Turizmci ve esnaf tedirgin

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, yasanın alt yönetmelik ve tüzükler ile makul ve mantıklı olarak düzenlemesi gerektiğini söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu yeni yasaya göre alkollü içki satılan yerlerde 100 metre mesafe şartının sorun olacağını, sürücü kurslarının bile eğitim alanları içinde sayıldığına dikkat çekti.

Taksim Gezi Parkı’nda başlayıp tüm yurda yayılan eylemlerin turizm ve esnafı etkileyeceği endişeleri yerini alkol düzenleme yasasına bıraktı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 9 Eylül’de yürürlüğe girecek olan alkol düzenleme yasası turizmci ve esnafı düşündürmeye başladı. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, yasanın turizm sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Yasanın alt yönetmelik ve tüzükler ile makul ve mantıklı olarak düzenlemesi gerektiğini anlatan Başkan İşler, yasada tüm sorumluluğun işletmelere verilmesinin de büyük bir külfet olduğunu söyledi.

Uygulayıcı ve son tüketici arasında işletmelerin bırakıldığını söyleyen İşler, "Her şey dahil sistemde turist alkolünü alıp dışarıda ya da sahilde içebilir. Bu durum ceza kesilmesini gündeme getirecek. Tabii ki gelen turiste alkol satmama gibi bir şansımız yok. Ya da turiste alkolü nerelerde içmesi gerektiğini söyleme yani onu kısıtlama gibi bir durumuz olamaz. Ama turist satın aldığı alkolü canını istediği yerde içtiğinde ise işletmeye ağır cezalar kesilebilir. Bu durumda turizmciyi sıkıntıya sokabilir. Turist ülkemize güneş için geliyor. Onu kısıtlamamız sorun olur.

İki arada bir derede kalacağız" dedi. Şehir otellerinde ve Kordon işletmelerinde sorun yaşanacağını söyleyen İşler, "Şehir otellerinin önünde bulunan kafeler ve Kordon işletmelerinin belediyeye işgaliye ödediği alanlarda alkol alındığında ne olacağı belli değil. Bu alanlar hangi kapsama girecek belirtilmemiş. Tamamen denetçinin insafına bırakılıyoruz. Denetçi kendini riske atmayacağı için cezayı kesecektir. Bu da esnafı büyük sıkıntıya sokar. Alt mevzuatlar ve yönetmeliklerle yasanın altının çok iyi doldurulması gerekiyor. Yoksa turizmin önemli bir darbe alır. Türkiye’nin turizme ve huzura ihtiyacı var" diye konuştu. Esnaf Sanatkar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu alkol satışını düzenleyen yasanın esnafı olumsuz etkilemesini beklediklerini belirtti.

Yeni yasaya göre alkollü içki satılan yerlerin örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe olmak zorunda olmasının sıkıntı yaratacağını belirten Mutlu, "Sürücü kursları bile eğitim kurumları içerisinde yer alıyor. Bu yüzden esnaf zora girecektir. Bu yaşayacağımız zorlukları ilgili makamlara ve tüm partilerin yetkililerine anlatacağız" dedi.