Havuz suyu göz enfeksiyonlarına neden olabiliyor

   Havaların ısınması ile birlikte serinlemek için deniz ve havuzlara akın eden vatandaşların mikrobik göz hastalıklarıyla karşı karşıya kalabilecekleri belirtildi. Yaz aylarında alerjik göz hastalıklarında bir artış gözlemleniyor. Havaların ısınması ile birlikte deniz ve havuz suyu kaynaklı doğabilecek mikrobik göz hastalıklarına karşı özellikle dikkatli olunması gerekiyor.

  Yaygın olarak alerjik veya bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşan konjonktivit hakkında bilgi veren Özel Medline Aydın Hastanesi Dr. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ümit Kaplan, konjonktivit tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyledi. Göz yüzeyini nemlendirmeye yarayan maddeler salgılayan ve gözün beyaz kısmını ince bir zar gibi kaplayan tabakanın iltihaplanması sonucu konjonktivitin oluştuğunu belirten Kaplan, “Bu iltihaplanma sonucunda bu tabakanın içinde bulunan ince damarlar belirginleşir ve göz kızarır. Enfeksiyonun sürdüğü ilk on günlük süreçte bulaşma tehlikesi bulunan rahatsızlık, direkt temas veya hastanın temas ettiği eşyalarla bulaşır.

  Ayrıca solunum yoluyla da bulaşabilen konjonktivit, ailede rahatsızlığı taşıyan bir kişi var ise ortak kullanılan havlular, sarılma, tokalaşma sonucu da bulaşma olabilir” dedi. Yüzme havuzlarının da enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasında önemli bir faktör olduğunun altını çizen Dr. Kaplan, “Havuz suyunun yeterince klorlanmaması mikropların üremesine zemin hazırlar, alerjik bünyesi olan kişiler ise suya karıştırılan dezenfektan ilaçlardan dolayı etkilenebilir. Bu sebeple hasta kişinin özellikle toplu kullanıma açık havuzlara gitmemesi gerekir. Hastalık önce bir gözde başlar ve diğer göze geçer. Konjonktivit birçok hastada ilerleyerek gözde membran oluşumuna ve daha sonrada şeffaf kornea tabakasının bulanıklaşmasına yol açabilir.

  Konjonktiva iltihabı genellikle görmeyi engellemez fakat rahatsızlık verici bir durum yaratır. Kişinin konjonktivit başlar başlamaz doktora başvurması ve hastalık süresince kontrol altında olması gerekir” diye konuştu. Konjonktivitte en sık karşılaşılan belirtilere değinen Dr. Kaplan, şöyle konuştu: “Ağrı, akıntı, kızarıklık, kaşıntı, bulanık görme, ışığa karşı aşırı hassasiyet, yaşarma, çapaklanma ve batma. Rahatsızlık, alerjik bir reaksiyona bağlı olarak meydana gelmişse tedavide anti alerjik göz damlaları, bakteriyel sebeple oluşmuş ise antibiotik damlalar kullanılır. Mevsimsel alerjik konjonktivit; yılın belli dönemlerinde ortaya çıkar. Genellikle hafif seyreder fakat polen sezonlarında şikayetler şiddetlenir. Pereniyal alerjik konjonktivit; hafif seyreden, yıl boyunca sürer ve genellikle ev içerisindeki toz akarları, hayvanlara karşı gelişir”