Tatil ücretini tarlada çalışarak ödüyorlar

Bilgisayar programcısı Setia Ramautarsine, internette araştırma yaparken Fethiye'nin Yanıklar Köyü'ndeki Pastoral Vadi'nin, 'Tatil ücretini çalışarak öde' ilanını gördü. İki hafta önce çiftliğe gelen Ramautarsine, konaklama ücretini çalışarak ödemek istediğini söyledi. Odasına yerleşip işe koyulan Hollandalı turist, hayatında ilk kez tarlada çalışıp çiftlik hayvanlarının bakımını üstlendi. Haftanın 6 günü saat 06.00'da kalkan Ramautarsine, çiftlikteki at, keçi, koyun ve tavuklara yem veriyor. Tavukların yumurtalarını özenle toplayan Hollandalı turist, daha sonra tarlada çalışmaya başlıyor. Sebzeleri sulayıp çapa yapan Ramautarsine, kalan vaktinde sebze topluyor. Haftalık iznini ilçedeki tarihi ve turistik yerleri gezerek geçiren Ramautarsine gibi çiftlikte tatil yapan Hollandalı bir de marangoz bulunuyor.

'DOĞAYA DOKUNMAK İSTEDİM'

İlanı web sitesinde gördüğünü anlatan Setia Ramautarsine, konakladığı oda ücretini çalışarak ödediğini söyledi. Günde 6 saat çalıştığını belirten Ramautarsine, "Güneşte çalışmak çok zor. Sabah 06.00'da uyanıyorum ve 09.00 kadar çalışıyorum. 17.00'ye kadar serbestim. Sonra 20.00'ye kadar çalışıp işimi bitiriyorum. Haftada 1 gün izinliyim. Türkiye'ye ikinci gelişim. Fethiye'yi çok sevdim. Bu şekilde tatil yapmaya karar verdim, çünkü doğaya dokunmak istedim" dedi.

'HER ŞEYİ ELİNLE YAPIYORSUN, ÇOK ZOR'

Çalışarak tatil yapmanın biraz zor olduğunu sözlerine ekleyen Ramautarsine, "Alet yok, makine yok, traktör yok. Her şeyi elinle yapıyorsun. Ben şehirden geldim, şehir kızıyım. Daha önce hiç böyle çalışmadım. Bir sonraki tatilimi de bu şekilde yapmak istiyorum. Ancak tatilin tamamını çiftlikte çalışarak geçirmeyeceğim. Yarısını çalışarak yarısını da normal konaklama şeklinde yapacağım" diye konuştu. Çiftliğin sahibi Ahmet Kizen ise bu şartlarda tatil yapmak isteyenlere kapılarının açık olduğunu belirterek, bu turizm modelinin son yıllarda oldukça talep gördüğünü söyledi.

MASA SANDALYE YAPIYOR

Otelin marangoz atölyesinde çalışarak tatil ücretini ödeyen Hollandalı Worren ise asıl mesleğinin marangozluk olduğunu söyledi. Soyadını açıklamak istemeyen Worren, otelde 6 saat masa ve sandalye yaparak tatil parasını ödediğini söyledi. Otelin uygulamasını beğendiğini ve macera olsun diye başvurduğunu anlatan Worren, "Otelin tüm imkanlarından yararlanıyorum. Burada hem kendi işimi yapıyorum hem de tatilin keyfini çıkarıyorum. Çalışarak tatil yapmak ekonomik anlamda beni yıpratmıyor" dedi.