Akay: Arkasında faiz lobisi var

Elif DEMİRCİ- Turaç TOP/İHA-

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Taksim Gezi Parkı gösterilerinin arkasında faiz politikasındaki yeni uygulamalara tepkinin yattığını, göstericilere faiz lobilerinin destek verdiğini öne sürdü. Akay, yarın seçim olsa partisinin yüzde 50 ile iktidara geleceğini iddia etti. Akay, teşkilata moral verdi ve tweet atmayı yasakladı. AK Parti Karabağlar İlçe Başkanlığı’na atanan Erol Körüklü, ilçe yönetim kurulunu düzenlenen toplantıyla açıkladı. Balçova Termal Tesisleri’nde düzenlenen toplantıya, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ve AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da katıldı. Denizli ve Akay, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle teşkilattan sabırlı olmalarını istedi.

'ÇAPULCU GURÜHUNA İZMİR’İ TESLİM ETMEMEK LAZIM'

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, eylemlerde ilçe başkanlıklarının yakıldığını hatırlatarak, teşkilattan sabırlı olmasını istedi. Akay, siyasi partilere ve belediyelere büyük görev düştüğünü de vurgulayarak, şunları söyledi: "Ben bu filmi daha önce iki defa gördüm. Karşıyaka’da bir kundaklama vakası yaşadık. Artık çığrından çıkan demokratik hak aramaktan ziyade bir çapulcu güruhuna İzmir’i teslim etmemek lazım. Bu güruhu sokağa döken zihniyetin, şapkasını önüne koyarak düşünmesi lazım. Bunu yapanlar veya yaptıranlar yargı önünde hesabını verecektir. Sabır ve sinir katsayımızı zorlamasınlar. Bize yakışan, bir şekilde sabrımızı muhafaza etmek. Kimseyle bir husumetimiz yok. Bunu yapan insanların İzmir’in hoşgörü şehri olmasına, dostluk ve kardeşlik havasını bozmalarına müsaade etmemeliyiz. 13- 14 yaşındaki çocukları okullarından alarak meydanlara götürerek çocukların eline kesici alet vererek demokratik hak aradıklarını zannedenler ve onları değişik yollara saptırmak isteyenlere fırsat verilmemeli. Burada görev siyasi partilere ve belediyelerimize düşer. Bize düşen görev, devlet adamı anlayışımızı, yani bizden beklenen anlayışı muhafaza etmemizdir."

'TÜRKİYE ARTIK 28 ŞUBAT TÜRKİYE’Sİ DEĞİL'

AK Parti İzmir İl Başkanı Akay, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı göreve davet ederek, şunları söyledi: "Bu söz İzmir’de taşeron eleman kullandırıp da çapulcu grubuyla parti teşkilatlarına, masum insanların işyerlerine, başörtülülerin tacizine kadar varınca bu işe “dur’ diyen çıkacaktır. Bunu Valimizden bekliyoruz. İyi ve kötüyü birbirinden ayırmak bu insanların yaptıklarını bütün insanlara mal etmek istemiyoruz. Bu hareketler İzmir’e gölge düşürüyor. İzmir’den her şeyden önce bu lekenin temizlenmesi lazım. Bugün bize yapılan yanlış yarın başka bir aileye yapılır. Biz bunların karşısında durmak zorundayız. Seçim sandıkta kazanılır, sandıkta kaybedilir. Hakkınızı, tepkinizi kullanırsınız, bunun zamanı ve zemini vardır. Sandığa gider oyunuzu verirsiniz. Ben bu iktidarı beğenmiyorum diyerek, insanlara zarar vermek, kusura bakmayın bu hakkı kimse kullandırmaz. Türkiye artık 28 Şubat Türkiyesi değil."

'YARIN SEÇİM OLSA YÜZDE 50’DEN FAZLA OY ALIRIZ'

Akay, gösterilerin nedeninin ağaç ve çevre duyarlılığından değil faiz politikasından kaynaklandığını, faiz lobilerinin destek verdiğini öne sürerek şöyle konuştu: “14 Mayıs’ta IMF’ye son taksidimizi ödedik. 14 Mayıs aynı zamanda Demokrat Parti’nin 1950’de iktidara geldiği tarih. 27 Mayıs onlara göre devrim bize göre demokrasiye vurulan kara lekenin yıldönümüdür. 29 Mayıs’ta İstanbul’da üçüncü boğaz köprüsünün temeli atıldı. Ondan 15 gün önce de üçüncü havalimanının temeli atıldı. Bu güzel olumlu gelişmelerin yanında 28 Şubat’ta gördüğümüz filmleri vizyona koymaya başladılar. Bu Gezi Parkı bahanesiyle başlatılan olayların üç ağacı kesmekten ibaret olmadığını gösteriyor. 28 Şubat’ta Refahyol, Türk ekonomisinde bir devrim yaratmış, havuz sistemini oluşturmuştu. Kamu bankaları birbirlerinin ihtiyacı olduğu zaman havuzdan parayı alacaktı. Bu birilerini rahatsız etti. Türkiye’de 'Demokrasi elden gidiyor' diyen insanların Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’ne 131 milyar dolar zararları olduğu söyleniyor. Üç tane çok masum ağaç kesme olayıyla başlayan meselenin ardında bunun yattığını, faiz politikasındaki yeni uygulamalar olduğunu görmemiz lazım. Bu ülkede Hükümet vardır, yüzde 50 ile iktidara gelmiştir. Yarın seçim yapılsa yüzde 50’den çok fazla oy alacak iktidar vardır. Haklı da olsa bugün haksız duruma düştükleri eylemleri sonlandırmaları lazım."

'MORAL BOZMAYIN'

Akay, ilçe binalarında çıkan yangınlardan sonra vatandaşlardan destek mesajı aldıklarını belirterek, "İnsanlar beni arayıp, 'AK Parti bayrağı gönderin bana. Evimin balkonuna asacağım. Binayı tamir etmeyin bu haliyle insanlar görsünler, ibret olsun’ diyorlar. İtidal, sükunet ve sabır diliyoruz. İnşallah bu günler sakin bir şekilde geçer. Kesinlikle moral bozmayın. Bu olaylar bizi bir kez daha güçlendirir. Ben iki gündür 04.00’e kadar bekliyorum. Bir olay çıkar mı diye" dedi.

'TWEET ATMAYIN'

İl Başkanı Akay, teşkilatta sosyal medya uyarısında da bulunarak, "Karabağlar ilçe teşkilatı taşlanıyor diye tweet atıldı. Araştırdım, saatler önce gerçekleşmiş bir olaymış. Bu, iletişim eksikliğidir. Attığımız tweetlerde insanları tahrik edecek mesajlardan kaçınalım, hatta tweet atmayalım. Gaza getirmeyelim, sakin bir üslupla değerlendirme yapalım" dedi.

'SAFLARI SIKLAŞTIRIN'

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli de "Gergin günler yaşıyoruz bugün. Yaşadığımız bu yeni başlangıç bizim omuz omuza kol kola ne kadar büyük işler başarabileceğimizi hiçbir aksamaya neden olmadan yola devam etmekte ne kadar kararlı olduğumuzun göstergesidir. Kapımızda polisler var, aşağıda gösteriler var ama biz parti binalarımızda sandık çalışması yapıyoruz. Bu olaylar şunu sağlıyor; safları daha da sıklaştırmamız gerektiğini öğretiyor. İletişimi yüksek tutmamız gerektiğini gösteriyor. Daha yoğun bir faaliyet ve çaba içinde olmamız gerektiğini gösteriyor. 11 yılda çok şey yaptığımızı ve yapacak çok şeyimiz olduğunu gösteriyor. Asla ve asla rehavete kapılmamalıyız. Bu ülkeye ve kente yapacak çok işimiz var. Bu yürek bu güç hepimizde var" diye konuştu.

'SABRIMIZI KİMSE ZORLAMASIN'

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, gösteriler sırasındaki yangın sonrası kullanılamaz hale gelen Çiğli İlçe Başkanlığı’nı da ziyaret ederek, "Bunlara sebep olanların şapkalarını önüne alıp düşünmelerini istiyoruz. Bizim sabrımızı, tahammül sınırımızı kimse zorlamasın" diye konuştu. Kentteki, Taksim Gezi Parkı’na AVM yapılmasıyla ilgili düzenlenen gösterilerde, Çiğli AK Parti İlçe Başkanlığı’da hedef alınmış, binaya giren kimliği belirsiz kişi veya kişilerin yaktığı ateş sonrası bina kullanılamaz hale gelmişti. Karşıyaka İlçe Başkanlığı’ndan sonra Çiğli İlçe Başkanlığı’na yönelik saldırıyı da kınayan AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Akay, şunları söyledi:

"Karşıyaka’nın ardından Çiğli’ye yapılan bu menfur saldırıları kınıyoruz. Partimize, tüm teşkilatımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Baştan beri süreci itidalli bir şekilde sabırla geçirmek istiyoruz. Bizim sabrımızı, tahammül sınırımızı kimse zorlamasın. Türkiye’de herkes hakkını arar ama bunun bir usulü vardır. Bu süreç aklı selim şekilde geçecek ve bunu atlatacağız. Türkiye, bundan daha büyük badireler atlattı. Teşkilatımıza sabrı tavsiye ediyoruz, bunu da geçireceğiz. İzmir’de, son günlerde özellikle yaşanan hadiseler, hepimizi derinden yaralamıştır. Demokratik hak arayışı da çok farklı boyuta gelmiştir. Bunlara sebep olanların şapkalarını önüne alıp düşünmelerini istiyoruz. Bu konularda yargı, teşkilatlarımıza yapılan saldırıların incelemelerini yapacak, bu işe sebebiyet verenlerin, arkasında olanları adalet önüne çıkaracaktır. Bu olaylar, teşkilatlarımızı birbirine bağlıyor. Çalışma gayretinin arttığını gösteriyor. Metanetle bugünleri geçirip teşkilatlarımızın çalışmalarını devam ettirmek istiyoruz. Bunlar İzmirliye yakışacak hareketler değildir. Toplum vicdanı kanamaya başlıyor. Bunlara sebep olanlar düşünsünler daha aklı selim bir şekilde insanları yönlendirsinler veya bu tezgahı bir an evvel sonlandırsınlar."

Akay, daha sonra binada inceleme yaptı.