İzmir'e Fitch'ten de pekiyi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten sonra Fitch Ratings de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin notunu artırdı. Büyükşehir’in ulusal uzun vadeli kredi notunu 'AA+'ya yükselten Fitch, böylece 2008 yılından bu yana ekonomik gücünü incelediği Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notu görünümlerini tam 9 basamak artırmış oldu.

Geçen Mayıs ayında dünyaca ünlü derecelendirme kuruluşu Moody’s’in İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi derecelendirme notunu 1 kademe arttırması ardından, bir başka köklü kuruluş Fitch Ratings de İzmir’in güçlü mali performansını 1 kademe daha not yükselterek onayladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mali tablolarını 6'ncı kez inceleyen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, belediyenin uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notu ile ulusal uzun vadeli kredi notunu 1'er kademe daha yükseltti. Fitch’in basın duyurusuna göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli 'BB+' olan kredi notu 'BBB-'ye; 'AA(tur)' olan ulusal uzun vadeli kredi notunu da 'AA+(tur)'ya yükselmiş oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bu not artışıyla beraber, 2008 yılından bugüne kadar, uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri de dahil olmak üzere 9 basamak, ulusal uzun vadeli kredi notunu ise 6 basamak daha artırmış oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü mali yapısıyla Türkiye’deki belediyeler arasında övünülecek bir noktada olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünya çapındaki derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan değerlendirmelerin önemine dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Belediyemizin kredi notu, Moody’s’in ardından Fitch Ratings tarafından da yatırım seviyesine yükseltildi. İzmir'in iki tane kredi derecelendirme kuruluşundan ‘yatırım yapılabilir’ notu alması, uluslararası fonlar açısından çok önem taşıyor. Kredi notu artışıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları bundan sonraki yatırımları için daha uygun koşullarda finansman sağlayabilecek. Ama daha da önemlisi, kentimiz çok daha fazla yatırımcı çekecek ve ekonomi daha hızlı büyüyecek."

Not artışlarının, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm yatırım projelerini olumlu etkileyeceğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Bu güçle birlikte, Yüksek Planlama Kurulu’nda onay bekleyen Tramvay Projemize ivedilikle başlamak istiyoruz. Bu konuda yetkili ve ilgili herkesin desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

Fitch’in İzmir raporunda, not artışında Büyükşehir Belediyesi’nin azalan borcu, şeffaf ve güçlü bütçe performansının yanısıra yatırım harcamalarını kendi kendine finanse edebilme kapasitesinin ulusal ve uluslararası akranlarının üzerinde olmasının etkili olduğu belirtildi. İzmir’in notunu artırma gerekçesi olarak, "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 yıllık faaliyet dengesinin 2012 yılındaki tüm doğrudan risklerin geri ödenmesi için fazlasıyla yeterli" ifadesine yer veren Fitch, kredi notunun yükselmesinde İzmir’in artan gelirleri ile dengeli bütçe performansının birleşmesinin ardından 2006 yılındaki cari gelirlerinin yüzde 200’ünden fazlasına karşılık gelen doğrudan risklerin, 2012 yılında azalarak yüzde 43’e düşmesinin etkili olduğunu ifade etti.

Fitch Ratings, 2013-15 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarının cari gelirlerinin yaklaşık yüzde 50 seviyesinde kalmasını beklediğini de vurguladı. Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre 'BBB-' kategorisi, iyi kredi kalitesi, elverişli ancak ekonomik koşullardaki değişimlerin etkisine nispeten açık finansal yükümlülüklere uyma kapasitesi olduğunu gösteriyor. 'AA+(tur)' ise, yüksek kredi kalitesi güçlü, ekonomideki değişimlere duyarlı olan finansal yükümlülüklere uyma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor.