Şenliğe katılmayan öğretmenlere soruşturma

Denizli’de belediyenin yaptırdığı Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda görevli üç öğretmen hakkında, Denizli Belediyesi’nin düzenlediği Çocuk Şenliği’ne öğrencileri götürmeyip ders yaptıkları gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Okul önünde velilerin de desteğiyle basın açıklaması yapan Eğitim- İş Denizli Şubesi, veli ve öğrencilerin talebi üzerine öğretmenlerin öğrencileri şenliğe götürmeyip ders işlediklerini, buna rağmen okul müdürünün üç öğretmen hakkında soruşturma açtığını söyledi.

Merkez Efendi Mahallesi’nde bulunan ve inşaatını Denizli Belediyesi’nin yaptırdığı Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’nda birinci sınıf öğretmenleri Gazel Özdoğan, Zeki Erol ve Yasemin Koptur hakkında, öğrencileri Denizli Belediyesi’nin düzenlediği Çocuk Şenliği’ne götürmeyip ders işledikleri iddiasıyla idari soruşturma başlatılarak savunma istendi. Soruşturma açılan öğretmenlerden Yasemin Koptur’un Örgütlenme Sekreteri olduğu Eğitim İş Sendikası Denizli Şubesi yetkilileri, okulun önünde bazı öğrenci velilerinin de katılımıyla basın açıklaması yaparak, soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

KATILIM ZORUNLULUĞU İDDİASI

Sendika adına açıklama yapan Yasemin Koptur, Denizli Belediyesi’nin geçen 9 Mayıs’ta düzenlediği Çocuk Şenliği’ne katılımın Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından zorunlu tutulmadığını, buna rağmen Okul Müdürü Mehmet Demirağ’ın, 'Şenliğe katılım zorunludur' yazısı çıkararak bütün öğretmenlere imzalattığını ileri sürdü. Koptur şöyle dedi:

"Okulumuzun öğrencileri 11 Nisan’da şenliklere katılmak için hazırlandı. Ancak Denizli Belediye Başkanı’nın bizim gideceğimiz tarihte şenliklere katılamayacağının bildirilmesi üzerine, sınıflarımızın şenliğe gitmesi iptal edildi. İkinci kez 9 Mayıs’ta birinci ve ikinci sınıfların şenliğe katılacağı bir gün önce duyuruldu. Hava şartlarının uygun olmaması ve öğrencilerimizin birinci sınıf olması nedeniyle velilerimiz çocuklarının şenliğe katılmasını uygun bulmadı. Üç öğretmen sınıflarımızda dersimizi yaptık. Sınıflarımızda olduğumuz kontrol edilerek ders yaptığımız için okul yönetimi tarafından hakkımızda tutanak düzenlendi."

MÜFETTİŞ SAVUNMA ALDI

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, okul müdürünün tutanağına dayanarak üç öğretmen hakkında soruşturma başlattığını, müfettişin savunmalarını aldığını belirten Koptur şöyle devam etti: "Okul müdürünün şenliğe katılma zorunluluğu getirip sınıf öğretmenlerine imzalatması, okulda hangi baskı unsurunu oluşturma ve kimlere yaranma gayretidir? Ne zamandan bu yana öğretmenlik mesleğinin gereği olan ders işlemek ve derse girmek suç sayılıyor? Okul idaresince üzerimizde bir baskı unsuru oluşturarak mobbing uygulanma amacı olduğunun farkındayız. Ne yazık ki İl Milli Eğitim Müdürlüğü de tutanağın özündeki (Sınıfında ders yapıyor) ibaresini görmezden gelerek, AKP iktidarının ileri demokrasi uygulamalarının devamı inceleme ve soruşturma zihniyetini biz çalışanlara yansıtmaktadır. Acaba ders işleme suçuna ne cevap bulacaklar, cezamız ne olacaktır? Bu cevabı sabırsızlıkla ve mantıkla bekliyoruz."

VELİLERDEN DESTEK

Soruşturma geçiren öğretmenlerle sendika üyelerinin eylemine veli ve öğrenciler de destek verdi. Veliler, öğretmenlerin açıklamalarını dinleyerek, uygulamayı alkışlarla protesto etti.