Savaşta Yağma ve Tecavüz'ü yazdı

İzmir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba İnal’ın uluslararası bir kaynak olarak değerlendirilecek kitabı “Savaşta Yağma ve Tecavüz”, Pensilvanya Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlandı. İzmir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba İnal’ın 2005 yılından bu yana İsviçre ve Amerika’da yaptığı çalışmaları içeren ve Pensilvanya Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Savaşta Yağma ve Tecavüz” başlıklı kitap, savaşta tecavüz gibi insanlık tarihi boyunca bilhassa kadınların katlanmak zorunda kaldığı bir insanlık suçunun algılanışındaki değişime ışık tutuyor ve savaş hukukunun tarihsel gelişimi ve toplumsal cinsiyet rolü konularında uluslararası ilişkiler anlamında önemli bir kaynak oluşturuyor.

Pensilvanya Üniversitesi Yayınları arasında yer alması nedeni ile uluslararası bir kaynak olarak araştırmacıların değerlendireceği kitap, özelikle savaş döneminde kadın bedeni üzerinde geniş anlamda uygulanan yağmacılık ile mücadele, bu noktada devletlerin takındığı tavır ve uygulamalar hakkında detaylı bir çalışmayı içeriyor.

Çalışması hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Tuba İnal, şunları aktardı:

Tecavüz ödül olabilir mi?

“Kitabın akademik olarak önemi fikirlerin, inançların ve normların özellikle de toplumsal cinsiyetin uluslararası ilişkiler üzerindeki etkisini gösteren ender deneysel çalışmalardan olması. Ancak bence daha da önemlisi savaşta tecavüz gibi insanlık tarihi boyunca bilhassa kadınların katlanmak zorunda kaldığı bir insanlık suçunun algılanışındaki değişime ışık tutması. Nasıl olup da komutanların askerlerine yağma ve tecavüzü bir ödül olarak sunduğu noktadan tecavüzcü askerlerin ve buna izin veren komutanların uluslararası mahkemelerde yargılandığı noktaya geldik? Dünyanın en güçlü devletleri toplantılarında yakın zamana kadar silahlardan, tanklardan, toplardan bahsederken bugün G8 toplantısının ana temalarından biri nasıl olup da savaşta tecavüzü önlemek olabiliyor? Çalışmamın kritik noktası, bu türdeki fikirsel ve hukuksal değişimlerin nedensellik ilişkisine bakarak uluslararası ilişkilerin yürütülmesinde devletlerarası güç dengelerinin ve dağılımının ötesinde faktörlerin etkili olduğunu bize göstermesi.”