İşte Körfez Yunusu

İZBAN’ın İzmir’in Büyük Ulaşım Planı çerçevesinde siparişini verdiği 40 adet EMU tren setinin imalatına başlanırken, İZBAN’dan bir heyet Güney Kore’ye giderek tüm çalışmaları yerinde inceledi.

  20 bin İzmirlinin oylarıyla adı Körfez Yunusu olarak belirlenen İZBAN’ın 40 adet EMU tren setinde ilk çeker, Güney Kore’de rayların üzerine çıkarken, İZBAN yetkilileri de bu tarihi ana tanıklık ettiler.

İZBAN Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Sert, Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev ve Teknik Bakım Müdürü Enis Tanık, Hyundai Rotem firmasındaki imalat çalışmalarının ve tip testlerinin son durumunu incelerken, Güney Koreli yetkililerden geniş kapsamlı bilgiler aldılar.

20 bin İzmirlinin oylarıyla ismi “Körfez Yunusu” olarak belirlenen setlerin ilki, rayların üzerindeki yerini alırken, önemli ana tanıklık eden İZBAN yetkilileri de bu anı fotoğraflarla ölümsüzleştirdiler.

İZBAN Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev, 17 Mart 2012’deki sözleşme imza töreninin ardından başlayan imalat çalışmalarının programa uygun bir şekilde devam ettiğini söyleyerek, “İlk etapta en az 2 set Körfez Yunusu, 2014’ün ilk çeyreğinde İzmir’de olacak, bunun sözünü aldık. Hemen ardından programa uygun olarak teslimatlar her ay devam ederek trenlerimiz raylar üzerinde olacak” dedi.

Alev, İZBAN’ın 43 tren seti ile hizmet ürettiği tren filosunun, yeni setlerin gelmesiyle birlikte 83’e yükseleceğinin altını çizerek, “Yeni setler, sefer planımızın 5~6 dakika sıklıklara inmesini sağlayacak en önemli adımlardan biri olacak” diye konuştu.

YÜZDE 25 YERLİ SANAYİ

İZBAN’ın 40 adet yeni EMU tren setinde, Güney Koreli firma yüzde 25 oranında Türk sanayi ürünlerini kullanacak ve böylelikle ülkemiz sanayisi için yaklaşık 85 milyon TL’lik bir katma değer yaratılmış olacak. İZBAN’ın 10 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirdiği 40 adet EMU banliyö tren seti ihalesi için dosya alan 7 firmadan en düşük teklifi Hyundai Rotem vermiş ve ihale yaklaşık 340 milyon TL ile sonuçlanmıştı. Güney Koreli firma ile 17 Mart 2012’de karşılıklı olarak sözleşme imzalanmasını takiben imalat çalışmaları başlamıştı.