Manisa'da Ekinezya yetiştiriciliği

  Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, tıbbi bitkiler içerisinde önemli yeri olan ve daha çok yurtdışından ithal edilen ekinezya bitkisini çiftçi koşullarında projeli olarak yetiştirip, örnek bahçe oluşturdu. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalar neticesinde Manisa’da ilk defa ekinezya yetiştirilmeye başlandı. Üçpınar Beldesi’nde 4 dekar, Osmancalı Köyü’nde yarım dekar, Pelitalan Köyü’nde de yarım dekar olmak üzere toplamda 5 dekar alanda örnek ekinazya yetiştiriciliği projesi uygulandı.

  İzmir - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün işbirliği içerisinde yürüttüğü proje kapsamında oluşturulan örnek bahçede, Tarsim Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım, Üçpınar Belediye Başkanı Yasin Halat, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Halil Aykır, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Lütfi Kaymak da incelemelerde bulundu. Manisa İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ekinezyanın Orta ve Kuzey Amerika bitkisi olup, Amerika yerlileri tarafından uzun yıllar boyunca zehirli böcek ve yılan sokmaları, öksürük, soğuk algınlığı, diş ağrıları, kızamık, çiçek gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldı söyledi. Çebi, “Bölgemize en iyi adapte olan cinsi ise “Mor Koni Çiçeği' olarak adlandırılan türüdür. Uyguladığımız projelerin sonuçları ilimiz açısından çok verimli olmuştur.

  Bitkinin çiçeklenme dönemi Mayıs’tan Ekim ayına kadar sürdüğü için yılda iki veya üç kez hasat yapılabilmektedir. Bu durum da çiftçilerimizin bitkiye olan talebini artırmaktadır” dedi. Ekinezya yetiştiriciliğinin çiftçi ekonomisine olan katkılarını da anlatan İl Müdürü Çebi, “İlk yıl itibariyle sadece çiçek hasadı yapılmış olup dekardan 50 kilogram kuru çiçek elde edilmiş ve çiçekler kilosu 20-22 TL’den satılmıştır. Gerçek verimine ikinci yılda ulaşan ekinezya bitkisinden bu yıl dekardan yaklaşık 250 kilogram kuru çiçek elde etmeyi bekliyoruz. Böylece dekardan 5 bin - 5 bin 500 TL/kg brüt gelir hedefliyoruz.

  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yapmış olduğumuz demonstrasyon çalışmaları sonucunda, ekinezya bitkisinin ilimiz koşullarının farklı rakımlarında rahatlıkla yetiştirilebileceğini başta Manisa çiftçimize, çevre illerden gelen çiftçilere ve konu uzmanlarına göstermiş olduk” dedi.