Yaz aylarında bol bol su

   Batman’da özel bir hastanede görev yapan diyetisyen Kübra Akın, suyun insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe olduğunu söyledi. İnsanın yemek yemeden haftalarca canlılığını devam ettirebildiğini kaydeden Akın, insanın susuz ancak birkaç gün yaşayabileceğini dile getirdi.

  Akın, yaz mevsiminde su tüketiminin önemine dikkat çekerek, "Kanın yüzde 92’si kemiklerin yüzde 22’si beynin ve kasların yüzde 75’i sudur. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi vücudun su dengesini koruması ile mümkündür. Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarlarda su alınması zorunludur. Özellikle içinde bulunduğumuz yaz mevsiminde su tüketimi arttırılmalıdır. Bu aylarda muhakkak 2.5-3 litre su tüketilmelidir. Hacettepe Üniversitesi bünyesinde yapılan Türkiye Sıvı Tüketim Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde gerek su gerekse meyve suyu tüketimi yetersiz bulunmuştur" dedi.

"ÇAY VE KAHVE SUYUN YERİNİ TUTMAZ"

  Yaz mevsiminde sıcakların da etkisiyle terlemeyle birlikte vücuttan suyla beraber sodyum, potasyum gibi minerallerin de atılması sonucu bayılma hissi, yorgunluk, bulantı, baş dönmesi, nabız düşüklüğü gibi sağlık problemleri görüldüğünü anlatan Akın, "Bu kayıpları yerine koymak çok önemlidir. Bu dönemde özellikle su dışında maden suları, ayran ve taze sıkılmış meyve suları içecek olarak tercih edilebilir. Özellikle, hazırlanan meyve kokteylleri sıcakların yol açabileceği olumsuzluklara karşı güçlü bir sağlık ve güzellik iksiridir. Taze meyvelerin zengin içeriği organizmanın günlük gereksinimini karşılarken sıcak ve güneşten etkilenen cildin de beslenmesini sağlar.

  Bu nedenle içecek tercihimizi meyve suları ve meyve kokteyllerinden yana yapmak büyük bir avantaj sağlayacaktır" diye konuştu. Çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimi yaz aylarında suyun yerini tutmadığını bildiren Akın, "Bu içecekler kesinlikle su yerine geçmemektedir. Bununla birlikte bu içecekler diüretik oldukları için vücuttan su atımını arttırmaktadır. Bundan dolayı bu tür içecekler fazla tercih edilmemelidir. Yaz aylarında egzersiz yapılırken de su tüketimine dikkat edilmelidir. Egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakika aralarla yarım bardak su içilmelidir" şeklinde konuştu.