Türkiye'den Mısır'daki askeri darbeye tepki

Mısır Konsolosluğu önünde toplanan AK Parti Gençlik kolları üyesi yaklaşık 200 kişi askerin yönetime el koymasını protesto ederek, Musri’ye destek verdiler.

AK Parti Gençlik Kolları üyesi yaklaşık 200 kişilik gurup Mısır ordusunun Muhammed Mursi’ye verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından yapılan darbe sonucu yönetimi ele geçirmesini protesto etmek İstanbul Bebek’te bulunan Mısır Konsolosluğu önünde toplandı. Ellerinde, ‘kardeşlik sınır tanımaz, yedirmeyiz Musri ’ dövizeleri taşıyan gurup sloganlar attı.

Protesto gösterilerine AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Gıyaseddin Gergin ,İnsan Hak ve Hürriyetleri Yardım Vakfı ( İHH) Başkanı, Bülent Yıldırım, Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak’ta katıldı. Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Gıyaseddin Gergin, Mısır’ın kara bir gün yaşadığını belirterek büyük devletlerin sadece gözcülük yaptığını söyledi. Gergin, şöyle konuştu,

” Bizler bugün 28 Şubatın üzerinden bir panzer gibi geçtiği o nesliz. Bu gün tv karşısında bir film izler gibi Mısır’da olanları izledik. Herşey ne kadar da tanıdık. Mısır tarihi ve bölge tarihi açısından kara bir akşam yaşadık. Tüm dünyanın egemen güçlerinin baş aktörlerinin adeta sustuğu ve gözcülük yaptığı bir akşam yaşadık maalesef. Geçtiğimiz 30 yıl boyunca besayetten kurtulan kardeş Mısır Halkı seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin göreve geldiği ilk yıl dönümünde ahlaksız kirli bir oyunla karşı karşıyadır. Demokratik kanallar içerisinde seçilen ilk hükümet ve Cumhurbaşkanına yaıpılan bu darbeyi üzüntüyle karşıyıyoruz. Demokrasi için seninleyiz Musri, seninleyiz Mısır” dedi.

Ülkenin ve Halkın üzerinde çok çirkin oyunlar oynandığını belirten Abdurrahman Dilipak Müslümanların bu oyundan alınlarının akıyla çıkacaklarını söyledi. Dilipak, “ Biz şunu çok iyi biliyoruz ki bunu arkasında var olan emperyalist güçler, özellikle İsrail, Amerika ve diğer güçler, burada kaybedecek, ve sonuçta da Musri gibi halk tarafından seçilen bütün liderler yerlerini koruyacaklardır. Sakın şöyle bir şeye de kapılmasınlar bu müslümanlara karşı yapılan bir darbedir biz Mısır’I çökertirsek Tunus’u, Suriye’yi ve diğer devrimleri de çökertiriz gibi bir anlayış güdüyorlar” dedi.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım İse şunları söyledi, “ Hepimiz darbeye karşı direneceğiz. Kazanan biz olacağız. Sonuçta hakkın ve halkın dediği olacak, böylece batının demokrasisinin arka bahçesinde neler olduğunu, hem Mısır halkı hem de dünya halkı görecektir. İlkelerinin değil çıkarlarının önde olduğunu, işlerine çıkarlarının yön verdiği birilerinin bu ülkelerin halklarının kanları ve göz yaşları üzerine kendilerine servet üretme çabaşı olduğunu görüyoruz” Konsolosluğun önünde bekleyen gurup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

KONYA

 Konya'da da bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri Mısır'da ordunun yönetime el koymasına protesto ederek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek verdi.

Sosyal medyada örgütlenerek Alaaddin Bulvarı'nda saat 23.30'da toplanan 50 kadar sivil toplum kuruluşu üyesii, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etti. 'Mursi yıkılma Müslmanlar yanında, Mursi yıkılma Türkiye yanında' diye slogan attı.