Yurt dışına ’dizi ihracatı’ artıyor

 T   ürkiye’nin ve dünyanın en önemli televizyon yapımcıları İstanbul TV Forum ve Fuarı’nda biraraya geldi. Haliç Kongre Merkezi’nde çok sayıda yerli-yabancı format satışı gerçekleşirken, iki gün boyunca yayıncılık sektörünün geleceğine dair 10 farklı oturum düzenlendi.

  “TV Market, Yayıncılık Fuarı ve Forum” olmak üzere üç ana etkinlik başlığı altında düzenlenen iTVF, yeni teknolojilerin tanıtılmasını sağlarken, sektörün gelişimine dair önemli somut sonuçlar ortaya çıkardı. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Başkanı Dursun Güleryüz, Türkiye’nin 18 milyon televizyon izleyicisiyle Avrupa’nın en büyük pazarları arasında yer aldığını söyledi. Güleryüz, “2005-2011 yılları arasında, 76 ülkeye 35 bin 675 saatlik dizi ve program satışı yapıldı” dedi ve bu organizasyonun Türkiye yayıncılık sektörünün uluslararası yayıncılık dünyasıyla olan işbirliğini geliştirmek için önemli bir buluşma noktası olduğunu söyledi.

  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdullah Arıcı ise 2012 yılında 75 ülkeye 11 bin saati aşan ve değeri yaklaşık 150 milyon doları bulan dizi ihracatı yapıldığını söyledi. 4A ve 4B uydularının 2014 yılında gönderilmesinin planlandığını söyleyen Türksat Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay, “Uydu teknolojilerine bugüne kadar 800 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Türksat’ın 10 yıllık stratejisi dünya çapında yüzde 90 yayılım sağlamak ve dünyanın ilk on uydu operatöründen biri arasına girmek” diye konuştu. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer 2016 yılında dünyada 760 milyon tablet olacağı düşünüldüğünü belirterek, yeni medyanın önemini vurguladı. Acarer, “İnternet kullanımı dünyada ortalama 24 saatken, Türkiye’de 32 saati buluyor dedi.