boyayla sloganlar yazıldığı görüldü.
Bu arada Buca, Karşıyaka ve Bornova Kredi Yurtlar Kurumu Kız Erkek Öğrenci Yurdu yerleşkesinde de protesto gösterileri yapıldığı görüldü. ****

AFYONKARAHİSAR

Taksim Gezi Parkı'nda ağaçların kesilmemesi için yapılan eyleme Afyonkarahisar'da bir grup destek verdi. Gece yarısı Anıtpark'ta toplanan gruba sabaha karşı müdahale eden polis, aralarında CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz'ün de bulunduğu 21 kişiyi gözaltına aldı.****

POLİSLER KALDIRIMLARDA UYUDU

HalkalıI Atakent'te oturan vatandaşlar Taksim Gezi Parkı'nda yapılan eyleme destek için gösteri düzenlendi. Gece geç saatlere kadar devam eden eylem olaysız son buldu. ****Dün saat 05.00 sıralarında polis Taksim Gezi Parkı'ndaki katılımcılara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Ara vermeden görev yapan  Çevik Kuvvet polislerinin bu sabah Harbiye'de yollara ve kaldırıma yan yana yatarak uyuması dikkat çekti.

****

Acıbadem'den yola çıkan grup, Boğaziçi Köprüsü'nden geçerek Taksim'e doğru yürüdü. Gruba Barbaros Bulvarı'nda polis müdahale etti. Müdahale sırasında eylemcilerin elinden düşürdüğü Türk bayrağını bir Çevik Kuvvet polisinin yerden alarak dakikalarca elinde tutması dikkat çekti.****

-MANİSA, KAYSERİ, ESKİŞEHİR, KÜTAHYA, KÜTAHYA, AYDIN, MARMARİS- 

Kayseri'nin Talas İlçesi'nde, İstanbul Taksim Gezi Parkı eylemine destek veren 6'sı erkek, 3'ü kadın 9 kişi, 'Çevre gürültüsüne yol açtıkları' gerekçesiyle gözaltına alındı.****

Manisa'da İstanbul Taksim Gezi Parkı olaylarını protesto etmek isteyen grup ile polis arasında arbede çıktı.

****

Aydın'ın  Nazilli İlçesi'nde, Taksim Gezi Parkı'ndaki eyleme destek için toplanan üniversite öğrencileri, protesto gösterisinde bulundu. Yaklaşık 2 saat süren ve 750'ye yakın öğrencinin katıldığı eylem, olaysız son buldu.

**** 

Kütahya'da çoğunluğu Dumlupınar Üniversitesi öğrencisi yaklaşık 1000 kişi Taksim Gazi Parkı eylemcilerine destek vermek için yürüyüş yaptı. Sabaha kadar süren protesto gösterilerinde polis 36 kişiyi gözaltına aldı.İstanbul Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etmek amacıyla saat 22.00 sıralarında Zafer Meydanı'nda toplananlar çeşitli sloganlar attı. Grup daha sonra cadde ve sokaklarda protesto gösterilerini sürdürdü. Saat 06.00'ya kadar süren gösterilerde polis zaman zaman kalabalığa biber gazlı müdahalede bulundu.

****

Eskişehir'de, Taksim Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek için toplanan yüzlerce kişi sabah saat 06.00'ya kadar protestolarını sürdürdü. Polisin biber gazlı müdahalesiyle dağılan göstericilerden 50'ye yakını gözaltına alındı.

****

-ANKARA-

Ankara'da Meclis çevresinde devam eden olaylara polis ekipleri biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericilerin yola atarak ateşe verdikleri çöp konteynırları ve barikatlardaki küçük çaplı yangınlar, TOMA'larla söndürüldü. Yaşanan kovalamacı sırasında bir otele sığınan eylemciler, kendilerini takip ederek içeri giren çevik kuvvet ekipleri tarafından gözaltına alındı. Müdahalenin ardından göstericiler ara sokaklara kaçtı. Polis ekiplerinin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor. Bu arada elinde sallama diye tabir edilen bıçaklı bir kişi, göstericilere tepki göstermek için Meclis civarına geldi. Elindeki kesici alet bulunan bu kişi polis tarafından gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, olayların yaşandığı Meclis önüne gelerek incelemelerde bulundu. Olaylarla ilgili çok sayıda kişinin gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. 

****

 

AKUT BAŞKANI NASUH MAHRUKİ YARALANDI 

Taksim Meydanı ve çevresinde başlayan olaylar Harbiye Cumhuriyet Caddesi'ne sıçramıştı. Çıkan olaylarda aktivist Nasuh Mahruki de bacağından yaralandı. Mahruki için olay yerine ambulans çağırıldı. Mahruki ambulansla hastaneye kaldırıldı.

BİR DESTEK DE MANUEL FERNANDES'TEN

NBeşiktaş'ın başarılı orta saha oyuncusu Manuel Fernandes, resmi Twitter adresinden gönlünün eylemcilerle birlikte olduğunu söyledi. Fernades #occupygezi #direngeziparki TAG'ına "Kalbim sizinle" anlamına gelen "my heart is with you" yazdı.

CENEVRE VE MADRİD'TEN DESTEK

Cenevre'de faaliyet gösteren Türk sivil halk örgütleri biraraya gelerek, Cenevre Birleşmiş Milletler parkında Gezi Parkı eylemcilerine destek gösterisi yaptılar.