Cehennem Kazanı eylemi

Barış GEZİCİ-Haldun AKYÜZ/ AKHİSAR,DHA - İzmir Aliağa Limanı’ndan, Manisa’nın Gördes İlçesi’ndeki nikel madenine 264 tekerlekli TIR ile taşınan 630 tonluk dev kazan, Gördes-Sındırgı Kavşağı’nda çevreciler ve sivil toplum kuruluşları tarafından protesto edildi.

Çin’de imal edilen ve Almanlar tarafından ülkemize nakledilen dev kazanın Soma-Akhisar Kavşağı’ndan geçişi sırasında Akhisar Çevre Platformu, Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) ve Gördes Çevre Derneği’nce, saat 14.00’te protesto edeceğini duyurdu.

Çevrecilerin tepkisi üzerine dev kazan saat 04.00-05.00 saatleri arasında Soma-Akhisar Kavşağı’ndan geçirildi. Çevreciler, 'Cehennem Kazanı' adını verdikleri, dev kazanın 10 kilometre mesafedeki Gördes-Sındırgı Kavşağı’na götürüldüğünü haber alınca, buraya gitti. CHP Manisa Milletvekilleri Hasan Ören ve Sakine Öz’ün de destek verdiği yaklaşık bin kişilik grup, 'Cehenmem kazan defol', 'Suyumuz Zehir akacak', 'Havamız kirlenmesin istiyoruz', 'İşçileri sömürdün, sıra doğaya mı geldi?', 'Turgutlu Çaldağı, Taksim direnişçileriyle el ele', 'Zorlu, sabrımızı zorlama' yazılı, döviz ve pankartlar taşıyıp. sloganlar atarak, tepkilerini dile getirdi. Dev kazanı taşıyan tankerin rahat geçiş yapabilmesi için bazı bölgelerde yolun genişletilmesi için ağaçların kesildiğini önesüren çevrecilerin tepkisi arttı.

TURÇEP Basın Sözcüsü Avukat Hasan Namak grup adına yaptığı açıklamada, bu tür projeleri bilimsel olarak incelediklerini belirtip, "Doğaya ve hayatlarımıza kastediliyor. Bizim, enerjiye ihtiyacımız yok. Buradan çıkarılacak enerji sadece Avrupa’nın ihtiyacını giderecektir. Bu kadar termik ve nükleer santral akıl alacak bir şey değil. İnanılacak gibi değil, ama bu ülkemize yapılan komplo teorisi gibi geliyor. Bu projelere aynı zamanda ülkemizi yok etme projeleri olarak bakıyoruz. Dünyada tek olarak çekirdeksiz üzüm Manisa ovasında yetişir, bu olayı yok etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu aracı Gördes’e sokmayacağız. Buradan ikinci bir Taksim direnişi başlatıyoruz. Önüne çadırlar kuruyoruz. Türkiye’deki tüm çevre örgütlerini, çevreye duyarlı kişileri, ülkesini seven insanları bu direniş çadırlarında nöbet tutup, bize destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

CHP Milletvekili Hasan Ören ise Nikel Madeni ile ilgili TBMM’nde bir önerge verdiklerini hatırlatıp, Ak Parti hükümetini buradaki nikel madeni ile ilgili hiçbir açıklama yapmadığına da dikkati çekti.