Ekonomide çarklar dönüyor

    Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine ihracatını yüzde 6.78 oranında artırarak 11 milyar 441 milyon 783 bin dolar rakamına ulaştı.Yılın ilk yarısında da yükselişlerini sürdürdüklerine dikkat çeken Orhan Gençoğlu, 2013 yılının ilk 6 ayını kapsayan 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasındaki ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre 6.78 artışla 11 milyar 441 milyon 783 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

   UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, yılın ilk yarısında ekonomide yaşanan gelişmeleri de değerlendirdi. Türkiye ekonomisinin dünyadaki gelişmelere karşı başarılı refleksler gösterdiğini söyleyen Gençoğlu, ihracatçının önündeki engellerin kaldırılması ile Türk ihracatının beklentilerin üzerine çıkacağını söyledi. Gençoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ihracatın artırılması için yeni bir yol haritası hazırlandığı şeklindeki açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Gençoğlu, “Sayın Çağlayan, yeni nesil destek sistemi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Yeni sistemin, ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşülerek hazırlanacağı ifade ediliyor. Umarız, ihracatın önünü açacak düzenlemeler gerçekleştirilir” diye konuştu. 10 yıllık planda Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almasında kilit rolü ihracatın üstleneceğinin altını çizen Orhan Gençoğlu, 2023 yılı hedefine ulaşılması için ihracatçıların önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine işaret etti.

   İhracatçıların sorunlarından biri olan KDV iadesi konusuna değinen Gençoğlu, “Geç ödenen KDV iadesi nedeniyle özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar finansman ve nakit yönetimi sıkıntısı yaşıyor. İade ile ilgili uzayan sürecin ihracatçımıza getirdiği bir fonlama maliyeti ve oluşturduğu dezavantajlı durumun çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, büyüme modelinin ihracata dayalı hale getirilmesini, kaynaklarımızı yeniden düzenleyerek öncelikle döviz kazandırıcı faaliyetler için kullanılmasını, ihracatın altyapı ihtiyacının karşılanmasını ve ihracatçının finansman ihtiyacını karşılanmasını istediklerini söyledi. İhracat artışını destekleyecek üç ana büyüme platformu olduğunu söyleyen Gençoğlu, bu platformdan birincisinin daha rekabetçi, katma değeri yüksek ürünlerle büyümeye devam etmek ve pazarları çeşitlendirmek, ikincisinin yurt dışından daha fazla sermaye çekerek içeride üretimi ve ihracatı artırmak, üçüncüsünün ise yurt dışında güçlü markalara yatırım yaparak bütün rekabetçi pazarlarda var olmak olduğunu söyledi.

“ABD VE AB ARASINDAKİ ANLAŞMAYA DİKKAT”

   Dünyanın en büyük iki ekonomik gücü olan ABD ile AB’nin kendi aralarındaki ticaretin serbestleştirmesi konusuna değinen Orhan Gençoğlu, Türkiye’nin anlaşma kapsamı dışında kalması durumunda ihracatçıların ucuzlayan AB ürünleri ile rekabet etmekte zorlanacağını kaydetti. Anlaşmayla ABD ve AB arasındaki ticari engellerin kaldırılacağını belirten Gençoğlu, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşması kapsamı içine girmesi için yapılan çalışmaları desteklediklerini söyledi. Bu konunun önümüzdeki aylarda kritik bir gündem maddesi olacağını vurgulayan Gençoğlu, “Türkiye bu yeni yapının içerisinde yer alırsa ABD ile serbest ticaret anlaşmasına taraf olabilecek; bu durumda ABD’nin yıllardır kaldırmadığı kota ve kısıtlamalar kalkacak. Ayrıca Türkiye’nin, Gümrük Birliği ile içine girdiği sürecin prangaları da gevşeyecek” şeklinde konuştu.

"OTOMOTİV HAZİRANDA GAZA BASTI"

   UİB’in ihracattaki lokomotif birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Mayıs ayındaki yüzde 13.68’lik ihracat artışının ardından Haziran ayında da ihracatını yüzde 13.59 artırdı. OİB’in Haziran ayı ihracatı 1 milyar 628 milyon 739 bin dolar oldu. OİB yılın ilk 6 ayında da yükselişini sürdürerek yüzde 7.11’lik ihracat artışı ile 9 milyar 469 milyon 958 bin dolar seviyesine ulaştı. Öte yandan 1 Temmuz 2012’den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı bir önceki dönem verilerine göre yüzde 1.78’lik düşüşle 17 milyar 462 milyon 244 bin dolar oldu.

   İhracattaki istikrarlı yükselişini sürdüren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Mayıs ayındaki yüzde 11.53’lük ihracat artışının ardından Haziran’da da yüzde 4.92 artış gerçekleştirdi. Haziran ayında 112 milyon 751 bin dolarlık ihracat yapan UTİB’in yılın ilk 6 ayında toplam ihracatı da geçen yıl verilerine göre yüzde 10.39 artarak 694 milyon 332 bin dolara yükseldi. UTİB’in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 9 olurken ihracat 1 milyar 275 milyon 313 bin dolara tırmandı. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı ise Haziran ayında yüzde 0.28 artışla 47 milyon 436 bin dolar oldu. UHKİB’in yılın ilk 6 ayındaki toplam ihracatı da bir önceki yıla oranla yüzde 10.87 yükselişle 279 milyon 67 bin dolar oldu. UHKİB’in yıllık bazdaki ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.98 oranında artarak 522 milyon 271 bin dolar oldu.

   Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), yıllık bazda ihracatını yüzde 7.75 oranında arttırarak 193 milyon 740 bin dolarlık ihracata ulaşırken Haziran ayını ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.33’lük düşüşle 12 milyon 541 bin dolarlık ihracat rakamıyla kapattı. UMSMİB’in yılın ilk yarısındaki ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre 5.27 artış göstererek 84 milyon 825 bin dolar rakamına ulaştı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), UİB’e bağlı birlikler arasında Haziran’ı rekor ihracat artışıyla kapattı. Haziran’da ihracatını yüzde 22.86 artıran UYMSİB 21 milyon 439 bin dolara ulaştı. UYMSİB yılın ilk yarısında da 2012 yılına göre yüzde 12.50 artış gerçekleştirdi ve 50 milyon 192 bin dolarlık ihracata imza attı. UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve ‘diğer’ başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.48 değer kaybıyla 128 milyon 735 bin dolar oldu.