Türkler Arap değil, Taksim Tahrir değil

Eda BERKBAYRAK/MİLANO (DHA)- İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Türkiye'deki gelişmelerle ilgili "Arap Baharı" benzetmesinin yerinde olmadığını belirterek, "Türkler Arap değil, Taksim Tahrir değil" dedi. Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Il Mattino gazetesinde yayınlanan röportajında Türkiye'deki gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bonino, İstanbul'daki barışçıl gösterilere karşı Türk polisinin reaksiyonunun orantısız olduğuna ve bilinen Türk modeliyle çeliştiğine inandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de bir diktatörlük yok ama Alexsis de Tocqueville'nin ifadesiyle bir çoğulcu diktatörlük. Başbakan Erdoğan'ın özgür seçimle aldığı demokratik meşruiyetinden hiç kimsenin şüphesi yoktur, ancak bir hukuk devletinde tipik kontrol dengelerinin yokluğunda kaynaklanan siyasi gündem dayatmasını çoğu kişi kabul etmez."

Günlerden bu yana devam eden gösterilerin uluslararası arenada 'Arap Baharı' sürecine benzetilmesinin pek doğru olmadığını vurgulayan Bonino, "Türkler Arap değil. Taksim, Tahrir değil. Her koşulda Türk halkıyla Erdoğan arasındaki diyaloğun dönüm noktası" dedi.

Erdoğan'ın demokrasiyi sadece özgür seçimle sınırlı tutan tanımlamasına da gönderme yapan Bonino, durumun Türkiye'nin demokrasisini sağlamlaştırma kapasitesini ortaya koyacağını belirterek, şöyle dedi: "Özgür seçim, daha geniş hak ve özgürlüklerden oluşan bir vücudun sadece bir parçasıdır. Her alan da çoğulculuk ve karar süreçlerinde şeffaflık gerekiyor. Eğer Erdoğan bu olanları görmezden gelmeye devam ederse, demokratik uzlaşma daha fazla sorgulanır bir hal alacak."

Bonino hükümetin olayları dış güçlerein müdahalesine bağlayan açıklamalara ilişkin, "Uluslararası düşmanlardan bahsedildiğinde, güçlü değil zayıf bir imaj çizilir. İfade özgürlüğü ve şiddet içermeyen yollardan gösteri hakkı, demokrasinin vazgeçilemezidir. Orantısız güç kullanımıyla oluşturulan baskı, olgunlaşmak isteyen bir demokrasiye ait değildir" ifadesini kullandı. Askeri bir darbe ihtimalinin olmadığını söyleyen Bonino, gelişmelerin Türkiye'nin AB sürecine etkisini ise, "Türkiye'nin AB vizyonuna ve bölgede istikrar ve güvenliğin sağlanmasındaki rolüne kesinlikle inanmaya devam ediyorum. Dahası, AB adaylığının hala ülkedeki siyasi dinamikllere olumlu etki sağlayabileceğini düşünüyorum" sözleriyle değerlendirdi. Türkiye'nin ortadoğu politikasıyla ilgili de Bakan Bonino, "Erdoğan'ın dış politikası, İsrail ile güçlü bağları olan geleneksel NATO'ya yakın pozisyondan, bölgede Türkiye'yi ana aktör haline getirmeyi amaçlayan bir jeo-stratejiye dönüşmüştür, kayıtsız kalınamayacak bit rota değişimi var. Şimdi Ankara, Suriyedeki karışıklığın çok kritik durumdaki şok dalgalarından muzdarip" diye konuştu.