Kapatılan belediyelere AİHM umudu

Elif DEMİRCİ/İZMİR, (DHA) - İzmir’in Menemen İlçesi’nin kapatılan Seyrek Beldesi’nin eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar, 243 belde belediyesinin kapatılmasının iptaline yönelik 190 başkanın imzasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtıkları davanın Eylül ayında lehlerine sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

Nurgül Uçar, düzenlediği basın toplantısında Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Komitesi Konferansı'nda edindiği bilgileri ve AİHM'de görülen iptal davasına yönelik izlenimlerini anlattı. 2008 yılında alınan kapatma kararının ardından 2009'da kapatılan 243 belde belediyesinin bu kararlara itiraz için iç hukuk yollarına başvurduğunu, hukuki mücadeleleri sürerken AİHM'e de başvurduklarını hatırlatan Uçar, davanın AİHM'de 2009 yılında kabul edildiğini ve sürecin Eylül ayında sonuçlanacağını anlattı. Uçar, şunları söyledi:

“Türkiye, 1992 yılında Avrupa Özerklik Mahkemesi’ne imza atmış. Bir yerle ilgili karar alırken orada yaşayanlara sormak, referandum yapmak zorundasınız. Hukuki mücadelemiz sürüyor. O dönemde CHP de Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, beldelerin kapatılmasının doğru olduğuna karar verdi. Biz de 190 belde belediye başkanımızın imzasıyla AİHM'e 'yerinden yönetim ilkesinin’ ihlal edildiği gerekçesiyle başvurduk. AİHM, 2013 yılı başından bu yana tazminata değil, kararların uygulanmasına hükmediyor. Bu davamızın lehimize sonuçlanmasıyla hem iç hukuk yollarında sürdürdüğümüz davalarımıza bir karar örneği olacak, hem de 2012'de kapatma kararı çıkan belediyelere yönelik Anayasa Mahkemesi’nde sürdürülen iptal davasına yönelik bir örnek teşkil edecek. Beldelerin kapatıldığı 2009 yılında bu yana o alanlara hizmet yok. Yani ev sahibi olunan yerde kiracı konumuna düştük. Kaliteli hizmet diye kapatılan beldeler, hiçbir hizmet alamıyor.”

Nurgül Uçar, şubat ayında Portekiz'de gerçekleştirilen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Komitesi Konferansı'na davet edildiğini, burada kapatılan beldelerin yaşadığı sıkıntılar ve yerinde yönetimle ilgili sunum yaptığını sözlerine ekledi.