Kılıçdaroğlu yabancı gazetecilerle dertleşti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de görev yapan yabancı basın kuruluşlarının yönetici ve muhabirleriyle İstanbul Swiss Otel’de bir araya geldi. Türk basın mensuplarına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Gürsel Tekin, Haluk Koç, Erdoğan Toprak ve Sezgin Tanrıkulu'nun yanısıra bazı milletvekilleri de katıldı.

“SAYGI DUYMAMIZ GEREKİR"

Toplantı sonrası basın mensuplarının Gezi Parkı Olaylarına ilişkin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Taksim Dayanışma Platformu’nun bugün yaptığı açıklamada Gezi Parkı’nda eyleme devam kararını da değerlendirdi. Eylemcilerin aldığı kararlara saygı duyulması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Biz de saygı duyacağız. Gençler oturdular, eyleme onlar karar verdiler. Uzun süredir tartışıyorlardı bildiğim kadarıyla. Bu tartışmaların sonunda bir demokraside olması gereken kurala uyarak, onların kararına saygı göstereceğiz" dedi.

“ÇAĞRI YAPABİLİRLER, DEMOKRATİK TALEPTİR"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sabah saatlerinde twitter üzerinden eylemcilere ‘Herkes evine dönmeli’ çağrısı yaptığı hatırlatılan Kılıçdaroğlu bu konuya da ilişkin, “Çağrı yapabilirler onu da demokratik bir talep olarak görmemiz gerekiyor. Ülkenin Cumhurbaşkanı gençlere ‘Evinize dönün’ diyor. Gençlerin de bazı talepleri var. Hangi gerekçeyle eyleme devam edeceklerini bilmiyoruz tabii. Onlara da saygı göstereceğiz" diye konuştu.

“ÜLKENİN DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜĞE İHTİYACI VAR"

Konuya ilişkin açıklamalarına devam eden Kılıçdaroğlu, “Anayasa da silahsız ve saldırısız, toplu gösteri yapma hakkı vardır. Yurttaşın demokrasilerde hakkıdır. İnsanlar düşüncelerini özgürce dile getirirler. Onlar da orada bir araya geldiler, düşüncelerini söylüyorlar. Geniş bir kamuoyu desteği aldılar. Sadece Türkiye’den değil, dünyadan da büyük bir destek aldılar. Çünkü onlar daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyorlar. Bu ülkede kim daha fazla özgürlük ve daha fazla demokrasi istemiyor? Eğer bu talep haklıysa, meşruysa herkesin destek vermesi lazım. Bu ülkenin daha fazla özgürlüğe ihtiyacı var" dedi.

“OLAYLAR DÜNYADA YANKI BULUYORSA…"

Gezi Olaylarını bir toplumun patlaması olarak nitelendiren Kemal Kılıçdaroğlu, “Aslında baskılanan bir toplumun patlaması. Bardağı taşıran son damladır Gezi Olayı. Sadece bir parka sahip çıkmanın ötesinde bir olaydır bu. Eğer dünyada yankı buluyorsa, dünya bu olayı sahipleniyorsa bunun bir anlamının olması gerekir. Orantısız güç kullanarak sizin bu insanları susturmamanız gerekir. 4 kişi yaşamını, 12 kişi gözünü yitirdi. Bütün bu baskılara, biber gazı, copa ve tazyikli sulara rağmen bu insanlar özgürlük ve demokrasi istiyorlar. Bundan hepimizin onur ve gurur duyması gerekir. Çünkü onlar bu ülkeye demokrasi ve özgürlüğü getirmek istiyorlar" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gezi Parkından dünyaya yansıyan ses daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi sesidir“ dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bugün Ankara’da bir miting yapılacak. AKP hükümeti yapacak bu mitingi. Mitingin adı Milli İradeye Saygı Mitingi. Şunu merak ediyorum. Halkın oylarıyla seçilmiş 8 milletvekilini hapiste tutan bir hükümet hangi milli iradeye saygı duyuyor?" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, “Gezi Parkı’nda eylem yapanlara her türlü desteği vereceğiz çünkü onlar daha fazla özgürlük, daha fazla demokrasi istiyorlar" dedi.