Yunan adalarına vize kolaylığı

Yunan Adaları’na geçişlerde vize kolaylığı için bir süredir Yunanistan'ın AB nezdinde bulunduğu girişimler olumlu sonuç verdi.

Geçen yıl temmuz ayında başlayan ve üç ay devam eden vize kolaylığının bu yıl 30 Nisan- 31 Ekim tarihleri arasında da uygulanacağı bildirildi.

Bodrum'dan Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Rodos, Samos, Midilli ve Sakız Adaları’na seyahat etmek isteyenlerin gidecekleri feribot şirketine üç gün önceden müracaat etmelerinin yeterli olacağı açıklandı. Yeşil Marmaris Turizm ve Seyahat Acentesi Limited Şirketi Bodrum Şube Müdürü Erdinç Tekeli, geçtiğimiz Temmuz ayında Yunanistan'ın Rodos Adası’ndan başlayan vize kolaylığının bu yılda devam edeceğini söyledi.

Tekeli, komşu limanlardan toplam 2 ayı geçmemek şartıyla tek girişte 15 gün kalınabilecek vize verilmeye başlandığını belirtti. Türk ve yabancı turistlerin konsolosluklar yerine artık Yunan Adaları’ndaki liman kapılarından vize alabileceklerine dikkati çeken Tekeli, "Ancak vizesiz seyahat edecek Türkiye, Rusya, Ukrayna, Belarus, Ürdün ve İran olmak üzere birçok ülkenin vatandaşının karşı limanda zor durumda kalmamaları için seyahatten üç gün önce bize pasaportun fotoğraflı sayfasının fotokopisi, gidiş-dönüş gemi bileti, 2 adet vesikalık fotoğraf, Yunan vizesi başvuru formu (http://www.yunanistankonsoloslugu.com/yunanistan-vize-basvuru-formu.pdf linkinden ulaşılabilir), otel rezervasyonu ve vize ücretinin yatırılması gerekiyor" dedi.

KOLAYLIK KOMŞUYA YARAYACAK

Turkish Sea Lines Feribot İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Güven, "Vize kolaylığının zaten büyük bir ekonomik kriz içerisinde olan Yunanistan ve bize yakın adaların turizmine büyük bir canlılık getireceğini söylüyorduk. Yunanlı işadamları ve politikacılarla bulunduğumuz her platformda vize kolaylığının getirilmesinin komşu iki ülkenin bölgedeki ekonomisine ciddi hareketlilik getireceği ortaya çıktı. Geçen yıl başlatılan uygulama bu yıl daha geniş süreli olarak uygulanacak. Bu nedenle vize kolaylığının başlaması öncelikle komşu adalarda yaşayanlara büyük ekonomik rahatlık getirecek. Bodrum'a kadar tatile gelenlerin büyük bir çoğunluğu 18 Euro verip 15 dakika mesafedeki Yunanistan'a günübirlikte olsa geçmek istiyor" dedi.

'VİZE KOLAYLIĞI İŞKENCEYE DÖNÜŞMEMELİ'

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ise "Yunanistan bu uygulama ile iki aylık çok giriş çıkışlı vize uygulamasını ilk kez başlatacak. Ancak bu shengen vizesi anlamına gelmiyor. Vize kolaylığı hem Yunan hem Türk turizmine canlılık getirecek. Sadece Türkiye değil bazı ülkelerin tatil için Bodrum'a gelen vatandaşları da bu kolaylıktan yararlanacak iki ülkenin Ege'de ortak paydası olan turizm canlanacak. Ancak geçen yıl Bodrum’dan karşıya geçerek Yunan Gümrüğü’nde vize almak isteyen turistlerin 6 saate kadar kuyrukta beklemesi nedeniyle, sıkıntılar olmuştu. Günübirlik İstanköy'e geçen turisti 6 saat vize kuyruğunda bekletirseniz isyan çıkıyor. Yunan Gümrüğü’nün bu sıkıntıyı bu yıl turiste yaşatmaması, vize kolaylığının karşıda işkenceye dönüşmemesi gerekir" diye konuştu.