İzmir, EXPO 2020 sunuma hazır

EXPO 2020 adayı İzmir, Fransa'nın başkenti Paris'te 12 Haziran Çarşamba günü yapılacak sunum için bütün hazırlıklarını tamamladı. Sunuma, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İnciraltı EXPO Alanının Mimarı Zaha Hadid ve Türk Hava Yolları Genel Müdür Doç. Dr. Temel Kotil de katılacak. "Daha İyi Bir Dünya için Yeni Yollar/ Herkes için Sağlık" temasıyla EXPO 2020'ye aday olan İzmir'in, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Kurulu'ndaki sunumunu Defne Samyeli yapacak.

Sunumda İzmir'in sağlık ve yaşam odaklı filmleri gösterilecek. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye'nin İzmir adaylığına verdiği desteği ve ülkenin hedeflerine vurgu yapması, İzmir Valisi Mustafa Toprak ise İzmir'in EXPO 2020 heyecanını, kentin hazırlıklarını özetlemesi bekleniyor. İnciraltı EXPO alanının ünlü mimarı Zaha Hadid ise, alanda uygulayacakları projeyi BIE üyesi delegelerle ilk kez paylaşacak. Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden olan Türk Hava Yolları'nın Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil de, İzmir'e hava, kara ve denizyoluyla ulaşım temalı bir sunum yapacak. "EXPO 2020 İZMİR BAYRAĞINI DAHA YUKARILARA TAŞIYACAĞIZ" İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak, kentin en önemli hedeflerinden biri olan EXPO adaylığında sürecin kesintisiz devam ettiğini belirterek, "Paris sunumundan hemen sonra Genel Sekterliğimiz son 6 aya daha da yoğunlaşacak ve stratejik noktalara, ülkelere yönelik çalışmalarda bu kez sonuca dönük ziyaretler devam edecek.

Dışişleri Bakanlığımızın, diğer bakanlıklarımızın öngörüleri doğrultusunda gereken ne ise yapılacak. İzmir halkının içselleştirdiği, bütün Türkiye'nin sahiplendiği EXPO adaylığımızda yolumuza devam ediyoruz" dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Haziran sunumunun kendisinden istenildiğini, ancak yeni göreve başlayan Vali Mustafa Toprak'ın BIE delegelerince daha yakından tanınmasını sağlamak amacıyla konuşmayacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Teklif benden geldi, sayın valimizden rica ettik. Haziran sunumunda delegasyonun karşısına kendisinin çıkmasının daha uygun olacağına karar verdik. İzmir'in bundan sonraki en önemli gündemi EXPO 2020 adaylığı olacak. Buna hep beraber odaklanacağız" diye konuştu. Paris'teki sunuma çoğu gazetecilerden oluşan 40 kişilik bir heyetin katılması bekleniliyor. BIE Genel Kurulu'nda İzmir'in yanı sıra, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai, Rusya'nın Ekaterinburg, Brezilya'nın Sao Paulo kentleri de sunum yapacak. Ekonomik sorunları olan ve yeterli hükümet desteği alamayan Tayland'ın Ayutthaya kenti ise adaylıktan çekilmişti.