Dünyanın en iyi araştırma ödülü’nü EÜ ekibi kazandı

(Ege Ajans)Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 6-9 Haziran tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde düzenlenen 4. Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu kongresinden iki ödülle döndü. 86 ülkeden 2015 araştırmacının 463 araştırmayla katıldığı kongrede Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi-Radyoloji ve Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalları tarafından gerçekleştirilen “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi” çalışması, en iyi araştırma ödülünü aldı.

Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan’ın başkanlığında gerçekleştirilen ve dünyada yöntem ve özellikleri açısından ilk olma özelliği taşıyan çalışmada, Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalından Prof.Dr.Cahide Aydın,Dr. Ali Bacanlı, Dr. Serkan Süren ve Dr. Utku Yazıcı; Radyoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Cem Çallı; Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş yer almıştı. Ege Üniversitesi’ne 2 ödül birden getiren ekibi makamında kabul ederek kutlayan Rektör Prof.Dr.Candeğer Yılmaz,3 Tesla MR’ın kendisinin başhekim yardımcısı olduğu dönemde alındığını,cihazın böyle bir çalışmada ödüle dönüşmesinden son derece mutlu olduğunu belirtti.

“Birikimi harekete geçirmek” sloganıyla bilim insanlarının özverili çalışmalarının değerlendirilmesi için çalıştıklarını belirten Rektör Prof.Dr.Yılmaz, “Üst yöneticinin alt yapıyı hazırlaması felsefesiyle tüm çalışmalarda arkadaşlarımızın yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz” dedi.Alınan ödüllerin,ödül sahiplerine yeni sorumluluklar da yüklediğini ifade eden Prof.Dr.Yılmaz, “Seneye yeni ödüller bekliyorum”diye konuştu.

Törene Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Atilla Silkü,Prof.Dr.Yeşim Kirazlı ve Prof.Dr.Semih Ötleş’te katıldı. Araştırmada Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan 201 çocukla 100 normal çocuk genetik, nöropsikolojik test performansları ve beyin görüntüleme bakımından karşılaştırıldı. Tüm dünyada geçen ay kullanıma giren DSM-V tanı sistemi kullanılan çalışmada 3 farklı MR görüntüleme yöntemi bir arada kullanıldı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında 3 Tesla MR kullanılan çalışmada, Fonksiyonel MR kullanılarak beynin gri cevher aktivitesi, DTI ile beyaz cevher bağlantıları ve ASL kullanılarak beynin kanlanması ölçüldü. Tüm olguların genetik incelemeleri Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalında gerçekleştirildi. Bu araştırma birçok özellikleri bakımından dünyada yapılan ilk araştırma özelliğini taşıyor:

İlk kez nöropsikolojik, genetik ve beyin MR bulguları aynı anda kullanılarak Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar incelendi.Tüm dünyada geçen ay kullanıma giren DSM-V tanı sistemi kullanılarak sadece Dikkat Eksikliği olup hiç hiperaktivitesi olmayan olgularla diğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların karşılaştırılması açısından da ilk çalışma. Bu çalışmanın sonuçları sadece Dikkat Eksikliği olup hiç hiperaktivitesi olmayan çocukların diğer Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklara oranla daha yavaş olduklarını ve tepki verme sürelerinin daha uzun DRD4 denen Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğundaki en önemli genin bu çocuklarda daha farklı özellik gösterdiği dikkat gerektiren işleri yaparken beyinlerinin arka bölümünün (oksipital lob); yani görme merkezinin daha fazla aktive olduğunu ortaya koydu. En iyi araştırma turuna kalan araştırma ise 123 Otistik ve Hiperaktivitesi olan çocuğun, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisinde en sık kullanılan ilaç olan Metilfenidat (Ritalin) tedavisine neden olumsuz yanıt verdiğinin genetik kökenleri araştırıldı. Çocuk Psikiyatrisinden Prof Dr Eyüp Sabri Ercan ve Ülkü Akyol Ardıç ile Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş tarafından gerçekleştirilen ve alanında ilk olan bu araştırma Otizmin şiddeti artıkça Metilfenidat tedavisine yanıtın azaldığını ve daha fazla yan etkiye yol açtığını ortaya koydu. Sonuçlar Otistik çocuklarda aşırı hareketlilik tedavisi için ilaç kullanımı konusunda yol gösterici olmakla kalmayıp, ileride Otizmin meydana gelme nedenlerinin bulunması için çok önemli ipuçları sağladı.

En İyi Araştırma Ödülü: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Alt Tiplerinin Genetik, Nöropsikolojik ve Çoklu Beyin Görüntüleme Yöntemleriyle Değerlendirilmesi konusunda Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Dr. Ali Bacanlı, Dr. Serkan Süren, Dr. Utku Yazıcı, Prof. Dr. Cem Çallı; Doç. Dr. Buket Kosova, Duygu Aygüneş ve Prof. Dr. Cahide Aydın tarafından yapıldı.

En İyi Poster Turuna Katılan Çalışma: Otizmde Metilfenidata Yetersi Yanıt: CES 1 Enzim sizteminin rolü var mı?konusunda çalışmaları,Prof. Dr. Eyüp Sabri Ercan, Ülkü Akyol Ardıç, Doç. Dr. Buket Kosova ve Duygu Aygüneş yürüttü. Bu araştırmalar nedeniyle Prof.Dr. Eyüp Sabri Ercan,Amerikan Sağlık Enstitüsü Psikiyatri Bölümüne(NIMH) araştırmacı olarak davet edildi. Başarılı araştırmacılara Rektör Prof.Dr.Yılmaz tarafından da teşekkür belgeleri verildi.