Şiddet uygulayana gereği yapılır

İzmir'in yeni valisi Mustafa Toprak, Ege Bölgesi Sanayi Odasının meclis toplantısına katılarak gündemdeki konulara ilişkin çarpıcı mesajlar verdi. Eli sopalı polis görüntüsünü kabul etmelerinin mümkün olmadığını yineleyen Toprak, gerekli incelemenin yapıldığını dile getirdi.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen de bu konuda gerekenin yapıldığına inandıklarını ifade etti.

Egeli Sanayiciler Vali Toprak’a Gezi Parkı olayları sırasında eli sopalı siviller konusu ve güvenlik görevlilerinin müdahale uygulamaları görüntülerinden endişe duyduklarını aktardı. Valisi Toprak ise "Şiddet uygulayanlarının gereği hukuk normları ve kurallar içinde yapıldığından kimsenin endişesi olmasın. Ne şiddet görüntülerini yönetenler ne de gereksiz şiddet uygulayanlar cezasız kalmayacaktır. Kusur olabilir ama kasıt olmasın" dedi.

EBSO Haziran ayı olağan meclis toplantısı İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın katılımıyla yapıldı. İş dünyasına yer alan örgütlere gölge etmeden gereken katkıyı sağlamak istediklerini söyleyen İzmir Valisi Toprak, bilgi ekonomisine geçişin pratikte uygulamalara geçişte devlet olanakları seferber edilmesi gerektiğini söyledi.

İZMİR’DEN DÜNYA MARKASI ÇIKAR

İzmir’de çok sayıda dünya markasının çıkabileceğini söyleyen Toprak, şöyle konuştu:

"İzmir’de çok önemli üretim yapılıyor ama bunu daha nitelikli kılabilmek ve inovasyonla daha yeni bakışlarla daha üretken bir hale dönüştürmemiz gerekiyor. Dünya çapında marka oluşturmak için hareket etmeliyiz. Çok önemli marka değerleri çıkabilmelidir. İzmir potansiyelini çok daha iyi kullanabilmelidir. Tarımsal üretim ve tarımsal üretime konu olan alanlarda çok ciddi yatırım ve üretim var. İzmir işsizlik noktasında Türkiye’nin önündeyse bir konuyu fark edip tarıma dayalı sanayiyi yenilikçi bir bakışla geliştirmemiz gerekiyor. Buranın sanayi altyapısı teknolojiyi destekleyen bir yapıya sahiptir. Bunu daha ileriye götürmemiz mümkündür. Sıfır hatayla teknoloji geliştirme ve bu çalışmaların daha ivme kazanması gerekiyor."

ŞİDDETİ UYGULAYANLARA GEREĞİ YAPILIR

İzmir’de 31 Mayıs’ta göreve başladığını ve Gezi Parkı olaylarının protestolarının aynı günün akşamı başladığını belirten Vali Toprak, İzmir’deki eli sopalı kişilerin polis olamayacağını dile getirerek, "Olayların önlenmesi konusunda görevli arkadaşların asla tasvip edilemeyecek nahoş görüntüleri de oluyor. Asla kabul edilemez. Asla bunlar polis olamaz dedim. Eli sopalı polis de kabul edilemez. Kanuni boyutta demokratik enstrümanlarla şiddet hareketini önlemede hangi yolların izleneceği belli. Polisin elinde sopa olmaz. Varsa gereği yapılır. Müfettişleri çağırdık. Fail iki kişiyi açığa aldılar. Şiddet uygulayanlarının gereği hukuk normları ve kurallar içinde yapıldığından kimsenin endişesi olmasın. Şiddet görüntülerini yönetenler de gereksiz şiddet uygulayanlar da cezasız kalmayacaktır. Kusur olabilir ama kasıt olmasın" diye konuştu.

ÖNCELİK EXPO’YU KAZANMAKTIR

EXPO 2020 aday ülke sayısının dört adaylı olarak gerçekleşeceğini belirten Toprak, İzmir’in en olumlu, presentbal, ve dünyaya katkı sağlayacak temaya sahip olduğunu söyledi. EXPO 2020 planlarına dair bazı eksikliklerinin yaşanacağını ama bunların EXPO 2020 kazanıldıktan sonraki 7 yılık süreçte masaya yatırılması gerektiğini belirtti.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, en önemli unsurun insan olgusu olduğunu söyledi. Hoşgörü olduğu ortamlarda insanları anlamının çok daha kolay olduğunu anlatan Yorgancılar, “Aşırı sevginin karşısında şiddet ortadan kalkıyor. Bizim için en önemli konu barış ve hoşgörü olduğu toplumun devam ettirilmesidir. Bu olaylarda ortaya çıkan kaygılarımız oldu. Ortada bir hata varsa onu yapan cezasını çekmelidir. Biz kaygılandık çünkü gençlerimiz ile polis güçlerimiz karşı karşıya geldi. Türkiye’nin huzurlu bir şekilde yoluna devam etmesi gerekiyor. Kutuplaşma ülkeyi hiç bir yere götürmez. Güvensizlik ve sen ben kavgası ülkeyi hiç bir yere götürmez. Diyalog ile bu ülkenin geleceğini en şekilde organize edilmelidir" dedi.

KUR FARKININ VEBALİNİ ÖDÜYORUZ

Döviz kurundaki artışa dikkat çeken Yorgancılar, "Merkez Bankası dövizin gazını almak istiyor, pardon gaz demeyelim, köpük diyelim" sözü meclis üyelerini gülümsetti. Herkesin döviz piyasalarındaki gelişmeden endişeli olduğunu belirten Yorgancılar, artan kurun bedelini sanayicinin ödemek zorunda kaldığını söyledi. Yorgancılar, "Kur farkının vebalini neden biz ödüyoruz? Herkesin burada canı yanıyor. 2023 hedefleri doğrultusunda hedeflere kilitlenmemiz gerekiyor" dedi.

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise "Polis veya değil elindeki sopayla saldırma ve önüne gelene vurma davranışını kabul etmemiz mümkün değil. Tek bir vatandaşımızın bile bunu hak ettiğine inanmıyoruz. Gereğinin yapıldığına inanıyoruz. Süreç kritik ve sorumluluğunuz yüksek" diye konuştu.