Mühendislerden AK Parti ve YÖK’e tepki

   YÖK  teknik öğretmenlere mühendislik yolunu açan 'Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programı' uygulaması mühendisleri kızdırdı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu yapılmak istenenin mühendislere haksızlık olduğunu belirterek, program sınavının derhal iptal edilmesini istedi. YÖK’ün teknik öğretmenlere mühendislik ünvanı verilmesini sağlacak programına TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ÖSYM İzmir Hizmet Binası önünde yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

   YÖK temsilciği önünde toplanan meslek odası başkan ve temsilcileri 'AKP elini mesleğimizden çek', 'YÖK elini mesleğimizden çek' sloganı attı. Ortak açıklamayı yapan Dönem Sözcüsü Ferdan Çiftçi, YÖK’ün '28 Şubat mağduriyetini giderme’ iddiasıyla 20 yıl önceki yönetmeliği uygulamaya karar verdiğini, dalga geçer gibi hazırlanın sınav soruları ve 100 lira bedelle mühendislik ünvanı dağıtmaya hazırlandığını söyledi. Sayıları 72 bini bulan teknik öğretmenlerin ortaokul öğrencilerinin seviye belirleme sınavlarının da altında kalan basitlikkte sorulara yanıt vermesi durumunda mühendislik programına alınacaklarını belirten Çİftçi, “Yapılan, mühendislere haksızlıktır. Ayrıca mühendislik fakültelerine girmeyi amaçlanan gençlerin de gelecekleri risk altına alındığı bir yanlış yapılıyor” dedi.

ÇARE, TEKNİK OKULLARDA İSTİHDAM

   Teknik eğitim fakültelerini kapatan ve teknik öğretmenleri işsiz bırakan YÖK’ün sorunu 72 bin öğretmene mühendislik ünvanı vererek çözmeyi çalıştığını belirten Çiftçi, ancak mühendisleri yüzde 25’inin işsiz ya da meslek dışı işlerde çalıştığını görmezden geldiğini söyledi. Çiftçi, “Bu uygulamayla teknik öğretmenlerin işsizliğine çözüm bulunacağı kocaman bir yalandır. Çare, bu öğretmenlerin ara eleman yetiştiren teknik okullarda istihdamına yönelik çözümlerin geliştirilmesidir” diye konuştu.

21 TEMMUZ SINAVI İPTAL EDİLSİN

   YÖK’ün, iktidarın ve Üniversitelerarası Kurul’un mühendis ve mimarların, mühendis ve mimarlık öğrencilerinin ve meslek örgütlerinin uyarılarına kulak vermesini istediklerine dikkat çeken Çiftçi, 21 Temmuz'ta ÖSYM tarafından yapılacağı ilan edilen 'Teknik Öğretmenler için Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı’nın biran önce iptal edilmesini istediklerini kaydetti. Çitfçi, “İtirazımıza kulak verin! Tüm meslektaşlarımızı ve öğrencileri bu uyguluma ve sınava karşı durmaya davet ediyoruz. Sınav iptal edilmediği takdirde, mühendisler ve mühendislik öğrencileri örgütlü olarak mücadele edeceğiz” dedi.