''Elektrik kaçağı bölgemizde yüzde 8, Güneydoğuda yüzde 60''

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar son 5 yılda elektrikte oluşan toplam kayıp-kaçak bedelinin 16.3 milyar lira olarak açıklandığına dikkat çekerek, “İzmir çok önemli demir-çelik ve çimento fabrikalarına ev sahipliği yapmaktadır. Söz konusu sektörlerde en önemli girdi kalemi elektriktir. Türkiye’nin başka bir bölgesinde göz yumulan yanlışların bedelini neden benim bölge ve sanayicim ödemek zorunda bırakılmaktadır” diye konuştu.

Her yıl yüzde 15 ortalama ile artan kayıp-kaçak oranının ne yazık ki önlemediğini ifade eden Yorgancılar, sanayiciler dışa bağımlı olduğumuz elektrikte yaşanan kayıp kaçaktan büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Yorgancılar “En büyük üzüntümüz de yıllardır mevcut olan ve rakamlarla açıklanan bu durumun kanıksanmış olmasıdır” dedi. Bölgelerinde yüzde 8’lerde olan oranın Güneydoğu’da yüzde 60’a dayandığına dikkat çeken Yorgancılar aradaki bu farkın bedelini yasal yükümlülüğünü yerine getiren vatandaş ve sanayicinin üzerinden alındığını bunu anlamakta güçlük çektiklerini anlattı.

Her bölgenin kendi kayıp kaçak parasını kendi karşılayacağı bir sistemin 2015 yılına uzatılmış olmasnını da bu rakamın neden arttığının ve bundan sonra da daha çok artacağının göstergesi olduğuna dikkat çeken Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, her platformda haksız rekabet ortamı yaratılmasın, hem vatandaş, hem bölge hem de sanayici nezdinde buna müsaade edilmesin talebimizi iletiyoruz. Özellikle de, üretimde çok önemli bir girdi olan elektrik üzerinde zaten mevcut vergi ve ek yükümlülükler normalin üstündedir. Bunlara bir de, belirli bölgelerde yoğunlaşan kaçak elektrik kullanımı bedelinin, dürüst vatandaş ve sanayicinin üstüne yüklenmesi kanunen de açıklanabilir bir durum değildir.”