Türkiye’nin dışarda çok büyük bir beyin gücü var

    Çok önemli bilim adamlarımız var” dedi. Bakan Ergün, TÜBİTAK’ın düzenlediği “Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı”na katıldı. Burada kurultay öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Ergün, ekonomik ve sosyal nedenlerle yurtdışına gitmek zorunda kalan bilim adamlarının durumuna ilişkin soru üzerine, “Beyin göçünden çok şikayetçi olduk yıllar yılı. Çok insanımız başka yerlere gitti ve ülkemizle hiçbir ilişkisi kalmadı diye… Ama Türkiye son 10 yılda dünyanın birçok ülkesi ile birçok toplumuyla yeni temaslar kurdu. Ve bilgi teknolojileri iletişim teknolojilerindeki gelişme ile de kendi insanımızı da yurtdışında yeniden keşfetme imkanına sahip olduk. Bir anlamda onlar yeni mekanizmalar kurma ve yeni işbirlikleri yapma imkanını bulduk. Onlarda da çok büyük bir arzu gördük.

   Türkiye’nin bu değişimini çok yakından hissettikleri için bizi ilk karşılayanlar arasında onlar vardı. Onlarda buna çok arzu duydular ve bunu başlattık. Eminim yeni mekanizmalarla bu daha da güçlenecektir. Mesela geçen ay İngiltere’de yaptığımız bir toplantı da sadece İngiltere’de binden fazla akademisyenin üniversitelerde araştırmacı olduğunu, öğretim üyesi olduğunu gördük. Ve bu yılın sonlarına doğru bunlarla Londra’da çok büyük bir toplantı gerçekleştireceğiz. Onlarında hem İngiltere’deki diğer bilim adamlarıyla hem Türkiye’deki bilim adamlarıyla yakın ilişkilerini kurmuş olacağız” dedi.

ERGÜN: “TÜRKİYE’NİN ARTIK YURT DIŞINDA ÇOK BÜYÜK BİR BEYİN GÜCÜ VAR”

   Türkiye’den yurtdışına çok büyük beyin göçü yaşandığına dikkat çeken Bakan Ergün, Türkiye’nin artık yurt dışında çok büyük bir gücü var. Bir beyin gücü var. Sadece fabrikalarda çalışan insanları yok, sadece marjinal işlerde çalışan, yurt dışına göç etmiş ailelerin çocukları yok artık. Çok önemli bilim adamlarımız var. Onlarla da ayrıca temaslarımız devam ediyor. Bu temaslar artık Türkiye için dünyanın değişik yerlerinde Türkiye’nin imajını daha da güçlendiren, Türkiye’nin dünya ekonomisine, dünyanın bilimine çok önemli katkılar yapan bir ülke olduğunu göstermek açısından da son derece önemli. Biz memnunuz bilim adamlarımızın burada olmasından” diye konuştu.