İzmir Valisi: Bakanlıktan müfettiş talep ettik

İzmir Valisi Mustafa Toprak, sosyal medya üzerinden kışkırtıcılık yapıldığı iddiasıyla gerçekleştirilen operasyonda hedef kişilerin sayısının 38 olduğunu belirtti.

Vali Toprak, "Ortamı karıştıracak, kargaşa yaratacak bir takım söylemlerden ben dahil herkesin kaçınması gerekiyor. Bunu kurmaya çalışıyoruz" dedi. Vali Toprak, eli sopalı sivil polisler ve polisin orantısız güç kullanımı konusuyla ilgili olarak da "İçişleri Bakanlığı’ndan mülkiye ve emniyet müfettişlerini buraya yazıyla talep ettik" diye konuştu.

Vali Toprak, Rüştü Ünal Polis Meslek Yüksekokulu’nda katıldığı mezuniyet törenin ardından, son günlerde kentte yaşanan olaylar ve polisin sosyal medya üzerinden yaptığı operasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 34 kişiden biri hariç diğerlerinin serbest bırakıldığını, 4 kişinin de arandığını belirten Vali Toprak şunları söyledi:

"Toplam 38 kişiye yönelik bir çalışmaydı. Adli mercilerin kontrolü dahilinde yapıldı. Şüphesiz sosyal medyada haberleşmek, ileti atmak almak bunda problem yok. Bunların halkı galeyana getirecek bazı unsurları taşıması, yakmak, yıkma, talan etmek gibi bazı içerikler var. Tabiki bunların hassasiyetle üzerinde durulması gerekiyor. Bunların Türk Ceza Kanunu’na göre, hangi derecede suç unsuru olup oluşturmayacağı adli mercilerin takdiri ve kararı. Milyonlarca twitter, facebook kullanan var. 'Onlar için de mi bu yapılıyor' gibi bir noktaya itmemek lazım. Şu ana kadar tespit edilen facebook, twitter içeriklerinde 'ayaklanalım, yakalım, yıkalım, basalım, polis buradan çekiliyor' gibi ifadeler var. Bunların kanun nezdinde ne anlama geldiğini, irdelenmesi değerlendirilmesi adli mercilerin işidir. Bu kişiler, yapılan tespitler doğrultusunda adli mercilerin kontrolü dahilinde emniyet tarafından oraya götürülüyorlar. Onlar da ifadelerini veriyorlar, bilgi, belgeler değerlendiriliyor. Dolayısıyla TCK’nın 214- 217’nci maddeleri kapsamında değerlendirmeler yapılıyor. Bunların bir kısmı şüphesiz ki ilgili savcılar tarafından irdeleniyor, değerlendiriliyor, serbest bırakılıyorlar. Bir kısmı belki tekrar çağırılabilirler. Olay bundan ibaret, yoksa insanlarımıza yanlış bir noktada, itham noktasında olabilecek düşünce yaklaşım içerisine girmemek lazım. Önemli olan milletimizin huzuru, sükuneti ve güzelliğidir. Huzur, her kesime, her bireye, her dinamiğe lazım. Bunu muhafaza etmek istiyoruz. İzmir’de güzel işleri konuşmak lazım. Ülkemizin güzelliklerini konuşmamız lazım."

MÜFETTİŞLER GELİYOR

Vali Toprak eli sopalı sivil polisler ve polisin orantısız güç kullanımı konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: "Medyada çıkan bazı görüntüler, vatandaşların bazı görüntüleri vardı. Bunların ne anlama geldiği, kim olduğu, nasıl olduğu konularında hiçbir eksik kalmamak kaydıyla, İçişleri Bakanlığı’ndan mülkiye ve emniyet müfettişlerini buraya yazıyla talep ettik. Sayın Bakanımız da bunları görevlendiriyor, bir kısmı geliyor, bir kısmı gelmek üzereler. Bilgiler, bulgular katiyetle incelenecek. Bunun her zaman böyle olması gerekiyor, olay bundan ibarettir."