Seferihisar'ın da organik pazarı oldu

Evrim ATAMAN/DHA- Türkiye’nin ilk sakin şehri İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde, organik pazar açıldı. Pazar, ürün çeşitliliğiyle dikkat çekti. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yürüttüğü ve Türkiye’de hızla yayılan yüzde 100 ekolojik pazarlara bir halka da, Seferihisar’da eklendi.

Seferihisar Ulamış Mahallesi’ndeki 'Yüzde 100 Organik Pazar', 'Türkiye’nin en çevreci, en sosyal-kültürel, en yerel-yerli ve en ucuz organik pazarı' sloganıyla hizmete açıldı. Seferihisar Ulamış Mahallesi’nde Slow Saloon Tesisleri’nde, cumartesi günü kurulan pazarın açılışında Şehnaz Sam sahne aldı. Açılışa renk katan Sam, pazara gelenleri coşturdu.

AYNI ZAMANDA REKREASYON ALANI

Açılışta konuşan CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İlk gün olmasına rağmen Yüzde 100 Ekolojik Pazar’da, çok çeşitli ürünlerin ucuza alınabildiği bir pazar oluştu. Diğer organik pazarlarla kıyaslandığında, bu özelliğiyle tercih sebebi olacağını düşünüyorum. Ayrıca burası Midilli atları, oyun parkları, kahvaltı salonuyla günü geçirecek her türlü aktivitenin yapılabileceği tam bir rekreasyon alanı. Burada satın alınan ürünlerde sertifikasyon sistemi son derece titiz takip ediliyor. Bu konuda Buğday Derneği çok yetkin bir kurum. Burada onlarla birlikte bu işi sürdürmek bizim için büyük bir güven yaratıyor. Hedefimiz Türkiye’nin en iddialı organik pazarı olmak. Çok yakında bu pazarın İzmir’in cazibe merkezi haline dönüşeceğini düşünüyorum" dedi.

'SADECE ORGANİK ÜRÜN OLACAK'

Buğday Derneği Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü ve Eş Genel Müdürü Batur Şehirlioğlu, organik pazarlarda sadece ve sadece organik ürünlerin satılabileceğini belirterek, "Eğer organik ürün satılacaksa bunun yeri sadece organik pazarlar olmalı. Bununla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçen yaz mevzuatları düzendi ve belediyelere organik pazar açma yetkisi verdi. Ayrıca organik ürünler, arada aracı ve kullanılan kimyasal ilaçlar olmaması nedeniyle konvansiyonel ürünlere oranla çok daha ucuz" dedi.

İTHAL ÜRÜN OLMAYACAK

Cumartesileri kurulacak ekolojik pazarlarda, ithal ürünlere yer verilmeyecek ve yerellik en temel kriterlerden biri olacak. Ayrıca pazarda sadece, 12 ay boyunca çeşitlilik sağlayan, organik üretim yapan kooperatif veya üretici birlikleri, ana geçim kaynağı çiftçilik olanlar, sektörde eski olan ve pazarlama tercihi olarak ekolojik pazarlara öncelik verenler satış yapabilecek.