Aliağa Çocuk Cezaevinde inceleme

Şahap AVCI/İzmir/DHA - TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Ceza ve Tutukevleri Alt Komisyonu Başkanı Murat Yıldırım, Aliağa Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki mahkumların işkence ve onur kırıcı muameleye maruz kaldığı iddialarına ilişkin, “İddia edildiği gibi kamuoyunu derinden sarsacak cinsel istismar, taciz ve sistematik işkence gibi olayların olmadığına şahit olduk” dedi.

Komisyon üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de komisyon başkanı Yıldırım kadar bu durumu gönül rahatlığı ile ifade edemeyeceğini söyledi.

Komisyon üyeleri, İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde bulunan Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'ndeki incelemelerini tamamladı. Cezaevi çıkışında gazetecilere açıklamada bulunan komisyon başkanı Murat Yıldırım, komisyon üyeleriyle birlikte cezaevindeki birçok odaya girerek yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Buradaki çocuk ve genç mahkumlarla tek tek görüştüklerini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

“İddia edildiği gibi kamuoyunu derinden sarsacak cinsel istismar, taciz ve sistematik işkence gibi olayların olmadığına şahit olduk. Orada görevli memurların da böyle bir iddia ile gündeme gelmekten dolayı çok rahatsız olduklarını, gerekirse buradan tayinlerinin çıkarılmasını istediklerini, böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu, cezaevindeki münferit olayların da tespit edilerek bu olayların da üzerine gidilmesi yönünde beyanları oldu. Doğrusu biz de birçok odada çocukları dinlediğimizde bu olayların olmadığını, böyle iddialardan kendilerinin de rahatsız olduğunu, ailelerinin de rahatsız olduğunu ifade ettiler. Aileler de cezaevine gelişimiz sırasında çocuklarının sıkıntı çekip çekmediğinin tespit edilerek kamuoyuna duyurulması yönünde istekleri olmuştu. Bu arada bazen ferdi gelişen olaylar var. Daha önceden gelip tespit edilen ve savcılık tarafından da takip edilen durumlar var. Bunlar hem idari hem de adli olarak takip edilmektedir. Bakanlık tarafından da 2 tane kontrolör gönderilmiş durumda. Bu müfettişlerin de şu anda çalışmalarını yaptığı, son 6 aydan itibaren bütün kayıtları teker teker inceledikleri de bize bildirildi." İddialardan birinin de 2 çocuğun hastaneye gönderilmediği yönünde olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Bu iddianın da doğru olmadığını tespit ettik. Bir çocuğun 21 sefer hastaneye gittiği, diğer çocuğun da 33 sefer hastaneye gittiği tespit edildi. Buradaki hortumla bir çocuğun dövüldüğü iddiası da banyo perdelerine takılan kornişle çocuğun dövüldüğü yönünde bazı beyanlarda yer alıyor. Birçok koğuşta çocukların ifadesine göre böyle bir olayın olmadığı belirtildi. Yalnız bir iki koğuşta bu şekilde olay yaşandığı söylendi. Bunu iddia eden çocuklardan birinin de akli olarak yüzde 48 zeka özürlü olduğu da tespit edilmiştir. Burada görevli memurların kesinlikle böyle bir şey yapmadığı yönünde ifadeler çoğunlukta. Ancak şikayet söz konusu olduğu için de cezaevindeki Cumhuriyet Başsavcısı adli olarak tahkikat başlatmış ve soruşturma devam ediyor” diye konuştu.

YILDIRIM KADAR GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İFADE EDEMEM

Komisyon üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de komisyon başkanı Yıldırım kadar bu durumu gönül rahatlığı ile ifade edemeyeceğini, çünkü gezdikleri koğuşların yarısında çocukların birbirlerini teyit eden, aynı ifadelerle karşılaştıklarını, bunu düşündürücü bulduğunu söyledi. İnsan onurunu incitici muamelelerin olduğuna dair beyanlarla da karşılaştıklarını, bunların da yok sayılamayacağını ifade eden Kürkçü, “Ama bunun tam zıttı olarak her şeyin mükemmel, buranın 5 yıldızlı otel gibi olduğunu belirten birbirini tamamlayan ifadeler de dinledik. Neredeyse bunlar aynı printırdan çıkmış gibi birbirine benziyordu. O nedenle ben bütün bu yaptığımız araştırmanın sonuçlarını birlikte değerlendirmeye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Benim için iyi haber cezaevinde görevli Cumhuriyet savcısının kendisine naklettiğim bu yakınmaların hepsi ile ilgili idari soruşturmayı tamamlayıp adli soruşturma için Aliağa Cumhuriyet savcılığına evraklarını sevk etmiş olmasıdır” dedi.

RAPORLARIMIZ OLACAK

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise toplam 12 koğuşu dolaştıklarını bazı koğuşlarda 10 kişi, bazılarında 5-6, bazıların da ise 2 kişi kalan çocuk ve genç mahkumlarla teke tek görüşme imkanı bulduklarını söyledi. Edindikleri izlenimler doğrultusunda bazı eksiklikler tespit ettiklerini, cezaevi koşullarının daha da iyileştirilmesi için raporlar hazırlayacaklarını kaydeden Tanal, “Cezaevine ziyaretçilerin geldiği günlerde yemeklerin düzgün çıktığı diğer günlerde kötü çıktığı şikayetleri aldık. Doktora çıkmak açısından, havale işlemleri açısından sıkıntılar yaşandığını, gönderilen mektupların ve şikayet dilekçelerinin yerine ulaştırılmadığı ile ilgili şikayetler aldık. Cezaevi koşullarının daha insani koşullara getirilmesi ile ilgili raporlarımız olacak inşallah bunlar dikkate alınır” diye konuştu.