Gezi Parkı olaylarında terör örgütü gözaltısı

Gezi Parkı olayları kapsamında Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma emri ile TKP-ML-Konferans terör örgütünün Erzincan ilindeki yapılanmasına yönelik belirlenen birçok adrese düzenlenen operasyonda 8 kişi gözaltına alındı.

Grubun eylemleri kameralara yansırken, yol kesen zanlıların araçları ateşe verdikleri görülüyor. Yaklaşık 6 aydır yürütülen çalışmada; zanlıların terör örgütü adına suç işlemek, bu amaç doğrultusunda diğer örgütlerle beraber veya tek başına suç işlemek, terör örgütünün amacı ve talimatları doğrultusunda “Suçu ve suçluyu övme”, “Suç için anlaşmak”, “Terör örgütü adına faaliyetlerde bulunmak” suçlarının tespit edilmesi üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirlendi. Çalışmada terör örgütünün üyesi, destekçisi olduğunu belli edecek şekilde örgüte ait amblem ve işaretler taşımak, slogan atmak suçlarını işledikleri tespit edilen şahıslara yönelik biri Erzurum’da olmak üzere belirlenen 9 adrese 25 Haziran 2013 tarihinde yapılan eş zamanlı operasyonla 1’i kadın 8 kişi gözaltına alındı. Zanlıların terör örgütü tarafından verilen talimatlar uyarınca Erzincan ilinde legal görünümlü eylem düzenlemek, örgüte eleman kazandırmak, örgüt lehine örgüt mensuplarını övücü, halkta devlete karşı kin, nefret ve isyan hissi uyandıracak şiddet ve terör yöntemlerine başvurmaya teşvik ettiği kaydedildi. Öte yandan açıklamalar yapmak, slogan atarak örgütün propagandasını yapmak, terör örgütüne maddi gelir sağlamak amacıyla gazete-dergi satmak ve terör örgütünün amaç ve ideolojileri doğrultusunda söylem ve eylemlerde bulunmak suçlarını işlediklerinin belirlendiği belirtildi. Yapılan soruşturma kapsamında şahısların Erzincan ilinde ve Türkiye genelinde TKP-ML-Konferans terör örtünün hedefleri doğrultusunda, eleman kazanma, propaganda, yasadışı eylem, örgütsel toplantılar, halkı devlete-güvenlik güçlerine karşı ve halkın belli kesimlerine karşı kışkırtma eylemlerinde bulunduklarının tespit edildiği ifade edildi.

Çözüm süreci ile birlikte PKK’ nın Erzincan-Tunceli kırsalından çekilmesi halinde yerini doldurmayı, hatta silahlarına sahip olmayı hedefleyen TİKKO, legal görünümlü eylemleriyle gençleri şiddetin içine çekerek, geri dönüşü olmayan bir yola sürüklediği, dağ kadrosuna eleman kazandırmaya çalıştığı ortaya çıktı. Ayrıca Gezi Parkı protestoları adı altında düzenlenen basın açıklamalarının, yasadışı eylemlere dönüşmesi ve polisin müdahalesine zemin hazırlayarak Erzincan ilinde kaos ortamı oluşmasını hedefleyen söz konusu şahısların, halkı ve liseli gençleri olayların içine çekerek propaganda faaliyetleri yürüttükleri ve örgüte eleman kazandırmaya çalıştıkları belirtildi.

Edinilen bilgiye göre ilk protesto eyleminin gerçekleştiği 1 Haziran tarihinde, eylemi düzenleyen STK’ temsilcilerinin ‘eylemimiz bitmiştir dağılıyoruz’ uyarılarına rağmen dağılmayarak üç saat boyunca Ordu Caddesi ve Halit Paşa Caddesi’ni trafiğe kapattıkları, dağılmalarına engel oldukları ve en son AK Parti Erzincan il binasına yürütmeye çalıştıkları ortaya çıktı. Öte yandan 3’üncü köprüye verilen ismi protesto etmek amacıyla 4 Haziran tarihindeki basın açıklamasını düzenleyen STK’ temsilcilerinin ‘eylemi sonlandırıyoruz, bize yakışan bir şekilde dağılıyoruz’ ikazlarında bulunduğu ifade edildi. Ancak zanlıların grubu polis barikatına saldırmaya zorladıkları, çoğunluğunun dağılma eğilimi göstermesine rağmen dağılmak üzere olan grubu provoke ettikleri, Ordu Caddesini trafiğe kapatarak yürüyüşe geçmeye zorladıkları ifade edildi.

ERZİNCAN’DAKİ “GEZİ PARKI” EYLEMLERİ POLİS KAMERASINDA

Grubun Erzincan’daki “Gezi Parkı’’ eylemleri de polis kamerasına yansıdı. Polisin gruba müdahale etmesini sağlayan şahıslar daha sonra Cumhuriyet Mahallesi’ne kaçıp burada Kırklar Caddesi’ni trafiğe kapatırken, polise taşlı saldırılarla birlikte çevreye ve kamu malına zarar verdikleri, araç yaktıkları da görülüyor. Polisin her müdahalesinde mahallede bulunan cemevine doğru kaçan şahısların, polisin cemevine gaz atarak müdahalede bulunduğu yalanlarını ortaya attıkları ve sosyal medyada paylaştıkları öğrenildi.

Bundan etkilendiğini söyleyen bir şahsın ise molotoflar hazırlayarak polise atmak üzere olay yerine giderken, yaşanan kovalamaca sonucu cemevi önünde yakalandığı belirtildi. İki gün üst üste Sivas Erzincan karayolunu ateş yakarak çift yönlü trafiğe kapatan şahıslar olay yerinden geçen araçlara zarar verirken yapmış oldukları bu yasadışı eylemin örgüt sitesinden görüntülerini yayınladıkları da ortaya çıktı. Gezi Parkı protestolarını fırsat bilerek bir toplumsal çatışma ortamı hazırlamaya çalışan şahısların yürütülen uzun süreli teknik takip çalışmaları sonucunda elde edilen deliller sonucunda, 25 Haziran 2013 tarihinde yapılan operasyonla gözaltına alındı.

Gözaltına alınan şahıslardan Ç.K., polislerin ve ailesinin verdiği yemekleri yemeyerek açlık grevi yaptığından dolayı ikinci gün işlemleri tamamlandıktan sonra TMK-10. Madde ile yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilip tutuklandığı belirtildi. Diğer 7 şahsın ise 28 Haziran günü işlemleri tamamlandıktan sonra yine Erzurum Adliyesi’ne sevk edildiği öğrenildi.