Çeşme'de satranç heyecanı

Çeşme Belediyesi’nin Türkiye Satranç Federasyonu’nun katkılarıyla düzenlediği 1. Çeşme Open Uluslararası Satranç Turnuvası, Ilıca Kültür Sanat Merkezi’nde başladı. Uluslarası organizasyonun açılış törenine Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, TSF Milli Hakem Komitesi Başkanı Dr. Olgun Kulaç, TSF İzmir İl Temsilcisi Emin Altunyasa, TSF Çeşme Temsilcisi Mehmet Sarısaç, Çeşme Belediye Meclisi üyeleri ve uluslarası arenada başarı sağlamış satranç oyuncularının yanı sıra çok sayıda Çeşmeli katıldı.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, yaptıkları çalışmalarla Çeşme’nin bir satranç kenti olduğunu söyledi. Kendisinin de satranç tutkunu olduğunu hatırlatan Tütüncüoğlu, turnuvada mücadele edecek sporculara başarılar diledi, desteklerinden dolayı TSF’ye teşekkür etti.

Tütüncüoğlu, “Türkiye’nin ve dünyanın en iyi satranç oyuncularının da arada bulunduğu satranca gönül vermiş konuklarımızı bizim için ağırlamak bir onurdur” diye konuştu.

Çeşme’de sosyal yaşam ve spora dair tüm faaliyetleri geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Başkan Tütüncüoğlu, ilçenin çok yönlü faaliyetlerine dikkat çekti, beyni geliştiren ve düşünme yeteneğini artıran satrancın bu sporlar içinde özel bir yerinin olduğunu söyledi. Daha da ileriye taşıyacağız Son yıllarda ilçede satrancı geliştirmek için atağa kalktıklarını vurgulayan Tütüncüoğlu, geçen yıl açılan Çeşme Belediyesi Satranç Eğitim Merkezi’nin de bu süreçte kilometre taşı olduğunu kaydetti.

Çeşme’de şimdiye kadar ulusal çapta turnuvalar düzenlediklerini bilgisini veren Tütüncüoğlu, TSF Çeşme Temsilcisi Mehmet Sarısaç’ın uzmanlık desteğiyle turnuvanın uluslarası bir boyut kazandığını açıkladı. Satrancın genç nesiller üzerindeki etkisine dikkat çeken Tütüncüoğlu, “Bu sene ilkini düzenlediğimiz organizasyona 9 farklı ülkeden toplam 211 sporcu katıldı. Seneye bunu daha da ileriye taşıyacağız. Toplam 3 kategoride yarışacak satranççılardan ilk 10’a girenlere toplam 33 bin 500 lira değerinde para ödülü verilecek. Turnuva 28 Haziran’a kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

Üç kategoride yarışıyorlar TSF Çeşme Temsilcisi Mehmet Sarısaç ise Çeşme’nin ilçe olmasına karşın, satranç adına yapılan yatırımın birçok ilden daha fazla olduğunu belirtti, kurulan satranç merkezinde her yıl yüzlerce öğrenciye ücretsiz satranç eğitimi verildiğini söyledi. Turnuva hakkında bilgiler de veren Sarısaç, uluslarası puanı 1800’ün üzerinde olan oyuncuların A, 1800 altındaki oyuncuların B, kadınların C kategorisinde olmak üzere toplam 3 kategori olduğunu kaydetti. Sarısaç, “Bu yıl ilk kez uluslarası olarak düzenleniyor olmasına karşın katılmak için Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Libya, Moldova, Rusya, Polonya, Türkmenistan’dan gelen satranç oyuncuları var” diye konuştu.