Türkiye’nin yeni deprem haritası hazırlanıyor

  AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, 1996 yılında yayınlanan deprem bölgeleri haritasının yenilenme çalışmalarının başladığını belirterek, “İnşallah önümüzdeki sene ülkemiz yeni bir deprem haritasına kavuşacak” dedi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) tarafından The Greenpark Pendik’te düzenlenen "Deprem Yönetmeliği’nin Güncellenmesi Çalıştayı" başladı.

  Açılışı AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın yansırıa çok sayıda davetli katıldı. Burada konuşma yapan AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, “Bilindiği gibi en son 2007 yılında yayınlanmış olan afet bölgeler hakkında yapılacak olan yönetmelik günümüzün hızla gelişen ükesinde ihtiyaçları karşılanmaz olmuştur. Bu nedenle gerek özel sektörün ihtiyaçları gerekse teknoloji ve bilimdeki gelişmelere paralel 2012 yılının Kasım ayında mevcut deprem yönetmeliğimizin güncellenmesi çalışmalarının başlatılmasına karar verilmiştir.

  Birleşmiş Milletlerin kayıtlarına göre son 12 yılda dünyamızda meydana gelen doğal afetlerde 1,7 amerikan doları maddi hasar meydana gelmiş. 1996 yılında yayınlanan deprem bölgeleri haritasının yenilenme çalışmaları başlamış durumda. Bu önemli çalışma ülkemizin çok değerli hocalarının ortaklaşa yapacağı br çalışma olacak ve inşallah önümüzdeki sene ülkemiz yeni bir deprem haritasına kavuşacak” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise, “Biz aslında afeta hazırlanmadık en küçük bir afette yıkılabilecek binalar yaptık.

  Bunları da biz özellkile yerel yönetimlerde gözümüzü yumduk. Özellikle alt yapısı olmayan çevresel sorunları çözülmemiş, özellikle enerji savurganlığı, enerjiyi yok eden binalar yapıldı. Bunlar hiç önemli değil. ne zaman gelip depremler olmaya başladı, biz aklımız başımıza geldi. O zaman ‘nerede bu devlet’ diye bağırmaya başladık. 1999 depremi oldu bir gece 17 bin kişi kaybettik. Sonuçta hazırlıksız yakalandık ama sonuçta kaybettiklerimiz geri gelmedi” diye konuştu.