Mimarlar Odası'ndan şok iddia: İzmir aldatılıyor

Utku BOLULU/DHA-

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, İzmir kamuoyunun EXPO alanı konusunda kandırıldığını iddia etti. EXPO yapılarının kamuoyuna açıklananın aksine 1. derece doğal sit ve lagün üzerinde yapılacağının ortaya çıktığını söyleyen Topal, "Yapılar İnciraltı kent ormanındaki ağaçlar üzerine yapılacak. Kent aldatılıyor" dedi.

İnciraltı 1/25 bin ölçekli imar planı açtığı davayla yürütmesini durduran Mimarlar Odası İzmir Şubesi, bu kez de EXPO 2020 projesinde Paris’te yapılan sunuma kadar gözlerden kaçan bir gerçeğe dikkat çekti. Şube Başkanı Hasan Topal düzenlediği basın toplantısında, imar planında EXPO alanının lagüne doğru kaydırılmasının iptali için dava açtıklarını, ancak EXPO alanıyla ilgili proje fotoğrafları ve videoyu izleyince şok olduklarını söyledi.

Topal, kamuoyuna daha önce planlarda düzenleme ortaklık payı olarak kamuya terk edilecek alan üzerinde yapılacağı açıklanan EXPO binalarının, şimdi binlerce ağacın olduğu 1. derece doğal sit alanı ve lagünün üzerine yapılacağının ortaya çıktığını söyledi. Topal, "EXPO’nun İnciraltı’ndaki birinci derece doğal sit alanı ve lagünde yapılması kabul edilemez. Kent ormanlarının yok edilmesiyle elde edilecek alan üzerine kurulması, EXPO ruhuna da sağlık temasına da ters olduğundan oylamada önemli bir dezavantaja dönüşmektedir. Sunumlarda görülen 1. Derece Doğal Sit alanı ve kent ormanı alanını EXPO alanı yaparak yapılaşmaya açmanın mantığını anlatmak kolay olmayacaktır" dedi.

KENT ORMANINI YAPILAŞMAYA AÇMAK VAHİM

Hasan Topal, projede yapılaşmanın sadece kent ormanı üzerinde kurgulandığını söyledi. İzmir planlama tarihi açısından belki de en yanlış kararlardan birinin alındığına vurgu yapan Topal, "Gerçekten çok yazık. Kentlinin ihtiyaçları doğrultusunda kent ormanı olarak kullanılan kamusal alanda yapılar yapılacak. İnciraltı bütünü ve kent ormanını EXPO gerekçesine sığınarak yapılaşmaya açmak vahim bir tablodur. Son 50 yıldaki en yanlış plan kararıdır. Bu yanlış bir kentleşme politikasıdır. Bizim baştan bari en büyük eleştirimiz EXPO’nun kente bir değer katmasıdır. Ancak, bu gördüğümüz projeyle varolan bir değer yokolacak. Teması sağlık olan EXPO’nun sağlıklı bir alanı yok edecek" dedi.

BU BİR KENT HİLESİ

İnciraltı’nda lagün çevresinde yapılması projede yeralan yapıların 6 aylığına geçici yapılacak olması gib bir savunmanın da anlamsız olacağını belirten Topal, EXPO’nun büyük bir organizasyon olduğunu, 30-35 milyon ziyaretçinin geleceği alanda yapılacak altyapı projelerinin buraya zarar vereceğini söyledi. Topal, "Her yapı sökülüp takılabilir ama hiçbir yapı temelsiz yapılamaz. İster sökülür, takılır ister kalıcı olsun o yeşil alanları yokedecekler, tüketecekler. Burada 35 milyon insanın günlük gereksinimleri karşılanacak. EXPO için yapılan bu planlar ve uygulamalar bize bir kent hilesi, idareci hilesi gibi görünüyor. İzmirliler kent ormanına sahip çıkmalı" dedi.

110 BİN METREKARE AVM DAHA

Türkiye’de pek çok kentte doğal ve kültürel varlıkların korunmasına ilişkin ilkeler ve kamu yararının göz ardı edildiğini, yeşil alanlar ve tarım alanlarının hızla yapılaşmaya açıldığına dikkat çeken Topal, merkezi iktidar ve yerel yönetimlerin buraları potansiyel yapı alanları olarak gördüğünü önesürdü. Topal, kentlerin diğer bir büyük sorunun bir kanser hücresi gibi çoğalan AVM’ler olduğunu söyledi. EXPO aracılığıyla yapılaşmaya açılmaya çalışılan İnciraltı’nda aynı zaman bölgede alışılmadık büyüklükte bir alanın AVM’ler için ayrıldığını belirten Topal, "Şu an bölgedeki tüm AVM’lerden kat kat daha fazla bir alan 110 bin m2 büyüklüğünde AVM alanı belirlemiştir. Bunun yanısıra Üçkuyular civarında yine devasa boyutlarda bir alanın AVM olarak projelendirilme sürecinde olduğu bilinmektedir. Kentin bu yoğunlukta AVM ihtiyacı olduğunu savunmak mümkün değildir" dedi.

ALSANCAK PLANINA DA ELEŞTİRİ

Topal, sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışına sahip olmasını bekledikleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda çoğunlukla merkezi iktidara paralel kararlar almasına üzüldüklerini açıkladı. Gezi Parkı protestolarına gönderme yapan Topal, "Tüm ülkede dayatmalara itiraz edildiği günlerde, kent merkezine yeni yüksek yapı projelerinin önünü açan Alsancak planlarının onaylaması, yerel yönetimin bu eylemlerden 'mesajı almadığını' göstermektedir" dedi.