Dünya çocukları Türkçe ve Kürtçe şarkı söyledi

Evrensel Barışa Doğru sloganıyla 140 ülkeden Türkiye'ye gelen yüzlerce öğrencinin katıldığı 11’nci Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda yapıldı. Şölene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Mehmet Eker, Diyarbakır'ın daha önce kan ve gözyaşıyla anıldığını hatırlatarak, "Bu şehir, kendi tarihinin, kültürünün, medeniyetinin dışında bir kavganın, gözyaşının adeta merkezi halinde didiniyordu. Bu şehir kan ve gözyaşıyla anılıyordu" dedi.

Diyarbakır Atatürk Stadyumunda saat 20.00'da başlayan şenliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, Emniyet Müdürü Recep Güven, kamu kurum müdürleri ile binlerce vatandaş katıldı. Dünyadaki farklı ülkelerden çocukların bir araya geldiği şölende; Türkçe ve Kürtçe şarkılar söylendi. Iraklı 14 yaşındaki küçük Ziver İsmail’in söylediği Kürtçe şarkı, izleyiciler arasında büyük beğeni topladı. Çakmak, telefon ve ışıklarla sahnede şarkı söyleyen çocukları büyük ilgiyle izleyen vatandaşlar gönüllerince eğlendi.

Şölene katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, geçmişte Diyarbakır’da bu tür etkinliklere uzaktan gıpta ile bakıldığını söyledi. Yaklaşık 3 yıl önce Dicle Üniversitesi'nde küçük çaplı yapılan şenliğin, bu yıl Atatürk Stadyumu'nda on binlerce kişiyle gerçekleşmesinin coşkusunu yaşadıklarını belirten

Bakan Eker, "Neden Diyarbakır’da da bu tür etkinlikler düzenlenmez diye söylerdik. Biz tabi o tarihlerde bu medeniyet şehrinin ara dönemi diyebiliriz. O ara dönemde biz sıkıntılarla uğraşıyorduk. Araya kötü görüntüler girmişti. Bu şehir maalesef kendi tarihinin, kültürünün, medeniyetinin dışında bir kavganın, gözyaşını, adeta merkezi halinde didiniyordu. Bu şehir, kan ve gözyaşıyla anılıyordu. Ama çok şükür içinde bulunduğumuz süreç, aylardır bu şehrin insanlarında artık umutla geleceğe Türk'üyle, Kürd'üyle, Zaza'sıyla, Çerkez'iyle, Laz'ıyla Arap'ıyla birlikte geleceğe dönük sevgi, barış ve umut türküleri söylüyor. İşte bu gece yine bu anlayışın dalga dalga, halka halka yayılarak Türkiye’nin dışına da çıkıp Afrika’yı da, Ortadoğu’yu da, Asya’yı da içine alacak bir sevgi ve barış halkasına dönüşen bir etkinliğe dönüştü" dedi.