Gerilimi durduracak yaklaşımlar gerek

   BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak, Lice’deki olayla ilgili, "Yaşanan olay sonrası gerilim iyice tırmandı, bu gerilimi durduracak yaklaşımların ortaya çıkması gerekiyor" dedi. BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak, Parti Genel Merkezi’nde Denge ve Denetleme Ağı heyetiyle görüştü.

   İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkanı Nizamettin Bilici, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Denge ve Denetleme Ağı olarak yeni anayasanın verilen sözler çerçevesinde mutlaka yapılması gerektiğini, iyi bir denge ve denetleme sistemiyle yürümesi gerektiğini, bundan sonraki süreçlerde halkın yönetime ve oluşan kararlara katılması noktasında çalışmalarımızı ilettik. Bu sürecin kesinlikle kesilmemesi gerektiğini çünkü buna söz verdiklerini, halkın bunu beklediğini zaten görüyoruz. Sayın Kışanak da ’bu konuda her türlü iradeyi ortaya koyacaklarını ve her türlü desteği verecekleri’ konusunda bize bilgi verdiler" şeklinde konuştu.

   Marmara Grubu Vakfı’ndan Avrupa Birliği ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver ise, "Uzlaşma grubundaki çalışmaların tıkandığı aşamaya geldik. Bu konuda bu tıkanıklığı nasıl aşabiliriz’ karşılıklı görüşlerimizi de paylaştık" dedi. BDP Genel Başkanı Kışanak, görüşme sonrası gazetecilerle biraraya geldi. Bir gazetecinin ’Diyarbakır Valiliği’nin, Lice ilçesine bağlı Kayacık Jandarma Karakolu önünde meydana gelen olayın, son dönemde güvenlik güçlerinin yaptığı ’uyuşturucu operasyonlarıyla’ ilgisinin olduğunu açıkladığını’ hatırlatması üzerine Kışanak, "Jandarma, karakol, vali uyuşturucuyla mücadele etmek için geri çekilme sürecini mi bekledi? Türkiye aylarca bu konuyu konuştu. Geri çekilme sürecinin başarılı bir şekilde, sorun çıkmadan ilerlemesi için aylarca çok çeşitli değerlendirmeler yaptık. Hepimizin arzusu başlayan bu 3 aşamalı sürecin sekteye uğramadan ilerlemesi yönündeydi ve geri çekilmenin de bu 3 aşamalı çözüm sürecine en kritik konulardan biri olduğunda da hepimiz hem fikiriz.

   Bunun sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için birçok tedbir önerdik, bunların bir kısmı yapıldı bir kısmı yapılmadı. Hükümet bu işi sadece siyasi taahhütle ilerletmenin yolunu denedi. Süreçte bir tıkanıklık olmaması için biz teşvik ettik" dedi. Lice’deki olayı vahim bir durum olarak niteleyen Kışanak, olayın dağın tepesinde değil Lice’ye 10 dakika mesafede bir yerde gerçekleştiğini söyledi. Bir aydır Lice’deki benzer gerginliklerin yaşandığını kaydeden Kışanak, karakol yapımının nihai bir problem olduğunu ifade etti. Kışanak, sivil savunmanın insanların demokratik bir hakkı olduğunu belirterek, "Sayın Başbakan ya süreci bitirsin ya da ilerletecek adımlar atsın" dedi. Lice’de gerçekleşen olayın orantısız olduğunu anlatan Kışanak, barış sürecinde insanların kuşkularını artıran bir yaklaşım olduğunu dile getirdi. Lice’de yaşanan olay sonrası gerilimin iyice tırmandığını iddia eden Kışanak, bu gerilimi durduracak yaklaşımların ortaya çıkması gerektiğini ve hükümetin açık bir tutum içerisinde olması gerektiğini savundu.