Torbalılı 'Çılgın Mucit' ısınma problemini çözdü

İzmir’in Torbalı İlçesi Ayrancılar Mahallesi'nde oturan ve çevresinde 'Çılgın mucit' olarak anılan 53 yaşındaki Ömer Yukarı, evleri güneş enerjisi ile ısıtacak bir sistem geliştirerek adını 'Solar Kombi' koydu.

Yukarı, çatıdan evdeki kalorifer peteklerine ulaşan sıcak su ile yüzde 50 oranında tasarruf yapılmasının mümkün olduğunu söyledi. Ömer Yukarı, uzay mekiği görünümlü küresel tipli güneş enerji sisteminden sonra pano şeklindeki güneş enerjilerinin aksine 360 derece güneş gören ve daha az yer kapladığı gibi daha fazla ısı sağlayan ürünüyle dikkatleri üzerine çekti. Yukarı, şimdi de bu projesini geliştirerek ev ısıtma sistemini hayata geçirdi.

Yukarı 'Solar Kombi' adını verdiği 1 ton kapasite su ve 10 güneş enerjisi sistemi gücüne sahip cihazı ile 3 katlı evi 30 dereceye kadar ısıtmayı başardı. Kalorifer peteklerinin döşendiği evlere, güneşin ısıttığı su sirkülasyon pompasıyla basınçlı gönderiliyor. Ayrıca sistemde yer alan rezidans ile suyun sıcaklığı sabit tutuluyor. Yılda ortalama 1 günü 7.5 saat güneşli geçen İzmir bölgesi için uygun olan bu ürün ile yakıt giderlerinden yüzde 50 tasarruf yapılması planlanıyor. Lise mezunu Ömer Yukarı, bir dönem Suudi Arabistan'da bir inşaat şirketinde çalıştığını ve o dönem günüş enerjisi sistemlerine merak saldığını söyledi. Güneş enerjisiyle konut ısıtma sistemi konusunda uzun süreden bu yana çalıştığını ifade eden Yukarı, İzmir’de güneşin 7.5 saat sıcak yüzünü gösterdiğini ve bunu fırsata çevirmeye karar verdiğini söyledi. Yukarı, mevcut güneş enerjisi sistemini, konutları ısıtmak için kullanmayı kararlaştırdığını belirterek, şöyle dedi: "360 derece güneş görebilen ve 1000 litre kapasiteli depoya sahip sistem geliştirdik. Evin çatısına yerleştirilen sistemde, 200 vakum tüpü bulunuyor. 5.5 metre çapına sahip konut ısıtma sistemi, 4 saatte bin litrelik suyu 90 dereceye kadar ısıtıyor. Sirkülasyon pompası aracılığıyla ısınan su, evde bulunan kalorifer peteklerine gönderiliyor. Peteklerde dolaşan 90 derece sıcaklığa sahip su ile odalar ortalama 30 derece sıcaklığa ulaşıyor."

'Solar Kombi' adını verdiği bu sistemin uzay mekiğine benzediğini anlatan Ömer Yukarı, ürünün 5 yıl garantili olduğunu ve antifriz gerektirmediğini belirtti. Sistemin bir daire için 10 bin, 2 daire için 13 bin, 3 daire için de 15 bin liralık bir maliyete sahip olduğunu kaydeden Yukarı, bu fiyata peteklerden borulara kadar her türlü ürünün dahil olduğunu söyledi. Solar Kombi’nin ısıtma sektöründe çığır açacak bir buluş olduğunu öne süren Yukarı, "Bu cihaz sayesinde güneş enerjisiyle evler ısınacak. 5 yıldır üzerinde çalışıyordum. Bu ürün ile ısınma masraflarında yüzde 50’lik tasarruf olacak. Sistem tamamen güneş enerjisiyle çalışmıyor. Gün içerisinde güneş enerjisiyle ısınan suyun sıcaklığı, rezidans aracılığıyla sabit tutuluyor. Bu da ortalama elektrik faturasının 150- 200 TL arasında gelmesine neden olur. Bir evin ortalama yakacak masrafı yıllık 1000 TL'nin üzerinde. Bu sistem ile faturalar yarıya kadar düşüyor" dedi.