Egeli tekstilciler Afrika pazarına Fas'tan girecek

Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı Avrupa Birliği’ndeki ekonomik durgunluk sonrasında ihracatçıların alternatif pazar arayışları hız kazandı. Gelişmekte olan ekonomileri hedef pazar olarak seçen ihracatçılar açısından Afrika cazibe merkezi haline geldi.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Afrika’ya ihracatı arttırmak için Önümüzdeki 10 yıllık süreçte hazırgiyim sektöründe 3 kat büyüme beklenen Fas’a Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde “Sektörel Ticaret Heyeti” düzenledi. Ege Bölgesi’nden organizasyona katılan 10 firma, Faslı 58 firma ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Türk tekstil firmaları ile ticareti geliştirmeye büyük önem veren Faslı ithalatçılar, işbirliğinin daha uzun soluklu olması için Türk tekstil sanayicilerini Fas’ta yatırım yapmaya davet ettiler.

İplik ve kumaş üreticisi 10 firma ile Kazablanka’ya gittiklerini belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 10 firmanın bir çoğunun “Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu” sayesinde ilk kez Fas pazarı ile tanışma fırsatını yakaladığını, Faslı işadamlarının heyete gösterdiği yoğun ilgiden son derece mutlu olduklarını söyledi.

FAS’TAN YATIRIM ÇAĞRISI

Türkiye ile iş ilişkilerini mutlaka geliştirmek istediklerini belirten Kazablanca Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hasan Berkani, Türk firmalarının tekstil ve hammaddeleri üretimi ve ihracatındaki bilgi birikimini Faslı firmalar ile paylaşarak işbirlikleri oluşturmalarını talep etti.

Türkiye ile Fas arasındaki ticari ilişkilerin boyutunun sadece al-sat şeklinde olmamasını istediklerini kaydeden Berkani, “Türk firmalarının kolaylaştırılan yatırım ortamında Fas’ta yatırım yapmalarını ve Faslı firmalar ile ortaklıklar oluşturmalarını bekliyor ve istiyoruz” diye konuştu.

FAS AVRUPA’NIN ÖNEMLİ BİR HAZIRGİYİM TEDARİKÇİSİ

Günümüzde Fas’ın Avrupalı belli başlı hazırgiyim alıcılarının önemli bir tedarikçisi konumuna geldiğine dikkati çeken Ünlütürk, “Fas, iplik kumaş ve benzeri ürünleri hammadde ve ara mamul olarak ithal edip, konfeksiyon ürünü olarak ihraç etmeyi benimseyen bir üretim modelini uyguluyor.

Fas, AB ve ABD ile serbest ticaret anlaşmaları ile bu pazarların tedarikçisi olarak konumunu güçlendirdi. Bizler, tekstil ve hammaddeleri üreticileri ve ihracatçıları olarak Fas pazarını bu anlamda işbirliği yapılabilecek bir Pazar olarak değerlendiriyoruz. Tekstil ve hammaddeleri üretiminde uzun yıllara dayanan bilgi birikimimiz, teknolojik altyapımız ve üretim kalitemiz ile bizler de önemli bir üretici ve tedarikçiyiz” diye konuştu.

TÜRKİYE 5. SIRADA

Fas’ın 2011 yılında 2.83 milyar dolar tekstil ve hammaddeleri ithalatı olduğunu vurgulayan Ünlütürk, şöyle devam etti; “Türkiye’den Fas’a 2011 yılında 173 milyon dolarlık, 2012 yılında ise yüzde 20 artış ile 207 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yaptık. Türkiye şu anda Fas’ın 5. Büyük tedarikçisi konumunda. Türkiye ile Fas arasında 1 Ocak 2006 tarihinde yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasıyla önemli vergi avantajları sağlandı.

Bu sayede Faslı hazırgiyim sanayicileri kaliteli Türk ipliği ve kumaşını avantajlı bir şekilde elde etme şansına sahip oldu. Fas hazırgiyim sanayisi ile Türk tekstil sektörü birbirini bütünleyici bir konuma ulaştı. Önümüzdeki dönemde işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu süreç, Türk firmalarının Fas’ta yatırımlarını da beraberinde getirecektir.”

11 Haziran 2013 tarihinde Fas’ın Kazablanka şehrinde Golden Tulip Oteli’nde gerçekleştirilen organizasyona Faslı 50 firmadan 58 kişi katıldı. Türkiye’den ise Abalıoğlu Tekstil Sanayi A.Ş., Batı Basma San. A.Ş., Ekoten Tekstil San. Ve Tic. A.Ş., Fateks Kumaş Tekstil Konf. San. A.Ş., Filidea Tekstil San. Ve Tic. A.Ş., Mayteks Örme Sanayi ve Tic. A.Ş., Pagmat Pamuk Tekstil Gıda San. Ve Tic. A.Ş., Spot Tekstil San. Tic. A.Ş., Uçak Tekstil San. Tic. A.Ş., Yeniçeri Tekstil San. Tic. Ltd. Şti. firmaları yer aldı. Fas’ta 1600 üyeli Fas Tekstil ve Hazırgiyim Federasyonu ile de bir araya gelen Türk Tekstil Heyeti, burada Fas’ın hazırgiyim ihracatı ve iç Pazar büyüklüğü ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Fas Tekstil ve Hazırgiyim Federasyonu yetkilileri, Fas’ta hazırgiyim sektörünün önümüzdeki 10 yılda 3 kat büyümesinin beklendiği bilgisini Türk Tekstil Sektörü Heyeti katılımcılarına aktardı.