Kuşadası'na gelen turist esnaftan şikayetçi

  Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde, Kaymakam Mustafa Ayhan başkanlığındaki toplantıda açıklanan anket sonuçlarına göre, turistlerin büyük çoğunluğu esnafın tutum ve davranışlarından şikayetçi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan başkanlığında, meslek odaları, turizm örgütlenmelerinin temsilcileri ve turizmcilerin katıldığı toplantıda turizminin sorunları ve çözüm önerileri konuşuldu.

  Limanı işleten Ege Ports Firması’nın Genel Müdürü Aziz Güngör, turistlerin geri dönüşlerinde doldurdukları anket formunun sonuçlarını açıkladı. Anket sonuçlarına göre turistlerin Kuşadası esnafının tutumu ve davanışlarından şikayetçi olduğunun ortaya çıktığını belirten Aziz Güngör, "Turistler rahat alışveriş yapamamaktan şikayetçi. Esnafın kaba olduğu görüşündeler" dedi. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı (KUTO) Serdar Akdoğan ilçede 7 bin 500 esnaf bulunduğunu, turist potansiyeline göre bu sayının çok fazla olduğunu kaydetti. Ticari hayatta ciddi bir işsizlik sorunu olduğuna vurgu yapan Akdoğan, "Kruvaziyerle gelen turistler çarşılara bırakılmıyor.

  İşgaliyelerde adaletsizlikler var. Seyyar satıcılar yerleşik esnafla rekabet halinde. Çarşamba pazarında her şey satılıyor, yeni bir çarşı gibi. Çarşıda ciddi bir işsizlik var. Bu durum ileride sosyal patlamalara neden olur" diye konuştu. Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Esat Altungün de esnaf, müşteri profiline göre iş değiştirdiği için işgaliyeninm arttığını belirterek, "Kuşadası’nda işyerlerinin sınırlandırılması, ticari envanter için hukuki zeminin olması gerekir. Hukuki boyutu incelendikten sonra bir dönem taksi ve minibüslerde olduğu gibi işyerlerine sınırlama getirilebilir" dedi. Kuşadası Kaymakamı Mustafa Ayhan turistin rahatsız edilmesinin mazaretinin olamayacağını belirterek, "Bu bir ahlak sorunudur. Hiçbir gerekçe esnafın turisti rahatsız etmesine neden değildir. Çarşı esnafının ahlaki davranış konusunda eğitilmesi, uyarılması gerekir. Bazı olaylar polisiye tedbirlerle düzelmez. Mesleki odalar üyelerine yaptırım uygulamalı. Kent bilincinin oluşması gerekir. Sektörler arasında diyalog yok. Aynı kentte yaşayan insanlar iletişim sorunu yaşıyor" diye konuştu.