Başbakan dünya basınında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Taksim olaylarıyla ilgili Adana, Mersin ve Ankara’da yaptığı açıklamalar, dünya basınında geniş yer buldu.

Öne çıkan haberler şöyle:

BBC:

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da toplanan taraftarlarına sabrının tükendiğini, eylemcilerin ’yağmacı’ ve ’marjinal gruplar’ olduğunu söyledi ve onları ’Bize karşı bu mücadeleyi başlattınız, bedelini ağır ödeyeceksiniz’ diyerek uyardı.

Türkiye, her zamankinden daha fazla kutuplaşmaya başladı. Başbakan İstanbul’un merkezinde kontrolü kaybederken, destekçileri ilerleyen günlerde geniş çaplı eylem düzenleme planları yapıyor. Türkiye’yi tehlikeli sulara taşıyacak bölünmeler derinleşiyor. "denildi.

CNN’de, "Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ’sabrın sonu var’ uyarısında bulunarak, eylemcileri yerden yere vurdu. Erdoğan ülkenin güneyindeki Adana’nın yanı sıra başkent Ankara’da bir dizi konuşma yaptı. Erdoğan, eylemcilerin taktiklerini eleştirdi, onları sandıkta yeneceğini söyleyerek meydan okudu. Eylemciler otoriterlikle suçladıkları Erdoğan’ın istifasını istiyor. Öte yandan gösteriler, Erdoğan ve iktidardaki partisi AKP’ye son on yıl içindeki en büyük meydan okuma" ifadeleri yer aldı.

İsrail basınından Haaretz ise, "Görev süresi boyunca şimdiye kadar ki en büyük protestolarla karşılaşan Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarını gelecek hafta İstanbul ve Ankara’da hükümet yanlısı eylemlere hazırlanmaya çağırdı. Erdoğan, eylemcilerin parçalanmış kaldırım taşları, şehir tabelaları, tahrip edilmiş arabalar ve katlanmış demirlerden oluşan onlarca barikat kurduğu Taksim’i temizleme yönünde bir planı olduğuna işaret etmedi. Dünyanın en fazla ziyaret edilen şehirlerinden biri olan İstanbul’da yaz sezonu başlarken, lüks otellerle çevrili Taksim bu dönemde ticaret bakımından hareketli olmalı. Fakat eylemcilerin bölgeden zorla tahliye edilmesi, hafta başında olduğu gibi çatışmaların bir tekrarını yaşatabilir" ifadelerini kullandı.

Associated Press  "Onbinlerce kişi İstanbul ve binlerce kişi de başkent Ankara’da hükümet karşıtı gösterilere devam ederken, Erdoğan’ın her geçen gün dozu artan sert tonu gerilimi tırmandırabilir. Fakat Erdoğan tansiyonu artırdığı ya da bölücü olduğu yönündeki iddiaları reddetti ve eylemlerin yüzde 50 oyla iktidara gelen bir hükümete zarar verme yolunda bir adım olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

 

İTALYA BASINI

Eda Berkbayrak

İtalya'daki gazeteler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı mitingdeki konuşmasına birinci sayfadan yer ayırdı. 

Corriere della Sera gazetesi internet sitesinde ilk sırada yer alan "Türkiye’de Erdoğan sesini yükseltti: Hükümetin sabrının bir sınırı var” başlıklı haberde 'Göstericilere uyarı' alt başlığı kullanılırken "Türk başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetinin sabrının da bir sınırının olduğunu söyledi" ifadesi kullanıldı.

Haberde, "Hükümet karşıtı protestolar 31 Mayıs’da çevreci barışçıl bir oturma eylemine, polisin şiddetle müdahale etmesi ardından başlayan gösterilerde 3 kişi öldü, Emniyet Sendikası ani stres nedeniyle 6 polis memurunun intihar ettiği açıkladı ve 5 bin kişi yaralandı" sözlerine yer verildi.

Gazete ayrıca, "Yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de sayıları yüzlerce bini bulan hükümet karşıtı göstericilerin yüzde 90’ından fazlası, Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriter uygulamalarını, rotadaki İslami değişimi, kınamak için meydanlara indi" yorumunu yaptı.

La Repubblica gazetesi internet sitesinde, Türkiye’de İstanbul ve Ankara’da çatışmalar çıktığı ifade edilen haberde 'Erdoğan: Sabrımızın da sınırı var' başlığı kullanıldı. Haberde, "Çevik kuvet 10 bin kişilik bir grubu zor kullanarak dağıttı. Gazi Mahallesi, İzmir ve Ankara’da da tansiyon yüksek” alt başlığı kullanıldı. Haberin devamında, şöyle denildi:

"Türkiye’deki şiddette iki günlük ateşkesin ardından, polis ve hükümet karşıtı göstericiler arasında başkent Ankara ve ülkenin diğer kentlerinde gece yine sert çatışmalar yaşandı. Çevik kuvvet polisi, 10 gündür sık sık çatışmalara sahne olan Ankara’nın kalbi Kızılay’da, 10 bin kişilik barışçıl gösteriyi zorla dağıttı. Polis, yakın sokaklara kaçan göstericileri göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla kovaladı. Yaralananlar ve gözaltına alınanlar var. Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçmenlerine, 2014’de yapılacak yerel seçimlerde göstericilere ders verme çağrısında bulundu. Kısa bir süre sonra da göstericileri, 'Sabrımızın da bir sınırı var' diyerek tehdit etti."

La Stampa gazetesinde de, 'Türkiye’de meydanlarda şiddet yine patladı. Erdoğan: Sabrımızın da bir sınırı var' başlığı kullanıldı. Haber metninde ayrıca, “Binlerce gösterici başbakana meydan okudu. Gözyaşartıcı gaz ve Ankara’da polis saldırısı. İzmir ve Adanada’da tansiyon yüksek. Aktivistler, başbakanın sokaktaki taş ve sopaları silah haline getiren militanlarını kınadı" denildi.