Çandarlı'ya mavi bayrak

Dünyanın en temiz plajlarını temsil eden Mavi Bayrak, Çandarlı’da düzenlenen törenle göndere çekildi. Mavi Bayrak, 2013 turizm sezonunu kapsayan 5 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında Çandarlı Kaleönü sahilinde dalgalanacak.

27 Mart tarihinde tonlarca petrol atığının İmbat Sitesi ile Papatya Evleri arasında kalan sahil şeridini vurması sonucu büyük bir çevre felaketi yaşayan Çandarlı, plajlarını temizleyerek 07 Mayıs tarihinde Mavi Bayrak Ödülü almaya hak kazandı. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Kaleönü Plajı’nda 08 Mayıs ve 22 Mayıs tarihlerinde deniz suyu analizleri yapıldı.

Müdürlüğün, http://www.ism.gov.tr/dsuyuanalizayrinti.aspx?numunekodu=17 isimli internet sayfasından açıkladığı deniz suyu analiz sonuçlarına göre Çandarlı Kaleönü Plajı'nın deniz suyu “Çok Temiz” çıktı. Mavi Bayrak ödül törenine Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen, Çandarlı Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Kıdemli Başçavuş Yıldıray Özer, Mavi Bayrak İzmir ve Aydın İlleri Koordinatörü Doğan Karataş, esnaflar, sivil toplum kuruluşlkarının temsilcileri, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Mavi Bayrak Ödül Töreni’nde konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan İzmir ve Aydın İlleri Mavi Bayrak Koordinatörü Doğan Karataş, şunları söyledi:

“Çandarlı, zaten tertemiz deniziyle, tertemiz plajıyla, kumuyla bilinen bir yer. Biz buraya Mavi Bayrak’ı verir iken yaptığımız şey zaten sahip olduğu bu ünvanı pekiştirmiş oldu. Herkesin bildiği bir şey var. Bir talihsizlik yaşadık geçen aylarda. Ancak, insanlar bana soruyorlar. "Mavi Bayrak neden alıyoruz? Mavi Bayrak’ın bize ne faydası olacak?" diye soruyorlar. Bana kalırsa; daha Mavi Bayrak Ödülü vermeyi açıklamadan önce bile Mavi Bayrak’lı bir aday olduğu süreçte yaşanan çevre talihsizliği bütün dikkatlerin buraya yönelmesini sağladı. Gerçekten devletimiz burasıyla ilgili bütün olanaklarını seferber ederek çok kısa bir sürede mucizevi bir biçimde burada yaşanacak felaketlerin önüne geçti. Mavi Bayrak belki de bu işin bir başlangıcı oldu. Ama umut ediyorum ki, bundan sonra Çandarlı olarak Mavi Bayrak ile birlikte sadece bununla kalmayız ve bu işi çok daha yukarılara taşıyabiliriz. Huzurlarınızda ben özellikle Başkan’ıma yaptığı çalışmalardan, katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum ve Mavi Bayrak’ın Çandarlı’ya hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.”

Çandarlı’ya Belediye Başkanı olduğu tarihten itibaren Çandarlı’nın sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını temizliğiyle, alternatif turizm seçenekleriyle, kalesiyle, yağ fabrikasıyla, hamamıyla, çeşmesiyle, konağıyla, dağ turizmiyle, derin dalışıyla, yelkeniyle, sörfüyle gelişmesi için arzulu bir şekilde çalıştığını ifade eden Başkan Dağdelen, “Arkadaşlarımız, Başkanımız bizim de bir Mavi Bayrak’ımız olsun; denizimiz, plajımız çok temiz, mücadele ediyoruz, koruyoruz dediler. Ben de müracatlarını gerçekleştirmelerini arkalarında durarak sağladım. Arkadaşlarımız iyi bir çalışma yaptılar. Bugün gururla görüyoruz ki Mavi Bayrak’ımızı burada dalgalandıracağız. İnşallah, Çandarlı Plajı burada olduğu sürece bu bayrak burada dalgalanır. Temizliğin simgesi, kullanılabilirliğin simgesi, plajın dünya standartlarında olduğunun bir simgesi. İnşallah, bundan sonraki senelerde bu sene olduğu gibi bu bayrak burada dalgalanır. Çandarlı’mıza yakışır. Çandarlı’mıza daha çok şeyler yakışıyor. İnşallah Çandarlı, bundan sonraki yıllarda hem tarihi turizmiyle hem doğa turizmiyle hem de deniz turizmiyle ilerlere gidecektir. Bundan hiç şüphem yoktur. Tekrar hayırlı, uğurlu olsun. Hepimize bol kazançlı yıllar diliyorum.” dedi.

Başkan Dağdelen’in konuşmasının ardından Kaleönü sahil şeridindeki işletme sahipleri ile birlikte Mavi Bayrak göndere çekildi.