Taliban Katar’da bağlantı ofisi açtı

   Afganistan’daki Taliban hareketi, uluslararası örgütlerle görüşmeleri kolaylaştırmak amacıyla Katar’ın başkenti Doha’da bir bağlantı ofisi açtı.

   Açılış törenine Taliban temsilcisi Muhammed Naim, Katar Dışişleri Bakan Yardımcılarından Ali bin Fahad el-Hecri, Taliban üyeleri ve Katarlı yetkililer katıldı. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid yaptığı açıklamada, bağlantı ofisini Birleşmiş Milletler, diğer uluslararası ve yerel örgütlerle bağlantı sağlamak ve yabancı ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla kullanacaklarını kaydetti. Taliban temsilcisi Naim ise, ABD’nin Katar’da Taliban’la masaya oturacağı haberlerine değinerek, "Umarız ABD, müzakerelerde Afgan halkının çıkarlarını düşünerek samimiyetini ortaya koyar" ifadelerini kullandı.

"ŞİDDETTEN UZAKLAŞMALARINA..."

   Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali bin Fahad el-Hecri ise, "Katar’da kurulan bu Taliban bağlantı ofisinin Afganistan’daki barış sürecinde ilerleme sağlanmasına, Afgan halkının insani yardımlara ulaşmasına ve Afganlıların uyuşmazlık ve şiddetten uzaklaşmalarına yardımcı olacağına inanıyoruz" dedi. Doha’daki bağlantı ofisinde görev yapacak olan Muhammed Şahin, "Bu ofisin açılması sayesinde Amerikalılar’la görüşeceğiz.

  Aynı zamanda burada Afgan vatandaşlarıyla da bir araya gelecek. Buraya herkes gelecek" şeklinde konuştu. Taliban yetkilileri, Katar Emir Şeyh Hamad bin Halife el Sani’ye başkentte bağlantı ofisinin açılmasına müsaade ederek Taliban’a yardımcı olduğu için teşekkür etti. Bu arada Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, dün Afgan barış heyetinin Taliban’la doğrudan görüşmeler için Katar’a hareket edeceğini açıklamıştı.