İman öyle bir şeydir ki, tekeden bile süt çıkartır

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Gençler; unutmayın, iman öyle bir şeydir ki, tekeden bile süt çıkartır. İnanacaksın, azmedeceksin ve işi bitireceksin” dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu’nda kalan öğrencilerin ücretsiz, hızlı ve kesintisiz internet erişimini sağlamak için hazırlanan “Yurdum Evim, Ücretsiz İnternetim” tanıtım toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gençler için yapılan hizmetleri anlattı, gençlere tavsiyelerde bulundu.

“SÖZ KONUSU GENÇLERİMİZ OLDUĞUNDA BİZ HİÇBİR ENGELİ TANIMAYIZ”

Çok ciddi bir yatırımın kısa sürede yapıldığının altını çizen Başbakan Erdoğan, “Bu proje ile Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı 310 bin gencimiz odaları ile dünyaya çok farklı bakacaklar. Dünya ile farklı bir iletişim içinde olacaklar. Gençlerimiz binalarında ücretsiz internet erişimine kavuşmuş oluyorlar. Bundan sonrada açılacak yeni yurtlarda da bu imkan olacak. Çalışmaların 6 ay gibi sürede hayata geçirilmesi her türlü taktirin üzerindedir. Söz konusu hizmet olduğunda, söz konusu gençlerimiz olduğunda biz hiçbir engeli tanımayız. En büyük hizmetleri en kısa zamanda hayata geçiririz. Biz cumhuriyet tarihinin gençlere en büyük yatırımı yapan hükümetiyiz.

Bu lafla değil uygulama ile ortada. Milli Eğitim Bakanlığımızın bütçesini 2002’ye kıyasla yüzde 537 artırdık. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesini 15 kat artırdık. Böyle bir bakanlık yoktu, biz kurduk. Çünkü gençlik ancak müstakil bir bakanlık ile kendileri ile direkt ilişki, irtibat kuracak bakanlıkla yönetilebilirdi. Bugün Türkiye dünyanın en önemli uluslararası spor organizasyonlarına ev sahibi yapan ülkelerin başında geliyor. Akdeniz Oyunları ortada, bunu Yunanistan yapacaktı, ekonomik kriz nedeniyle yapamadılar bizden yapmamızı istediler. Biz de ‘yaparız’ dedik.

Bize 800 trilyona mal olacak olan Akdeniz Oyunları için bütün hazırlıklarımız tamam. 18 ayda biz bu tesisleri yaptık. Bitirdik ve şuanda yarışmalara hazır hale getirdik. Gençler unutmayın iman öyle bir şeydir ki, tekeden bile süt çıkartır. İnanacaksın, azmedeceksin ve işi bitireceksin. Şuanda Mersin hiçbir dönemde göremediği tesislere kavuştu” diye konuştu.

“ÖYLE EVLER VAR Kİ, BİZİM MUHAFAZAKAR YAPIMIZLA TAMAMIYLA TERS”

Burs ücretlerinin artırıldığını belirten Başbakan Erdoğan, “Sizlerin 2002 yılında üniversitede okuyan büyükleri ayda ne kadar burs alıyorlardı biliyorsunuz, 45 liracık. Siz şuanda ayda 280 lira alıyorsunuz, toplamda 480 lira. Fark ortada. Kredi ve bursu yüksek lisans öğrencileri 560, doktora 850 lira olarak alıyorlar. Üniversite sınavında ilk 100’e giren öğrencilere ayda 840 lira burs veriyoruz. Amatör spor dallarının her berinde milli olan öğrencilerimiz ayda 840 lira burs alıyor. 1 milyon 404 bin öğrencimiz kredi ve burs imkanından faydalanıyor. Bunun yanında yurtlarımızda kalan öğrencilerimize ayda 201 lira beslenme yardımı veriyoruz.

Bu yurtlar şuanda yeterli değil, yoğun bir şekilde yurtlarımızı çoğaltıyoruz. İstiyoruz ki, öğrencilerimiz ev aramak suretiyle bir sefalet yaşamasın, güvende olsun. Öyle evler var ki, maalesef bizim muhafazakar yapımızla tamamıyla ters, ne yazık ki, bazı olaylara neden olmuştur. Ama yurtlarla gerek başarı oranını teşvik ediyoruz, gerekse okul hayatını yurt hayatı ile güçlendiriyoruz. Ben yurt hayatını bilen bir Başbakanım. İlkokulu bitirdiğim andan itibaren yurt hayatını yaşamış bir Başbakanınızım. 7 yılım bu şekilde yurtlarda geçti. Arkadaşlık, kardeşlik noktasında birbirimizle bütünleşmenin en güzel anılarını ben yurt hayatında yaşadım. O hayat bambaşka bir hayat” şeklinde konuştu.

“BELLİ EDİLEN SAATLERDE YURTLARINIZDA OLUN”

Gençlere nasihatlerde bulunan Erdoğan, “Sevgili gençler, yurtlarımıza ilan edilen gece belli saatlerde yurtlarınızda olun. Bunların hesabını biz annelerinize, babalarınıza veremeyeceğimiz gibi tarihe de veremeyiz. Sizler bize bu milletin emanetisiniz. Bunun için her şeyi belli bir disiplin içinde sürdürmek zorundayız. Bakın üniversite harcını biz kaldırdık, bizden önce gelenler niçin üniversite harcını kaldırmadılar, yurt kapasiteleri konusunda 3 kişi, yanımdaki gence sordum ‘bizimki 8 kişi’ dedi. Bunların süratle yenilerini yapacağız. İçerisindeki bütün zenginlikler, modern dünyanın görmediğini bizim gençliğimiz görmelidir. Bu internet ağıda bunun için var.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlardaki yatak kapasitesini 130 bin ilave ile 310 bine çıkarttık. Biz yurtları sadece barınma mekanları olarak görmüyoruz, aynı zamanda öğrencilerimizin hayata hazırlandığı yerlerdir. Amacımız gençlerimize ailelerinin gözleri arkada kalmayacak şekilde kendi evlerindeki gibi barınma imkanı sağlamak. Şuanda bazı yerlerde ranzalı olan odalar var, onları süratle kaldıracağız. Bazalı sisteme, karyola sistemine bütün yurtlarımızda geçmiş olmamız lazımdı. Gerçi siz üst kattan düşmezsiniz ama ne olur ne olmaz. Bu yaz bu işi bitirelim. Önümüzdeki yıl yurtlarımızda ranza görmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

“İNTERNET KARARINDA ALINIRSA İLAÇ, FAZLA ALINIRSA ZEHİR OLUR”

İnternetin aslında bir ilaç olarak ta tarif edilebileceğini söyleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile birlikte yürüttüğümüz bu proje ile Yüksek Öğrenim Yurtlarımızda 81 vilayete 300 bini aşkın üniversite öğrencilerimize interneti ücretsiz olarak ağlamaya karar verdik. Gençlerimiz bilişi çağı ile birlikte yetişiyor, gelecek bilişim demek, bilişimin eğitim, ticaret ve devlet, millet ilişkilerinde çok önemli artan bir önemi var.

2002 yılında Türkiye maalesef bırakın geniş bant internet erişimini 56 k ile telefon çevirmeli internete bile giremiyordu. Yapılan yatırımlarla birlikte erişim iletişimde Afrika seviyesinden aldık Avrupa’nın ilk 5 ülkesi içine soktuk. Çok önemli bir hizmet olan ve internet demek hız demek, yaşam demek, internet aslında bir ilaç olarak ta tarif edebiliriz. Kararında alınırsa şifa yanlış kullanırsak bir zehre de dönüşebilir. Biz istiyoruz ki, bu akıl yollarını doğru kullanalım. Burada başkalarının hayatını karartacak, suç teşkil edebilecek, toplumda rahatsızlık ve huzursuzluk verecek faaliyetlere bu mecrada yer vermeyelim” dedi.

“GERÇEKTEN HIZLI VE ÜCRETSİZ İNTERNET ODALARDA”

310 bin gencin tamamının bu hizmetten faydalandığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “ Yurtlara 21 bin cihaz yerleştirildi, 550 bin metre fiber optik kablo döşemesi yapıldı, odaların tamamı bugün itibarıyla internet erişimine açılmış oldu. Gençlerimizle yazışıyoruz, gerçekten hız ve ücretsiz yorumu onlara ait. Ücretsiz olduğu için internet hızının yavaş olacağını düşündüklerini, bu düşüncelerinin aksine çok hızlı bir internet kullanımı gerçekleştirdikleri yorumları gençlerimize ait. Gençlerimiz odalarında mini buzdolabına kavuştular. Sizin talimatınızdan sonra buzdolapları yerlerine ulaştı. Odalarda kişi sayısı azalacak ve buzdolapları konulacak.

Yurtlarımıza çamaşır makinalarını ve kurutma makinalarını gönderdik” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, çeşitli illere bağlanarak internet imkanından faydalanan gençlerle görüştü. Törende Muhammed Hamidullah, Başbakan Erdoğan’a Ebru sanatıyla yaptığı eserini hediye etti. Genç öğrenci; İstanbul boğazına yapılacak 3. Köprünün açılışında ise Yavuz Sultan Selim ile ilgili bir eser yapıp getireceğini belirtti.