Efes Antik Kenti göz kamaştırıyor

İzmir’in Selçuk İlçesi’ndeki Efes Antik Kenti içerisinde bulunan, tarihte zenginlerin konakladığı Yamaç 2 evleri adı verilen komplekste, bu yılki duvar resimleri konservasyon projesi tamamlandı. Yaklaşık 9 haftalık titiz çalışma sonucunda, 1 avlu ve 2 odadaki Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait duvar resimleri, tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıkarıldı.

Her yıl yaklaşık 160 bin ziyaretçinin akınına uğrayan, Roma İmparatorluk döneminde Efes Antik Kenti’nin merkezinde yer alıp 4 bin metrekare alanı kapsayan, 70’den fazla odası bulunan Yamaç 2 evlerinde, 2010 yılında, duvar resimlerinin ortaya çıkarılması amacıyla koruma ve bakım çalışmalarına başlanmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün bilimsel başkanlığında, Efes Vakfı’nın sponsorluğunda yürütülen projenin, 29 Nisan’da başlayan bu yılki çalışması da tamamlandı. Uzman arkeologların ve sponsor firmaların desteğiyle yapılan çalışmalarda, 1 avlu ve 2 odadaki Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait duvar resimleri, tüm ihtişamıyla gün yüzüne çıkarıldı. Bu çalışmayla birlikte kompleksteki 8 odanın duvar resimleri, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Şu ana kadar 120 metrekare duvar yüzeyinin konservasyonunun tamamlandığı projede ortaya çıkan Eros ve Aslan gibi adların verildiği odalardaki tarihi yansıtan çizimler görenleri kendine hayran bıraktı. Çalışmalarda, her dönemin kendine özgü tekniklerini taşıyan duvarlardaki katmanlara ise özellikle dokunulmadı.

'ÇOK GÜZEL BİR GÜN'

Çalışmalarla ilgili bilgi veren, ziyaretçilerin canlı olarak duvar resimlerinin ortaya çıkarılmasına tanıklık etmesinin mutluluğunu yaşayan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nden Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter, Efes kazılarında bu yılki çalışmaların tamamlandığını söyledi. Doç. Dr. Ladstatter, "Yamaç Saray 2’de ayrı ayrı oturma birimleri var. Bu komplekste, 75-78 ayrı odaları süsleyen duvar resimleri var. Bugün itibariyle toplamda 8 odanın temizliği yapıldı. Birinci yüzyıldan, 3’üncü yüzyıla kadar tarihi motiflerin yer aldığı duvar resimleri ortaya çıkarıldı. Koruma çalışmaları için ayrılmış olan kısıtlı resmi bütçeye, özel sponsorların işbirliği ve desteğinin de eklenmesiyle çalışmalar hızlı ve başarılı bir şekilde sürdürülmekte. Buradaki en büyük mutluluk, çalışırken ziyaretçilerin de gelip bizleri izlemesi ve bilgi alması. Çalışmalara canlı tanıklık etmek ziyaretçilere de büyük keyif yaşatıyor" dedi.

'KÖK, TOZ BOYALAR KULLANILMIŞ'

Çalışmalarda yer alan restaratör Kurtuluş Türk de "Duvar resimlerinin yapım şekillerinde farklılıklar var. Genelde kök, toz boyalar kullanılmış. O dönemin teknolojisiyle bağlantılı olarak ip çekilerek çizimler yapılmış. Motifler, içeriden belli noktalardan referans alınıp çizimler yapılmış. Genelde Eros figürleri ile bitkisel motifler var, Bu yılki çalışmalarımızla 3 ve 5 numaralı oturma birimleri tamamlandı" diye konuştu.

“SPONSORLARA İHTİYAÇ VAR'

Efes Vakfı Genel Müdürü Gülsevim Avcı Tolunay ise" "Efes Vakfı Başkanı Ahmet Kocabıyık’ın başkanlığında bu çalışmaları yürütüyoruz. Restorasyonunu düşündüğümüz üç proje içerisinde, Yamaç 2 evleri de bulunuyordu. Ancak bu çalışmalar için daha fazla sponsorlara ihtiyacımız var. Çünkü bu çalışmalar zaman ve para istiyor. Eğer bu destekleri sağlayabilirsek, burasını tamamiyle en kısa sürede ortaya çıkarırız" dedi. Tolunay, ayrıca bir odanın gün yüzüne çıkarılmasında maliyetin 46 bin Euro olduğunu da sözlerine ekledi.