Öğrencilere LYS tüyoları

LYS adaylarına psikolojik öneriler Uzmanlar LYS maratonuna katılacak üniversite adaylarına tavsiyelerde bulundu.

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap 15-16-22 ve 23 Haziran tarihlerinde yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) girecek üniversite adaylarına gelecek hedefleri ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Her öğrencinin 10 yıl sonra nasıl bir hayat yaşamak istediğini kendisine sorması gerektiğini belirten Jagtap, “Nasıl bir hayat yaşamak istediğinizi bilin, ilginiz ve yeteneğiniz doğrultusunda bir tercih yapın. Çünkü bir mesleğin çok popüler olması sizin o meslekte çalışırken mutlu veya başarılı olacağınız anlamına gelmez” dedi.

Zihninizi dinlendirin Bütün bir sene boyunca üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin sınavdan önceki son birkaç günde kendisini bedenen ve zihnen dinlendirecek aktivitelerle meşgul etmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Durgel Jagtap şunları söyledi:

 Biraz stresten zarar gelmez “Bütün bir yıl çalıştınız ve hazırlandınız. Eğer kendinizi hazır hissetmiyorsanız, emin olmadığınız konuların son kez üzerinden geçin ve takıldığınız noktalara göz atın. Sınavdan önceki günüyse tamamen dinlenmeye ayırın. Aileler de bu konuda gençlere yardımcı olup onları rahatlatıcı sosyal etkinliklere götürebilirler. Ayrıca unutmayın, biraz stresin performansı artırıcı bir etkisi vardır. Dolayısıyla sınav zamanı biraz heyecanlı ve stresli olmak hiç sorun değil. Sınavdayken aklınıza puan hesaplamaları gelmesin. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya ve zamanınızı iyi kullanmaya odaklanın. Puan hesaplamakla vakit kaybetmeyin. Unutmayın ki sınav hayatınızda bir amaç değil, sadece ileride nasıl bir yetişkin olmak istediğinize yön verebilecek bir araç. O nedenle bu aracı iyi kullanmak için elinizden geleni yapın.”

Ailelere büyük iş düşüyor Gençler için en büyük yol göstericilerin kendi ebeveynleri olduğunun da altını çizen Jagtap, “ “Anne ve babaların meslek seçimi, üniversite seçimi gibi konularda yol gösterici olmaları ancak baskıcı bir tavır takınmamaları gerekmektedir. Eğer kişiler kendisini bu yetkinlikte görmüyorsa çocuğu iyi tanıyan, yeteneklerini ve hedeflerini bilen birisinin desteğini isteyebilirler. Sınavın sonucu olumsuz olursa da aileler bu konuda endişesi olan çocuklarını şimdiden desteklemeli ve sınav hayati bir meseleymiş gibi davranmamalıdırlar. Bir gencin LYS sınavını kazanamasa da yapabileceği, kendi becerilerini ortaya koyabileceği birçok alternatif vardır” dedi.