Akdenizli Filmler İzmir'de yarışacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ilk kez düzenleyeceği “Akdeniz Film Festivali” ile dünya sinemasının önde gelen isimlerini ağırlayacak. 1-9 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek festival kapsamında “Uçan Balık” ödülleri de dağıtılacak. Ekim 2009’da gerçekleştirdiği Kültür Çalıştayı ile İzmir’i “Akdenizlilik kimliği” içinde yeniden uluslararası bir kültür, sanat ve tasarım metropolü haline getirme hedefini ortaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hedefe ulaşma konusunda çok önemli bir adım daha atıyor.

   Kentin kültür-sanat yaşamına ciddi katkı sağlayan önemli alt yapı yatırımlarını hayata geçiren ve pek çok uluslararası sanat etkinliğini destekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de ‘Akdeniz Film Festivali’ adı altında çok önemli bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyor. 1 - 9 Kasım 2013 tarihlerinde düzenlenecek olan 1. Akdeniz Film Festivali, yurtiçinden ve dışından çok sayıda sanatçıyı İzmir’de ağırlayacak. Festivale Akdeniz ülkelerinden filmler ile Akdeniz temasını içinde barındıran filmler başvuruda bulunabilecek.

UÇAN BALIK ÖDÜLÜ

   Festival kapsamında “uzun metraj kurmaca”, “belgesel film” ve “kısa film” bölümleri olacak ve bu kategorideki filmler festivale kabul edilecek. Festival yarışmasında dereceye girecek olan sinema sanatçılarına, kentin Akdeniz kültürü ve denizle olan ilişkisini vurgulayan “Uçan Balık” ödülleri verilecek.

   Ödüller, “En iyi film”, “En iyi yönetmen”, “En iyi kadın oyuncu”, “En iyi erkek oyuncu” ve “Jüri Özel” dallarında olacak. “Uçan Balık” ile birlikte çeşitli para ödülleri de takdim edilecek. Ayrıca Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından “En iyi film” ödülü verilecek. Gösterimdeki filmler, “yarışmalı” ve “yarışma dışı” kategoriler şeklinde olacak. Uzun metraj kurmaca filmler, yarışmalı bölümde gösterilmeye aday olabilecek. Yarışma filmleri yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu, film eleştirmeni, sinema tarihçisi ve sinema alanında tanınmış kişilerden oluşan uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek. 2012 yılından önce gösterime giren filmler ve Türkiye’de ticari dağıtıma çıkmış olan filmler yarışmaya kabul edilmeyecek.

BAŞVURULAR BAŞLADI

    Filmler, festivalin yarışma dışı bölümlerinde gösterilmek üzere de seçilebilecek. 2011-2013 yılları arasında yapımı tamamlanmış uzun metraj kurmaca ve belgesel filmler, “yarışma dışı” bölümlerde gösterilmek için başvuruda bulunabilecek. Festivale katılım için, filme ait 3 adet DVD (PAL formatında) ve film ile ilgili basılı malzemelerin (basın kiti, basın dosyası, broşür, vb.) İzmir Sanat Merkezi, İzmir Akdeniz Film Festivali - Kültürpark adresindeki Festival Bürosu’na gönderilmesi gerekiyor. Akdeniz ülkelerindeki film endüstrilerine duyurusu yapılan yarışmaya başvuru için son tarih 19 Temmuz 2013. Yarışma koşulları için www.affizmir.org ve www.mffizmir.org web sitelerindeki “Duyurular” başlığı altında yer alan “Yarışma Bölümü İçin Katılım Bilgileri” başlığı incelenebilir.